KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 29. syyskuuta 2011

Pudonneita maita osa 14 - Myanmar


Nyt hypätäänkin takaisin Aasiaan, sillä kaikki jo pudonneet Pohjois- ja Väli-Amerikan alueet maat on esitelty. Kyseessä on 14:sta vuoden 2014 MM-lopputurnaukseen mahdollisuutensa menettänyt Myanmar. Myanmar oli ensimmäinen Aasian alueen maa, joka selvisi karsintojen toiselle kierrokselle, mutta putosi sillä jatkosta.

Myanmar on aika tuore tulokas MM-karkeloihin, vaikka se on ollut aktiivinen jalkapallomaa jo 40-luvulta lähtien. Se pelasi ensimmäiset karsintansa vuoden 2010 kisoihin. Ne jäivät kovin lyhyeksi, koska se putosi heti ensimmäisellä kierroksella pois. Ensin se hävisi Kiinalle vieraissa 0-7 ja sitten toisessa osaottelussa ns. kotiottelussa, Malesiassa, 0-4. Näin ollen MM-karsinnan avausmaali jäi odottamaan syntymistään. Vuoden 2014 MM-karsintojen ensimmäisellä kierroksella Myanmar kohtasi toisen pienen jalkapallomaan Mongolian. Ensimmäinen ottelu Mongoliassa päättyi Myanmarin 0-1 tappioon, mutta kotiottelussaan Myanmar onnistui tekemään 2 maalia ja selvisi näin ollen toiselle kierrokselle, mikä sinällään oli jo hieno saavutus maan jalkapallolle. Toisella kierroksella se sai vastaansa Omanin, joka oli sille liian kova pala. Oman voitti ensimmäisen ottelun 2-0 ja toinen ottelu Myanmarissa keskeytettiin yleisön heiteltyä kentälle tavaraa koko ajan ja tuomittiin Omanin voittoon 2-0, koska tilanne keskeytyshetkellä oli tuo. Näin ollen siis Myanmarin MM-karsintatilasto näyttää yhtä voittoa ja viittä tappiota maalierolla 2-16. Eli isossa kuvassa tilanne on mielenkiintoinen, se on onnistunut tekemään vain yhdessä MM-karsintaottelussa maalin, mutta on silti kuitenkin selvinnyt karsinnan toiselle kierrokselle mihin kovin moni muu maa ei ole pystynyt, vaikka voittoja ja maaleja olisi tullutkin.

Myanmar on niitä maita, joista ensimmäisenä tulee mieleen sen vanha nimi tämän ikäluokan ihmisille. Myanmariksi maa muutti nimensä vuonna 1989 ja sitä ennen se tunnettiin nimellä Burma. Tosin edelleen maasta käytetään nimitystä Burma niissä maissa, jotka eivät ole tunnustaneet Myanmarin hallitusta ja Suomen tiedotusvälineissäkin kahdenlaista nimeä esiintyy. FIFA alkoi käyttää Myanmar nimitystä maasta kuitenkin jo vuonna 1986. Myanmarin historia yltää aina 11000 vuoden taakse, jolloin maata alkoivat asuttaa alkuperäiskansat. Ajanlaskun jälkeen maassa on hallinnut useita eri dynastioita ennekuin Eurooppalaiset löysivät tiensä maahan. Tämän jälkeen maassa alkoi sota-aika, erilaisia sotia käytiin niin Kiinaa, Portugalia kuin Iso-Britanniaakin vastaan. Iso-Britannialta Myanmar valtasi ensin Intialle kuuluvia alueita, mutta myöhemmin Britit valtasivat koko maan. 1937 maa irrotettiin omaksi kruununsiirtomaaksi ja toisen maailman sodan jälkeen Myanmarilaiset vaativat itsenäisyyttä ja Iso-Britannia suostui siihen 1948. Itsenäisen Myanmarin aika ei ole ollut yhtään rauhallisempaa, vaan erilaiset sisällissodat, vallankaappaukset, mielenosoitukset ja hallitsijat ovat sekoittaneet pahasti maan sisäistä rakennetta. Nyt kuitenkin näyttäisi, että maa on löytämässä rauhan, sillä tänä vuonna maalle valittiin uusi presidentti ja maata hallinnut sotilasjuntta ajettiin alas. Myanmar on väkiluvullisesti todella iso maa, sillä kaikkiaan maassa asuu yli 58 miljoonaa ihmistä. Väen paljous, poliittinen epätasapaino, eristyneisyys ja elinolosuhteet ovat vaikuttaneet siihen, että nykyisellään maa ei ole kovin vauras, mutta on menossa kyllä parempaan suuntaan. Elinolosuhteet maassa ovat hankalat, koska maa koostuu muutamasta vuorijonosta, jotka halkovat maan etelä-pohjoissuunnassa ja iso osa maasta on ylänköä ja vuoristoa, joka liittyy sulavasti pohjois-osassa Himalajan vuoristoon. Myanmarilla on myös paljon rantaviivaa Intian valtamerelle, jolta tosinaan kehittyvät pyörremyrskyt osuvat sen maa-alueelle. Myanmar onkin kooltaan Lounais-Aasian toiseksi suurin maa.

Kaiken kaikkiaan kuva Myanmarilaisen jalkapallon eteenpäin menosta on oikean suuntainen. Mutta nyt maan kohdalla tullaankin isoon dilemmaan. 1960 - 1970-lukujen taitteessa Myanmar oli yksi Aasian johtavista jalkapallomaista, se sijoittui mm. toiseksi Aasian mestaruusturnauksessa 1968 ja voitti useita Etelä-Aasian mestaruuskisoja. Sen tulevaisuus näytti hyvältä, mutta kuten koko maan tilanne myös jalkapallon tilanne heikkeni 70-luvulta lähtien, kun Ne Win johtama hallinto teki maasta sosialistisen maan. Entisen vauraan maan rahat kulutettiin loppuun ja maa sulkeutui ulkomaailmalta. Samaa rataa meni myös jalkapallo aina 90-luvun lopulle, jolloin vanhat entisajan tähtipelaajat sitoutuvat kehittämään uudelleen Myanmarilaista jalkapalloa. Tästä syystä voidaan sanoa, että Myanmarilainen jalkapallo on taas ottamassa oikean suuntaisia askeleita. Tällä hetkellä Myanmar on FIFA rankingissa sijalla 168, mutta aikanaan se on ollut paljon korkeammallakin. Jalkapallo on Myanmarissa erittäin suosittu laji, FIFA tilastojen mukaan maasta löytyy reilusti yli miljoona jalkapalloa pelaavaa ihmistä, kuitenkin vain reilut 100000 näistä on rekisteröityneitä pelaajia ja siinä Myanmarin jalkapalloliitolla, joka on perustettu jo vuonna 1947, on vielä tekemistä.

2000-luvulla FIFA on osallistunut myös Myanmarin jalkapallon kehittämiseen.  FIFA on pumpannut 800000 dollaria ja muut tahot yli 2 miljoonaa harjoituskeskuksen rakentamiseen ja jalkapalloakatemian perustamiseen maahan. Myanmarissa on siis lähdetty uuden rakentamiseen täysin oikeasta päästä. Sen aikainen nykymaajoukkue oli tietysti tärkeä, mutta Myanmarissa lähdettiin panostamaan vahvasti nuoriin talentteihin ja tämä on se minkä tulokset alkavat pikkuhiljaa näkymään myös maan maajoukkueessa (Malaikat Putih, White Angels). Jos Myanmar saa vielä isommat massat mukaan rekisteröityneiksi pelaajiksi ja kehitettyä sitä kautta maan jalkapallon tasoa, mikään ihme ei olisi, että se tulevaisuudessa palaisi takaisin loiston aikoihin, mutta surullinen fakta on se, että se on 25 vuotta alueen isoja jalkapallomaita perässä… kiitos Ne Winin johtamien joukkojen. Se ero on vaikea kuroa kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti