KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 28. lokakuuta 2011

Pudonneita maita osa 18 - Kirgisia


Keski-Aasiasta löytyy seuraava esiteltävä maa. Neuvostoliiton hajottua 1991, se jakaantui useaksi eri maaksi ja yksi näistä maista on, ehkä hieman heikosti maailmalla tunnettu, Kirgisia. Se oli 18. maa, joka menetti mahdollisuutensa vuoden 2014 MM-kisoihin ja samalla se oli ensimmäinen maa Aasian alueen karsinnoissa, joka pääsi suoraan toiselle kierrokselle, mutta putosi sillä jatkosta. Aikaisemmin esitellyt maat ovat kaikki olleet mukana ensimmäisellä karsintakierroksella.

Kirgisia siis pääsi vuoden 2014 MM-kisojen karsinnassa suoraan toiselle kierrokselle, koska sen sijoitus FIFAn ranking listalla oli sen verran hyvä, että sen takana oli riittävä määrä huonommin sijoittuneita maita. Vastaan Kirgisialle arvottiin naapurimaa Uzbekistan, joka oli sille liian kova pala purtavaksi. Uzbekistan vei ensimmäisen osaottelun selvästi 4-0 kotikentällään ja toisenkin Kirgisiassa 0-3. Näin ollen Kirgisian kohtalona oli pudota ulos karsinnoista. Vaikka näissä karsinnoissa Kirgisian suoritus oli heikko, niin aikaisemmista karsinnoista sillä on kuitenkin ihan hyvin suorituksia. Se oli ensimmäisen kerran mukana vuoden 1998 kisojen karsinnassa ja onnistui voittamaan 3 viidestä ottelustaan maalierolla 12-11, siis heti ensimmäisellä kerralla positiiviset tilastot. Tämä ei kuitenkaan riittänyt jatkopaikkaan. 2002 kisojen karsinnassakin se otti voiton ja tasapelin, 4 tappion lisäksi. 2006 kisojen karsinnan aikaan Kirgisia on kuitenkin ollut jalkapalloilullisessa historiassaan huipulla. Se onnistui pääsemään jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta ja toisellakin taisteli hyvin, vaikka jatkopaikka jäikin kauas. Kahdeksasta ottelusta tuli 3 voittoa, tasapeli ja 4 tappiota maalierolla 11-12. Eli ottelut olivat kohtuullisen tiukkoja. Mutta sen jälkeen Kirgisialainen jalkapallo on mennyt alamäkeä. 2010 kisojen karsinnoissa se oli vielä mennä jatkoon, mutta putosi rankkareiden jälkeen ensimmäisellä kierroksella Jordanialle ja tämän vuoden karsinnoissa se jäikin sitten ilman maalia.

Kirgisia on verrattain nuori valtio, se itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991, vaikka lähes 90% ihmisistä äänesti kansanäänestyksessä Neuvostoliitossa pysymisen puolesta. Neuvostoliitossa tapahtui kuitenkin tuohon aikaan vallankaappaus ja siinä samassa yhteydessä Kirgisian alueen johtavat poliitikot erosivat kommunistisesta puolueesta ja julistivat Kirgisian itsenäiseksi valtioksi. Aiemmin historiassaan Kirgisian alue on ollut niin Mongolialaisten, Kiinalaisten, Uzbekkien, Turkkilaisten kuin Neuvostoliittolaistenkin hallinnassa. Itsenäistyminen ei kuitenkaan tuonut maalle autuutta, sillä koko itsenäisyytensä ajan tämä 5,5 miljoonainen kansa on ollut poliittisessa murrostilassa. Maassa ei varsinaisesti ole käyty sisällissotaa, mutta väkivallaltakaan ei ole säästytty. Kirgisian siis vielä hakee omaan poliittista tietään, vaikka sen valtiomuoto toki onkin päätetty tasavallaksi. Kirgisian tasavalta taas sijaitsee Keski-Aasiassa melkeinpäkokonaan Kiinan ja Venäjän välissä. Sen maaperä on lähes kokonaisuudessa vuoristoa tai ylänköä ja siitä vain 7% on viljelymaata. Eli maa ei ole ruoantuotannon suhteen lähellekään omavarainen, tosin laidunmaata maasta sitten löytyy kyllä paljon. Jos ruoantuotanto ei ole omavaraista, niin sähkötuotanto on, sillä vuoristoista johtuen maalla on todella runsaat vesivarat. Lisäksi maassa harjoitetaan monenlaista kaivostoimintaa, mutta näistä huolimatta maa on kovin köyhä. Kirgisia on yksi maailman kriisivaltioista rahallisen tilanteensa vuoksi. Se ei pysty tarjoamaan kansalaisilleen riittävän kattavaa palvelutasoa. Pyrkimykset talouskasvun parantamiseen ovat kovat, mutta eteneminen on hidasta. Eikä sitä yhtään helpota tarvittavan infran rakentamisen kalleus maaperästä johtuen. Maassa puhutaan edelleen virallisena kielenä Venäjää, mutta myös omaa Kirgisian kieltä.

Vaikka Kirgisia siis selvisi FIFA rankingin perusteella suoraan toiselle kierrokselle, ei sen sijoitusta voida pitää hyvänä, sillä sen nykyisen sijoitus on 186 ja se on ollut laskusuhdanteessa vuodesta 2006 lähtien. Arvonnan aikaan sen sijoitus pyöri siinä 160-170 paikkeilla. Listan keskisijoitus sillä kuitenkin on 157, joten on se korkeammallakin ollut. Sen lyhyen historian aikana (jalkapalloliitto on perustettu 1992) Kirgisia on kokenut parhaat hetkensä vuosien 2005-2006 aikana, jolloin sen FIFA ranking nousi myös mukavasti. Mutta todellisuuden nimissä on sanottava, että Kirgisialainen jalkapallo on tällä hetkellä menossa alaspäin. Viime aikoina se ei enää ole pystynyt otteluvoittoihin ja kun maa on köyhä, niin sillä on varaa harvoin pelata isojen turnausten karsinnan ohella muita maaotteluita. Pelaajia maassa on kuitenkin pieneksi maaksi ihan kohtuullisen paljon. Rekisteröityneitä pelaajia on n. 9 tuhatta ja kaikkiaankin lasketaan jalkapalloa pelaavia olevan reilusti yli 100000, jalkapallo onkin maan suosituin urheilulaji. Siitä huolimatta Kirgisian maajoukkue (Snow Leopards) ei ole saavuttanut missään turnauksessa minkäänlaista menestystä.

Kirgisialla on tällä hetkellä sama ongelma kuin monella muullakin maalla, juniorituotanto ei ole riittävän tasokasta, vaikkakin nykymaajoukkue koostuu pääosin noin 20-24 vuotiaista pelaajista. Vaikka FIFA on tukenut viime vuosikymmenellä Kirgisian jalkapalloa useilla sadoilla tuhansilla euroilla ei tulokset ainakaan ole parantuneet. Lähes kaikki maan maajoukkueen pelaajat pelaavat maan omassa sarjassa ja ulkomaille kehittymään on päässyt vain muutamia henkilöitä. Iso asia on myös maan maajoukkueen valmennus, kaikki sen valmentajat ovat tähän mennessä olleet Kirgisialaisia, nyt voisi alkaa olla aika kokeilla vähään uusia tuulia, avata ovia. Maailmalta löytyy varmasti myös Kirgisian jalkapalloliiton kukkarolle sopivia ulkomaisia valmentajia. Eri asia sitten on, että haluaako kukaan matkata Kirgisiaan valmentamaan, toivoa sopisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti