KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 31. elokuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1. kierros, lohko H


Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

H-lohko koostuu Englannista ja se viime karsintojen lohkokakkosista. MM2006-karsinnassa, Puola jäi Englannin jälkeen lohkokakkoseksi. MM2010-karsinnassa, Ukraina jäi Englannin jälkeen lohkokakkoseksi. EM2012-karsinnassa Montenegro jäi Englannin jälkeen kakkoseksi. Kaikki ovat siis ihan lähihistoriassa päässeet koittamaan Englannin nöyryyttämistä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Lohkoarvonta oli siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että viime kesän EM-kisojen järjestäjämaat Puola ja Ukraina arvottiin samaan lohkoon. Lohkon 2 muuta maata ovat Moldova ja San Marino. Alla on jokaisesta maasta analyysi sekä arvio sen suoriutumisesta tulevissa karsinnoissa.

Eurooppa, lohko H
Jalkapallon kehto, Englanti, ikuinen suosikki, Englanti, ikuinen alisuorittaja, Englanti, ikuinen odotus, Englanti. Siinä oikeastaan kaikki mitä lyhykäisyydessään Englannin jalkapallosta voi kertoa. Odotukset jokaisiin arvokisoihin lähtiessä on, että olisiko nämä Englannin kisat, milloin sen 1966 maailmanmestaruuden rinnalle tulee jotain lisää, mutta aina joudutaan pettymään. Milloin joukkuehenki rakoilee, milloin valmentaja tyrii, milloin maaleja jää viheltämättä, milloin sitä, milloin tätä. Aina jokin on Englannin menestyksen esteenä, välillä se on jopa jäänyt karsintaan, kuten EM2008 karsinnoissa. Englannissa pelataan maailman rikkainta jalkapalloliigaa, on perinteitä, on tietoa ja taitoa ja ennen kaikkea on koko maan tuki. Mutta tästä huolimatta tai ehkä siitä johtuen Englanti ei vain menesty. Tällä hetkellä Englannin niin sanottu odotetun menestyksen sukupolvi alkaa olemaan jo niin last seasonia, Gerrard, Lampard, Terry, Cole, Beckham yms. alkavat vanheta käsiin. Maajoukkuetta on uusittu pikkuhiljaa, mutta vielä uudet lupaukset eivät ole pystyneet täysin vakiinnuttamaan paikkaansa maajoukkueen avauksessa. Joukkue on myös hakenut sitä pelitapaa mikä olisi kaikista omin Englannille. Nyt sitä on rakentamassa Suomeakin valmentanut Roy Hodgson. Ainakin 7 ottelun jälkeen tilasto on hyvin vakuuttava, 5 voittoa ja 2 tasapeliä. Roy Hodgsonin jalkapallo perustuu tappion välttämiseen ja ainakin ne Englannin ottelut mitä olen nähnyt, niin sama tyyli jatkuu. Osittain pelaaminen on tylsää, mutta tehokasta. Tästä syystä onkin helppo arvata, että Englanti tulee olemaan tässä alkavassa lohkossa erittäin kova. Itse arvioin, että jopa niin kova että se voittaa lohkon ja eteen suoraan MM-lopputurnaukseen. Samalla Roy Hodgson aloittaa maajoukkueen uusimisen ja vanhat herrat ovat vielä MM-kisoissa ns. ”palkintomatkalla” hienosta urasta, mutta sitten homma on ohi heidän kohdaltaan.

Jos pitäisi maa nimeltä Moldova sijoittaa kartalle, niin sanoisin suurimmalla osalla ihmisistä olevan hankaluuksia sen kanssa. Kannattaa ihan mielenkiinnosta käydä googlesta etsimässä Moldovan sijainti. Ainakin itse olisin sijoittanut se paljon idemmäksi. Jalkapalloilullisesti Moldovan menestyksen etsimiseen menee myös aikaa ja sen sijoittaminen maailman jalkapallokartalle on kovinkin vaikeaa. Se nyt on helppo sanoa, että mikään suuri maa se ei ole. FIFA rankingia kun tutkailee, niin Moldovan keskimääräinen sijoitus on ollut 103, mutta vuonna 2008 se oli peräti sijalla 38. Tätä ihmettä on syytä tarkastella lähemmin. Iso osa tästä noususta on tapahtunut kohtuullisesti menneiden EM2008-karsintojen vuoksi. Vuonna 2007 oli sen kultavuosi jalkapallohistoriassa, sen saldo vuoden aikana oli 4 voittoa, 2 tasapeliä ja 4 tappiota ja kun vuosi 2008 alkoi vielä voitolla, niin ranking sijoitus suorastaan räjähti ylöspäin. Kun Moldova jälleen tuon pyräyksen jälkeen putosi tasolleen, tipahti ranking yhtä nopeasti takaisin alas. Nykyisellään Moldova on sijalla 137. Moldovan kohdalta tuskin on odotettavissa vastaavaa nousua, ainakaan vähään aikaan. Pelaajien ja valmennuksen taso ei ole sellainen, että se esimerkiksi tässä lohkossa tulisi jotenkin merkittävästi uhkaamaan muita. Moldova on muille sellainen pakko-voittaa maa. Se ei siis mene jatkoon tästä lohkosta.

Montenegro onkin sitten paljon mielenkiintoisempi maa tämän lohkon kannalta. Silläkään ei ole mitään merkittävää menestystä, mutta EM2012-karsinnoissa se onnistui jotenkin kummallisesti luikahtamaan jatkokarsintoihin. Siellä kuitenkin sen tie nousi pystyyn Tsekkiä vastaan. Montenegrohan on Balkanin alueen maista nuorin, vasta vuonna 2006 itsenäisyytensä Serbia ja Montenegrosta saanut maa sai FIFAn täyden jäsenyyden vuonna 2007. Näin ollen se on esiintynyt omana maanaan vasta kaksissa karsinnoissa ja jo heti toisella kerralla se oli siis päästä itse kisoihin. Nyt sillä on kuitenkin aika kivinen tie edessään, jos se meinaa saavuttaa samanlaista menestystä. Maassa on kyllä tehty hyvää jalkapallotyötä ja sen taso on ollut nousussa tasaisesti. Se on pystynyt tuottamaan pelaajia Euroopan suuriin futisliigoihin ja se on taannut menestystä myös maajoukkuetasolla. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että Montenegro ei ole niin hyvällä tasolla, kun EM2012-karsinta antoi olettaa. Silloin sen saldo oli kuitenkin vain 3 voittoa, 3 tasapeliä ja 2 tappiota. Niillä se kuitenkin meni jatkoon, joten muutkaan maat siinä lohkossa eivät esiintyneet kovin vakuuttavasti. Näin ollen en usko, vaikka Montenegrolla tällä hetkellä hyvä kokonaisuus kasassa onkin, että se selviää edes jatkokarsintaan. Sijat 3-5 ovat enemmän realismia.

Toinen EM2012-kisaisäntä, Puola, on tietynlaisella vedenjakajalla. Jämähtääkö sen futis paikoilleen vai tuoko EM-kisaisännyys tarvittaa boostia siihen. Puola oli vuonna 1974 ja 1982 pronssilla MM-kisoissa, mutta sen jälkeen menestys on kiertänyt, vaikka se on useasti mm. MM-kisoissa esiintynyt. Se on ollut kohtuullisen vakiintunut arvokisakävijä, mutta vuoden 2010 MM-karsinnoissa se floppasi oikein isolla kädellä. Se ei ollut lähelläkään lohkokärkeä ja kykeni voittamaan vain Tsekin ja San Marinon kahdesti. Tästä alkoi uskomaton mylläkkä Puolan jalkapallossa, joka ei ole kunnolla laantunut vieläkään. Silloin, huonoista tuloksista huolimatta, valmentaja Leo Beenhakker sai yrittää karsinnat lähes loppuun ja tämä ei miellyttänyt Puolan jalkapallofaneja, lopulta syyskuussa 2009 hän sai potkut. Stefan Majewski kävi vetämässä karsinnat loppuun ennen kuin kesän EM-kisojen jälkeen eronnut Franciszek Smuda astui johtoon. Jokainen on tuonut jotain uutta ja yrittänyt uusia joukkuetta ja tällä hetkellä Puolalla onkin nuori mutta kokenut joukkue. Tämä voi olla sen etu alkavissa karsinnoissa, sillä Puola taistelee ehdottomasti jatkopaikoista, jos se saa sisäisen toimintansa kuntoon. Ainakaan vielä siitä ei ole ollut merkkejä, joukkue hävisi elokuussa Virolle harjoitusottelussa. MM-karsinnat ovat kuitenkin eri pelejä ja veikkaan Puolan nousevan lohkossa toiseksi ja kiinni jatkopaikkaa.

Tässä lohkossa pelaa myös yksi maailman heikoimmista jalkapallomaista, San Marino. Se on FIFA rankingissa jaetulla viimeisellä sijalla ja on pelannut EM- ja MM-karsintoja vuodesta 1990 lähtien voittamatta otteluakaan. Itse asiassa se on voittanut vain yhden kerran virallisen futisottelun, kun se kaatoi 2004 historiallisessa ottelussa Liechtensteinin maalein 1-0 kotiottelussaan. Tilasto on siis synkkä, mutta aina se on mukana ja onhan sekin ihan hieno juttu. Yleensä se on onnistunut maalin tai pari tuikkaamaan karsinnoissa, mutta viime EM-karsinnat se pelasi läpi maalierolle 0-53. Tämän enempää en aio käyttää aikaa San Marinon mahdollisuuksien miettimiseen, tulos kun on kaikille päivän selvä, ei jatkoon, ei voittoa, ehkä 1 tai 2 maalia.

Puolan pahin haastaja tuossa jatkopaikan tavoittelussa on toinen kesän kisaisännistä, Ukraina. Jos Puolan maajoukkue on nuori ja kokenut, niin Ukrainan vielä kesällä käyttämä maajoukkue oli pelkästään kokenut. Sen on pakko alkaa ajamaan sisään uusia pelaajia ja sitä kautta se on aika haavoittuvainen ja itse ainakin uskon, että Ukrainalla tulee olemaan lohkossa vaikeuksia, ei pelkästään Englannin kanssa, vaan myös Puolan ja Montenegron. Ukrainan maajoukkue on jo pitkään koottu aika pitkälti omassa maassa pelaavista pelaajista, kertooko tämä sitten pelaajien vai liigan tasosta, mene ja tiedä. Toki muutamat maan seurajoukkueista kuuluvat lähelle Eurooppalaista eliittiä, mutta onko oman liiigan ottelut kuitenkaan tarpeeksi kovia kehittämään pelaajista maailmanluokan pelaajia. Jostain syystä kuitenkin Ukrainalaiset pelaajat pysyvät hyvin Ukrainassa. Vaikka Ukrainaa on pidetty kovana Eurooppalaisena maana, ei se ole selvinnyt kuin kerran (2006) MM-kisoihin ja vain viime kesänä EM-kisoihin. Sen FIFA ranking on viime vuoden pyörinyt 40-50 välillä ja mitään suurta muutosta ei ole näköpiirissä suuntaan eikä toiseen. Itse veikkaan, että Ukrainalle tulee vaikeat karsinnat ja se jää jälleen karsintalohkoon ja ulos kisoista.

Näin, sain tämänkin lohkon arvion pyöräytettyä vielä ihan ajallaan. Vielä tuo viimeinen ja samalla Suomen lohko on analysoimatta. Siitä viimeistään ensi maanantaina. Tästä lohkosta siis suoraan kisoihin Englanti, ja Puola jatkokarsintaan. Jännityksen kohde on myös se, että kuinka monta maalia San Marino pystyy tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti