KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 12. elokuuta 2011

Pudonneita maita osa 3 - Mongolia


Seuraavana pudonneiden maiden listalla esitellään maa nimeltä Mongolia.

Jos aikaisempien maiden esiintyminen tämän vuoden karsinnoissa oli omaa tasoa, niin sitä se ei ollut Mongolian osalta. Se oikeastaan osoitti, että parempaan päin ollaan menossa… tai sitten vastustaja vaan osui tällä kertaa olemaan sopiva. Mongolian karsintaurakka jäi silti kuitenkin vain kahden ottelun mittaiseksi, mutta se onnistui kuitenkin ottamaan oman karsintahistoriansa ensimmäisen voiton kaatamalla Myanmarin kotonaan 1-0. Toisessa osaottelussa Myanmar oli 2-0 parempi ja eteni toiselle kierrokselle. Muutoin Mongolian karsintahistoria ei ole kovin kaksinen. Se on nyt 4 kertaa osallistunut peräkkäisiin karsintoihin vuodesta 2002 lähtien ja on pelannut 12 ottelua, joista sillä on yksi voitto, yksi tasapeli ja 10 tappiota maalierolla 5-36. Kuitenkin keskimäärin vastustajat ovat tehneet vain 3 maalia sen verkkoon per ottelu, jota voidaan pieneltä jalkapallomaalta pitää hyvänä saavutuksena. Mongolian MM-karsintahistoria vuonna 2002 alkoi kuitenkin synkästi 5 tappiolla maalierolla 0-20, mutta sen jälkeen se onnistui pelaamaan karsintojen viimeisessä ottelussaan yllätystasapelin Bangladeshin kanssa. Sittemmin parista seuraavista karsinnoista tuli vain tappiota ennen tämän vuotuista voittoa Myanmarista, joten kokonaisuudessaan näitä karsintoja voidaan pitää Mongolian parhaina kautta aikain.

Mitä sitten tulee ensimmäisenä mieleen maasta nimeltä Mongolia? Omaan päähän tulee ensimmäisenä ajatus pienistä eskimon näköisistä miehistä ratsastamassa hevosilla pitkin loputtomilta tuntuvia aroja. Eikä ajatus taida ihan kaukaa haettu olla eri lähteitä lukemalla. Kaiken kaikkiaan Mongoliasta tiedetään kuitenkin aika vähän läntisessä maailmassa, sillä se oli pitkään aika sulkeutunut muilta valtioilta. Kartalta katsottuna se makaa Venäjän ja Kiinan välissä ja sen maaperä on pääasiassa vuoristoa tai ylänköaroa. Sen hallussa on myös yksi kummallinen ennätys maita vertailtaessa, se on nimittäin maailman harvimmin asuttu valtio. Asukkaita Mongoliassa on hieman reippaat 3 miljoonaa, joista n. 34%:a työskentelee maatalouden parissa, mutta koska se pinta-ala on yli 1,5 miljoonaa neliökilometriä, niin per neliökilometri asukkaita on vain 1,8. Maassa on yhdessä Kiinan kanssa myös yksi maailman suurimmista autiomaista, Gobin autiomaa. Sieltä on löytynyt jäänteitä ihmisistä jo 100000-200000 vuoden takaa. Muutoin Mongolian historia onkin sitten täynnä monenlaisia sotia ja hallitsijoita. Välillä maata ovat hallinneen Venäläiset, Uzbekit ja Kiinalaiset vuoronperään. Vuonna 1911 Mongolian onnistui kuitenkin irtaantua Kiinan vallasta ja se julistautui itsenäiseksi. Kiina tosin piti Mongoliaa silti osana omaa valtiotaan aina vuoteen 1924, jolloin Venäjän tuelle Mongolian muuttui kansantasavallaksi. Japani yritti vielä 1939 valloittaa Mongolian siinä onnistumatta, mutta sen jälkeen alueella on sotamielessä ollut rauhallisempaa. Mongoliassa puhutaan virallisena kielenä mongolia, mutta maassa on paljon myös pieniä heimoja joilla on oma kieli. Uskonnoltaan väestö on pääosin Buddhalaisia, joita on noin 50%.

Jalkapallo kartalle Mongolia tuli varsinaisesti vasta vuonna 1998, jolloin se sai FIFAn jäsenyyden. Jalkapalloliitto tosin oli perustettu jo kymmeniä vuosia aikaisemmin, mutta vuosien 1960-1998 välillä maa ei pelannut yhtään virallista maaottelua. Mitään mainittavaa menestystä Mongolian jalkapallomaajoukkue (Shegshee, The National Team) ei ole saavuttanut missään vaiheessa, mutta sen maailman ranking on ollut nousussa oikeastaan kokoajan viimeisen 10 vuoden ajan, paria heikompaa vuotta lukuun ottamatta. Hyvin menneet karsinnat nostivat Mongoliaa FIFAn elokuun listalla 20 pykälää ylöspäin ja se on nyt sijalla 163, mutta se tullee todennäköisesti siitä tippumaan ennen kuin lista on virallinen kuun lopussa. Mongolian jalkapallomaajoukkueella on yksi nolo merkintä sen historiassa, se on ainoa FIFAn alaisista jäsenmaista, joka on hävinnyt maaottelun Guamia vastaan. Mutta toisaalta Mongolia on voittanut Guamin 4 kertaa, joten siinä mielessä saldo on plussan puolella. Muutoin maaotteluista Mongolian on napsinut kaiken kaikkiaan 9 voittoa, Guam voitot mukaan luettuna, joten kovin valtava tuo lista ei ole. Suhteessa maan väkimäärään jalkapallon pelaajia maassa on verrattain vähän n. 51000, joista vain n. 5000 on rekisteröitynyt.

FIFAn GOAL ohjelmia Mongoliassa on viety läpi 3 kappaletta, joista viimeisin on vuodelta 2007, jolloin FIFAn tuella rakennettiin maan pääkaupunkiin Ulan-Batoriin sisähalli ympärivuotista jalkapalloilua varten. Toivotaan, että samalla kun sisähalli on toiminnassa ja Mongolia avautuu ja avartuu muulle maailmalle myös sen jalkapallo saavuttaa uudet ulottuvuudet ja jatkossa Mongolia pystyy pelaamaan MM-karsinnoissakin vielä myöhemmilläkin kierroksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti