KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 13. syyskuuta 2011

Pudonneita maita osa 7 - Afganistan


Afganistania ei kovin helpolla kyllä lähde mieltämään jalkapallomaaksi, lähinnä siitä tulee mieleen Osama Bin Laden ja USAn sekä maailman sota terrorismia vastaan. Afganistan menetti kuitenkin seitsemäntenä mahdollisuutensa vuoden 2014 MM-kisoihin, joten se on esittely vuorossa seuraavana.

Afganistan on osallistunut MM-karsintoihin 3 kertaa, ensimmäisen kerran vuoden 2006 kisojen karsintoihin ja sen jälkeen 2010 sekä 2014 kisojen karsintoihin. Menestys ei ole päätä huimannut, joten olettamus siitä, että Afganistan ei ole jalkapallomaa osoittautuu aika nopeasti todeksi. Sillä ei ole vyöllään kuin 6 MM-karsintaottelua ja ennen tämän vuoden vierasottelua Palestiinaa vastaan sillä oli pelkkiä tappioita alla. Vieraspiste oli siis sille ensimmäinen. Tosin se ei riittänyt jatkopaikkaa, koska Palestiina voitti ensimmäisen osan Tajikistanissa pelatussa ottelussa 2-0 ja vei näin ollen maalein 3-1 jatkopaikan. Afganistan on pelannut tähän mennessä vasta yhden kotiottelun MM-karsinnoissa. Yleisen turvallisuuden puutteen vuoksi se on joutunut pelaamaan maaotteluitaan Tajikistanissa. Maaleja Afganistan on kuudessa pelaamassaan ottelussa onnistunut tekemään vain 2, päästettyjä on kaikkiaan 23. Jos taas katsotaan muita isompia turnauksia, niin tilasto on hyvin samanlainen. Suurin osa otteluista on tappioita. Kaiken kaikkiaan Afganistan on pelannut historiansa aikana 56 maaottelua, joista sillä on 7 voittoa, kymmenen tasapeliä ja loput ovat tappioita. Voitettujen maiden listalta löytyy vain 3 maata; Sri Lanka (3), Bhutan (2) ja Kirgisia (2).

Afganistan on noussut viime vuosikymmeninä aina silloin tällöin otsikoihin lähinnä sisällissotien vuoksi, mutta yleisesti ottaen tämä Islamilainen maa oli aika tuntematon paikka isolle osalle maapallon väestöä ennen vuoden 2001 terrori-iskua New Yorkiin. Yhdysvallat ja Iso-Britannia syyttivät iskuista Afganistan hallinnossa ollutta Taleban-liikettä iskuista. Talebanin äärisiiven johdossa ollutta Osama Bin Ladenia etsittiin vuosien ajan sekä Afganistanista että Pakistanista. Taleban-liike oli kuitenkin syösty vallasta ennen hänen löytymistään. Kartalta Afganistan löytyy Keski-Aasian etelä-osasta. Se on maantieteellisesti yksi isoimmista sisämaavaltioista maapallolla ja sen maaperä on isolta osalta ylänköä. Se taas tarkoittaa, että maa on harvaan asuttu, vaikka Afganistanista kaikkiaan yli 29 miljoonaa asukasta löytyykin. Afganistan on yksi maailman köyhimmistä maista, sen bruttokansantuote/henkilö on alle 1000 dollaria vuodessa, maan työttömyysaste on yli 35% ja tuloerot maassa ovat aivan valtavat. Rikkaat ovat todella rikkaita ja köyhät todella köyhiä, tämä taas lisää maan sisäisiä ristitiiroja. Koululaitos Afganistanissa on myös erittäin hajanainen ja sen vuoksi peräti jopa 90% naisista on lukutaidottomia. Muutenkin naisten asema yhteiskunnassa on erittäin huono ja rajoitettu. Jotain hyvääkin on kuitenkin näköpiirissä, kun Afganistanista on juuri löydetty valtavat mineraaliesiintymät ja kaivostoiminnalla on todellinen tilaus. Rahanjako mekanismit ovat tosin päättämättä ja pelko siitä, että rahat valuvat Afganistanin ulkopuolelle on suuri. Muutoin Afganistanin suurin elinkeino on maa- ja karjatalous. Suurin osa Afganistanilaisista on Sunnimuslimeja ja iso osa väestöstä puhuu Dari ja Pashto, jotka ovat Afgnaistanin viralliset kielet.

Aika pitkälle voidaan sanoa niin, että maan vaurausaste on suoraan verrannollinen maan jalkapalloilulliseen tasoon. Toki tietysti tasoon vaikuttaa moni muukin asia ja poikkeuksiakin löytyy, mutta silti pääpiirteittäin voidaan ajatella juuri noin. Maan jalkapalloliitto on kuitenkin ollut FIFAn jäsen jo vuodesta 1948 ja perustettukin se on jo 1933. Mutta varsinaisen aktiivisesti se on osallistunut kansainväliseen toimintaan vain muutaman vuoden 50-luvun alusta, 70-luvun puolivälistä 80-luvun puoliväliin ja vuodesta 2003 lähtien. Tällä hetkellä se on FIFA rankingissa sijalla 181. Keväällä se tosin kävi ennätyskorkealla sijalla 164. Näillä sijoillahan listaa nousee aina aika paljon, kun onnistuu muutaman ottelun voittamaan ja juuri niin kävi Afganistanille jalkapallomaajoukkueelle (Team-e Melli – تیم ملی, Lions of Khorasan – شیر های خراسان, Stars of Ariana - ستاره های آریانا), kun se voitti maaliskuussa 2 kertaa Bhutanin ja huhtikuussa Sri Lankan. Sinänsä voidaan sanoa, että jalkapallon taso on kuitenkin nousussa Afganistanissa, koska sen kaikkien aikojen seitsemästä voitosta 3 on tullut tänä vuonna. Resursseja pelaajamäärällisesti Afganistanissa on kuitenkin ihan hyvin, koska jalkapalloilijoita on maassa yli puoli miljoonaa, tosin rekisteröityneitä heistä on vain vajaa 20000.

Jalkapallo oli käytännössä kuollut Afganistanissa ennen vuotta 2003, jolloin yhteisvoimin alettiin rakentamaan Afganistanin jalkapallon uutta tulevaisuutta yhdessä FIFAn ja usean isomman maan jalkapalloliiton toimesta. FIFA rahoitti toimintaa miljoonalla dollarilla. Sen jälkeen toiminta on kehittynyt ja tietyllä lailla tuloksiakin on saavutettu. Mutta paljon työtä on vielä edessä, erityisesti olosuhteet sodan runtelemassa maassa vaatisi parannusta. Sitä kautta, kun maa lähtisi vaurastumaan, niin myös jalkapalloon virtaisi enemmän rahaa ja sitä kautta taso myös nousisi ja sitä kautta menestys jne. jne. Eli Afganistanilaista lumipalloa odotellessa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti