KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pudonneita maita osa 19 - Bangladesh


Edellisestä, MM-karsinnoista pudonneen maan esittelystä on vierähtänyt aika reilusti aikaa, mutta koitetaan nyt palata taas takaisin ruotuun. Varsinkin kun muutoin MM-karsintarintamalla on tällä hetkellä hiljaista ennen kesäkuun alkua. Nyt esittelyssä on karsinnoista 19. maana pudonnut Aasian karsintalohkon edustaja Bangladesh, joka ainakaan näin äkkiseltään arvioituna ole kovinkaan menestynyt jalkapallomaa, mutta kun katsotaan tilastoja, niin Bangladesh on ollut mukana MM-karsinnoissa jo vuoden 1986 kisoista lähtien.

2014 MM-kisojen karsinnat Bangladesh avasi viime kesä-heinäkuussa Pakistania vastaan. Ensimmäisestä osasta se otti puhtaan 3-0 voiton kotikentällä ja toisessa vain varmisteli jatkopaikkaansa 0-0 tasapelillä vieraissa. Tämä oli ensimmäinen kerta maan jalkapallohistoriassa, kun se eteni MM-karsinnoissa toiselle kierrokselle. Sillä se kohtasi vieläkin MM-unelmaa tavoittelevan Libanonin. Libanon oli ensimmäisessä osassa selkeästi 4-0 parempi omalla kotiareenallaan, mutta Bangladeshissa kotijoukkue Bangladesh oli 2-0 parempi. Vaikka Bangladeshin urakka karsinnoissa päättyi, niin se tapahtui kuitenkin kunniakkaasti. Se ei ollut helppo pala Libanonille, vaan ahdisteli sitä toden teolla.

Kuten jo alussa todettiin, niin Bangladesh on ollut yleinen näky MM-karsinnoissa. Se oli ensimmäisen kerran mukana vuoden 1986 kisojen karsinnoissa ja on ollut sen jälkeen joka karsinnoissa mukana. Kaikkiaan se on pelannut 40 MM-karsintaottelua ja ottanut niistä 9 voittoa, 4 tasapeliä ja 27 tappiota. Sen tilasto on siis kuitenkin ihan ok suhteutettuna muihin vastaavan tason maihin Aasiassa. Maaliero pelatuissa karsintaotteluissa on 31-90 eli sekin on ihan hyvällä tasolla siihen nähden, mikä jalkapallo kulttuuri Bangladeshissa on. Heti ensimmäisissä karsinnoissaan se onnistui ottamaan ensimmäiset voittonsa, kun se voitti kotikentällään sekä Indonesian ja Thaimaan omassa karsintalohkossaan. Tästä huolimatta se oli oman lohkonsa viimeinen. 1990 kisojen karsinnoista se onnistui naaraamaan vain yhden voiton kuudesta ottelusta. Tästä huolimatta se oli lohkossaan kolmas, kun Thaimaa jäi sen taakse. 1994 kisojen karsinnoissa pelattiin alkulohkossa 8 ottelua, näistä Bangladesh voitti 2, molemmat Sri Lankaa vastaan. 1998 kisat tuottivat jälleen yhden voiton kuudesta ottelusta. 2002 kisojen karsinnat taas menivät hiukan paremmin, koska Bangladesh voitti yhden pelin ja pelasi 2 tasan, häviten ”vain” kolme ottelua. Tästä huolimatta se ei ollut lähelläkään jatkopaikkaa omassa lohkossaan, vaan jäi kolmanneksi. 2006 kisojen karsinnat tuottivat ensimmäisellä kierroksella 2 tappiota ja lyhyet karsinnat, sama kohtalo sillä oli myös 2010 kisojen karsinnoissa, sillä erolla, että toinen otteluista päättyi tasan ja toinen tappioon. Näin ollen 2014 kisojen karsinnat olivat sen kohdalta historialliset. Maaleja se on tehnyt kaikissa karsinnoista lukuun ottamatta vuoden 2006 kisojen karsintoja. Päästetyt maalitkin ovat tippuneet viime karsinnoissa, joten jalkapallo tason voidaan tämän mittarin perusteella katsoa kasvaneen Bangladeshissä.

Millainen maa Bangladesh sitten on? Sehän löytyy Intian valtameren Bengalinlahden pohjoisosasta. Maa sijainnin tekee kummalliseksi se, että se on lähes kokonaan Intian ympäröimä, sillä on vain pieni maaraja yhdessä Myanmarin kanssa. Koska maa on Intian ympäröimä, niin on helppo todeta, että Bangladeshillä on paljon yhteistä Intian kanssa, kuten esim. historia. Bangladesh on verrattain nuori valtio, sen julistautui itsenäiseksi vuonna 1971, oltuaan sitä ennen osa Intiaa ja sitä kautta osa Isoa-Britanniaa. Historia Bangladeshissa ulottuu kuitenkin vielä paljon paljon kauemmas, aina useiden tuhansien vuosien taakse. Ganges ja Brahmaputra jokien suistoalueella muodostunut maa oli vehreytensä ja elinolosuhteidensa ansiosta hyvää maata esiaikaiselle asutukselle. Erilaiset Dynastiat hallitsivat Bangladeshin aluetta, mutta Eurooppalaisten tulon myötä paikalliset Dynastiat joutuivat väistymään. Kun Intia jakautui vuonna 1947, Bangladeshkin rajattiin, siitä tuli silloin Itä-Pakistan. Erilaisten vallankumous haaveiden jälkeen Bangladesh julistautui siis itsenäiseksi vuonna 1971 ja on sellaisena pysynyt, mutta levottomuudet eivät suinkaan loppuneet siihen. Aina näihin päiviin asti maassa on käyty erilaisia poliittisia taisteluita. Valtiomuodoltaan Bangladesh on demokraattinen maa, mutta presidentti on rooli ja todellinen valta on pääministerillä ja hallituksella. Mielenkiintoiseksi Bangladeshin tekee maan väkiluku, vaikka se on pinta-alaltaan pienehkö maa, sijalla 91 maailman maista, niin siellä asuu lähes 150 miljoonaa ihmistä. Se on maailman 7. suurin maa väkiluvun mukaan. Väestötiheys maassa on peräti 1100 ihmistä jokaisella neliökilometrillä ja kun tiedetään, että jokien suistoalueita ei voi kovin helposti asuttaa, niin lopulla maa alueella maassa asutaan todella tiiviisti. Maa-ala on Bangladeshissä erittäin alavaa, niin kuin suistot yleensä ovat. Maan korkein kohta on vain 1052 metriä, siis todella matala ottaen huomioon, että kuinka lähellä Himalajaa Bangladesh sijaitsee. Taloudellisesti maa on köyhä, kuuluu maailman köyhimpien joukkoon bruttokansantuotteella mitattuna. Nykyisellään vaatetuotanto on yksi maan tärkeimmistä vientituotteista ja sen parissa työskentelee miljoonia ihmisiä. Maassa puhutaan kahta kieltä, historiallisista syistä englantia, mutta virallinen kieli maassa on bengali.

Bangladeshin saatua itsenäisyytensä 1971, alkoi myös virallinen toiminta jalkapallomaailmassa oman maan nimissä. Jalkapalloliitto perustettiin virallisesti 1972 ja FIFA jäsenyyden se sai 1974. Ensimmäisen virallisen maaottelun Bangladesh pelasi vuonna 1973 Thaimaata vastaan, pelin päättyessä 2-2. Valitettavasti tämä hyvä alku ei ole johtanut mihinkään pitempi aikaiseen menestykseen, vaikka ajatellen sen jalkapallohistoriaa, hyviäkin suorituksia sillä on. MM-karsinnoissa se siis pääsi näissä karsinnoissa ensimmäistä kertaa toiselle kierrokselle. Aasian mestaruusturnauksen lopputurnaukseen se on selvinnyt kerran, jo vuonna 1980, mutta jäi silloinkin ensimmäiselle kierrokselle. AFC Challenge cupissa se onnistui vuonna 2006 pääsemään jopa puolivälieriin. Ja kun mennään vielä pienempiin kisoihin, niin löytyy turnausvoittokin. Vuonna 2003 Bangladeshin maajoukkue (Bengal Tigers) voitti SAFF:n (Etelä-Aasian jalkapalloliitto) mestaruuden. Myöskin Etelä-Aasian kisoissa se on voittanut mestaruuden 1999 ja 2010. Eli lyhyesti Bangladesh oli 70-80-luvulla kuitenkin kohtuullisen hyvä ja nyt viime vuosina sen pelillinen taso on mennyt jälleen eteenpäin. Tämä näkyy myös sen FIFA rankingissa, kun se 90-luvun puolivälistä oli laskusuunnassa koko ajan, niin n. 2005 se lasku pysähtyi ja sen jälkeen Bangladeshin FIFA ranking on pysytellyt 150 -160 välillä. Yhtenä isona tekijänä Bangaldeshin jalkapallon tason paranemisessa on kasvaneet harrastajamäärät, kaikkiaan maassa lasketaan olevan yli 6 miljoonaa jalkapallon pelaajaa, joista tosin vain vajaa 300 tuhatta on rekisteröityneitä.

Jalkapallo Bangladeshissa on vaikeassa asemassa kokonaisuudessaan. Kriketti ja Maahockey ovat maan suosituimmat urheilulajit ja jalkapallo tulee vasta niiden jälkeen. Se on kuitenkin onnistunut viime vuosina kasvattamaan suosiotaan ja varsinkin kun FIFA on myös GOAL-ohjelmillaan tukenut maan jalkapalloinfran ja kehityksen rakentamista. Jotain on tapahtunut, mutta kyllähän krooninen köyhyys ja rahapula vaikuttavat luonnollisesti myös maan jalkapalloliiton toimintaan. Kaiken kaikkiaan Bangladeshissa on toiveita, mutta paljon on työtä tehtävänä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että Bangladesh on tulossa, sillä on kuitenkin valtavat resurssit ihmismäärällisesti. Rahaa lisää toimintaan, niin Bangladesh nousee kohisten ylöspäin jalkapallorangingissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti