KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 4. syyskuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1. kierros, lohko I


Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

Näin ollaan sitten viimeisessä Euroopan lohkon esittelyssä. Lohko on yhtä maata pienempi kuin muut lohkot eli mukana on vain viisi joukkuetta. Mutta tässä tapauksessa määrä korvaa laadun, sillä onhan mukana myös Suomi. Kaverikseen Suomi saa tähän lohkoon jalkapallon nykyvaltiaan Espanjan ja toisen suuren eurooppalaisen eli Ranskan. Tämän lisäksi mukana on 2 idän ihmettä eli Valko-venäjä ja Georgia. Olisi siis Suomelle voinut osua helpompikin lohko. No itse olen, kuten monet muutkin, että nämä ovat vielä välikarsinnat Suomelle ja todellinen suunta on sitten vuoden laajennetuissa EM2016-kisoissa. Alla on analyysi jokaisesta joukkueesta ja sen mahdollisuuksista.

Eurooppa lohko I
Tästä maasta kaikki oleellinen on tässä putkessa: EM2008 kultaa, MM2010 kultaa ja EM2012 kultaa. Jalkapallon todellinen nykyinen suurvalta Espanja ei esittelyjä kaipaa. Espanja on ollut aina hyvä, mutta alisuorittaja, kunnes sitten vuonna 2008 se voitti Euroopan mestaruuden. Tämän jälkeen sitä ei ole pysäyttänyt mikään. Sen erittäin organisoitu lyhytsyöttöhyökkäys pelaaminen on ollut muilla myrkkyä ja jo puolivuosikymmentä, eikä loppua ole näkyvissä. Espanja tuottaa sellaista vauhtia uusia pelaajia, joiden taitotaso on huikea ja kyky olla luova organisoidussa pelitavassa on ihan käsittämätöntä. Espanjan ainoaksi kompastuskiveksi voi nousta se itse, ei tosin vielä tässä karsinnassa, mutta sitten kun pelataan maailmanmestaruudesta. Onko kaiken voittaneilla kokeneilla pelaajilla vielä nälkää, osataanko joukkueeseen tuoda riittävästi uusia nälkäisiä pelaajia. Pahin uhka on, että mennään sillä porukalla, joka on jo voittanut useamman tittelin. Mutta karsinnassa tätä uhkaa ei ole, Espanjan rutiinitaso riittää jopa Ranskan tasoiselle joukkueelle. Niinpä Espanja vie tästä lohkosta lohkovoiton ja etenee suoraan MM-kisoihin.

Kaukaa Kaukasus vuorten takaa tähän lohkoon tulee Georgia. Mutta vaikka maa on pieni, kaukana ja tuntematon, niin sitä ei kannata aliarvioida, ainakaan Suomessa. Ei Georgia Espanjalle ja Ranskalla pärjää, mutta kolmas se tässä lohkossa saattaa olla, jos muut eivät osaa varoa sitä. Georgian FIFA ranking on pysynyt n. 80-100 paikkeilla viimeiset 10 vuotta, joten mitään merkittävää nousua tai laskua georgialaisessa futiksessa ei ole tapahtumassa. Se on, poislukien vuoden 2010 MM-karsinta, kerännyt arvoturnausten karsintarupeamansa aikana hieman alle pisteen per peli. Nyt sillä voi olla hankaluuksia päästä tuohon tahtiin, mutta jos sitä aliarvioidaan, se iskee varmasti. Merkille pantavaa sen karsintapeleissä aiemmin on ollut, että se päästää kohtuullisen vähän maaleja, mm. EM2012 karsinnoissa se päästi vain 9 maalia 10 ottelussa. Puolustusmuuri tulee siis olemaan hurja, etenkin vieraspeleissä, missä se ei lähde niin hanakasti hyökkäämään. Kokonaisuudessaan Georgialla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia jatkoon tästä lohkosta, mutta kyllä se ainakin kotonaan muut maat laittaa tiukoille.

Lohkon toinen suosikki on Ranska. Vuosituhannen vaihteen jalkapallon suurin maa on elänyt viime vuosina kriisin keskellä ja se ei ota millään laantuakseen. Pelaajien egot tuntuvat kasvaneen yli maajoukkueen rajojen. Ja kun Ranska perjantaina tulee Suomeen, niin sen parhaita pelaajia on jälleen pois. Se on sääli, sillä Ranskassa on tehty valtavan hyvää työtä futiksen parissa, se tuottaa hirvittävän määrän kokoajan uusia laatupelaajia maailman futissarjoihin. Mutta kun nämä tähdet kootaan maajoukkueeksi jotain tapahtuu, kaikki eivät saa haluamaansa huomiota eikä peliaikaa ja se generoi ongelmia yhteishenkeen. Yksi lahjakkaimmista Ranskalaisvalmentajista, Laurent Blanc, sai tarpeekseen kesällä tästä leikistä ja luopui tehtävästään rasismikohun takia. Hänen päätään koitettiin kääntää jopa pääministerin voimin, mutta turhaan. Nyt puikoissa on siis jälleen uusi mies, entinen huippupelaaja, Didier Deschamps. Nähtäväksi jää, saako hän tätä sirkusta järjestykseen. Tuskin kokonaan, mutta sitten taas Ranskalla on niin hyviä pelaajia, että vaikka kaikki asiat eivät ihan kunnossa olisikaan, niin Ranska menee tästä lohkosta kuitenkin jatkoon. Ei suoraan kisoihin, mutta lohkokakkosena jatkokarsintaan. Itse ainakin toivoisin, että Ranska lopulta nähtäisiin MM-kisoissakin, sillä sen materiaalilla on mahdollisuuksia vaikka mihin, jopa mestaruuteen, jos kaikki toimivat tiiminä ja keskittyvät vain futiksen pelaamiseen.

Kuulostaako tämä malli tutulta: Arvonnan jälkeen kaikki on mahdollista, parin pelin jälkeen kaikki on vielä omissa käsissä, muutaman pelin jälkeen meillä on vielä teoreettisen mahdollisuudet jatkoon ja pari peliä sen jälkeen meillä on enää laskennallisen mahdollisuudet jatkoon, jos muut pelaavat ristiin. Näin ne ovat Suomen kannalta menneet jalkapallon arvokisakarsinnat niin kauan kun minä muistan ja minähän muistan. Suomi, niin kuin kaikki tietävät, ei ole koskaan esiintynyt jalkapallon arvokisoissa, eikä se valitettavasti tule tekemään sitä MM2014 kisoissakaan. Mutta kun EM2016 kisoihin maita lisätään, niin Suomellakin alkaa olemaan muutakin kuin enää laskennalliset mahdollisuudet jatkoon. Nämä karsinnat palvelevat hyvin noita tulevia karsintoja, päästään hakemaan sitä ideaalijoukkuetta ja pelitapaa tosikoitoksissa. Harmittavasti Suomi joutui tähän viiden joukkueen lohkoon, jossa tulee otteluita vähemmän kuin kuuden joukkueen lohkoissa, nuo pari peliä olisivat olleet tärkeätä valmistautumista tulevaan. Tämä kaikki siis tarkoittaa sitä, että Suomelta ei kannata odottaa ihmettä, sellaista ei ole tulossa. Sen sijaan se mitä pitäisi Suomen kohdalta katsoa, on että löytyykö se pelaava kymppi ja Suomelle sopiva pelitapa. Valmentaja Mika-Matti Paatelainen on ajanut Suomen joukkuelle 4-3-2-1 ”joulukuusi” mallia, mutta elokuussa Pohjois-Irlantia vastaan kokeiltiinkin ”normaalia” 4-4-2 mallia. Tämä seikka kertoo siitä, että Suomi tulee jatkossa varioimaan vastustajan mukaan pelitapaansa eli kovimpia maita vastaan pelataan puolustavasti ja muita vastaan hieman avoimemmin. Mielenkiintoista nähdä, miten se tulee toimimaan. Näissä karsinnoissa Suomen pitäisi ehdottomasti olla kolmantena, Georgian ja Valko-Venäjän edellä, vain se antaa signaalin, että ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Tämän lohkon ja koko karsintarupeaman viimeinen analysoitava maa on Valko-Venäjä. Suomen kanssa viime aikoina samoista FIFA ranking sijoista kamppaillut Valko-Venäjä on tehnyt viimeisten vuosien varrella tasaista nousua maailman jalkapallossa. Koskaanhan sekään ei ole esiintynyt arvoturnauksessa, mutta se on esiintynyt karsinnoissa tasaisesti. Itse asiassa se on kokoajan parantanut piste/peli tahdissa, mutta ei se vielä ole ollut lähelläkään edes jatkokarsintaa. Eikä se tule olemaan tässäkään lohkossa. Se taistelee siitä lohkon kolmossijasta ja paremmasta arvontakorista seuraaviin karsintoihin tiukasti Suomen ja Georgian kanssa. Harjoituspeleissä tänä vuonna Valko-Venäjä on pelannut paljon tasapelejä ja niitä se tulee pelaamaan varmasti jatkossakin ja esim. Ranskalle vierailu Valko-Venäjälle voi olla hankala. Maathan pelasivat samassa karsintalohkossa EM2012 karsinnoissa ja Valko-Venäjä voitti Ranskassa ja toinen ottelu päättyi tasan. Valko-Venäjä on siis melkoinen peikko siis Ranskalle. Tosin en usko, että tässä karsinnassa käy samalla lailla. Valko-Venäjä ei siis selviä jatkoon tästä lohkosta, mutta hautoo varmasti joitain yllätyksiä.

Tähän malliin mennään siis lohkossa I, Espanja voittaa ja Ranska on toinen ja etenee jatkokarsintaan. Muille on luvassa ynnämuita sijoituksia. Näin siis on kaikki Euroopan alueen MM-karsintalohkot analysoitu ja arvioitu, nyt kun katselen noita omia arvioita, niin aika varman päälle ne on vedetty, mutta niin se vaan on yleensä Euroopassa mennyt. Isot ovat menneet jatkoon ja uusia ”isoja” ei ole tullut. Kaikista eniten näissä karsinnoissa odotan Bosnia-Herzegovinan ja Unkarin otteita. Ne maat ovat selkeästi noususuunnassa ja kiva nähdä mihin se johtaa näissä karsinnoissa.

Seuraavaksi tässä blogissa on tulossa arvioita perjantaina pelattavista MM-karsintaotteluista, joita onkin sitten todella paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti