KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 18. elokuuta 2011

Pudonneita maita osa 5 - Chinese Taipei eli Taiwan


Seuraavana esiteltävä maa onkin erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Puhutaan maasta nimeltä Chinese Taipei eli Kiinan tasavalta eli tutummin Taiwan. Nyt voidaankin olla sitten montaa mieltä, että onko kyseessä oikea maa, mutta tässä yhteydessä siitä kuitenkin käytetään nimitystä maa. Selitys tälle maa-epäselvyydelle tuossa hiukan alempana. Taiwan on myös mielenkiintoinen jalkapalloilullisen historiansa vuoksi.

Taiwan on ollut jo vuosikausia mukana kansainvälisessä jalkapallossa, se sai FIFAn jäsenyyden vuonna 1954 ja osallistui ensimmäisiin MM-karsintoihinsa jo vuonna 1978. Historia sillä karsinnoista on kuitenkin kuin siitä kuuluisasta sadusta: ”Oli synkkä ja myrskyinen yö…” Ensimmäiset karsinnat menivät vain ihmetellessä ja tappiota kerätessä, mutta toisissa karsinnoissa vuonna 1982 Taiwan esiintyi erittäin pirteästi, mutta vain kotona. Voitto ja 3 tasapeliä kotoa ja 4 tappiota vieraista ei riittänyt kuitenkaan lähellekään jatkopaikkaa. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, seuraavat 3 karsintaa ja 15 ottelua päättyivät tappioihin maalierolla 5-77. Vasta vuoden 1998 kisojen karsinnoissa se onnistui katkaisemaan tuon tappioputkensa, mutta silloinkin vain hetkellisesti. Karsintojen loppupuolelta alkoi 8 karsintaottelun tappioputki, joka päättyi vuoden 2006 kisojen karsinnoissa. Näissä karsinnoissa tapahtui muuten myös sellainen kummallisuus, että Taiwan hävisi ensimmäisen karsintakotiottelunsa! Vasta siis 42. MM-karsintaottelussa. Tämä toki johtuu siitä, että ottelu oli Taiwan 6 kotiottelu MM-karsinnoissa, aikaisemmat se oli pelannut muissa maissa. 2006 karsinnoissa Taiwan eteni ainoan kerran historiassaan toiselle kierrokselle karsinnoissa, voittamalla Macaun kaksiosaisessa karsinnassa. Tämän vuoden karsinnat menivät Taiwanilta taas oikein mallikkaasti, vaikka jatkopaikkaa toiselle kierrokselle ei tullutkaan. Ensimmäinen ottelu Malesiassa päättyi kotivoittoon 2-1. Taiwan lähti siis toiseen osaan hyvistä asemista. Se voittikin ottelun 3-2, mutta se ei riittänyt jatkoon, koska Malesialla oli enemmän vierasmaaleja tehtynä. Kuitenkin esitys oli taas pitkään aikaa lupauksia antava. Taiwanin karsintahistoriasta voidaan nimetä myös sellainen kuvio, että vaikka se on Aasian alueen maa, niin vuosien 1978 - 1990 karsinnoissa se esiintyi Oseanian karsinnoissa poliittisen tilanteen vuoksi.

Chinese Taipei eli Kiinan Tasavalta eli Taiwan on siis maa, joka ei ole kaikkien mielestä maa. Taiwan ei kuulu nykyään Yhdistyneisiin kansakuntiin, vaikka se on ollut yksi sen perustajajäsenistä. Eikä sen itsenäistymistä ole hyväksynyt eikä diplomaattisuhteita luonut kuin 23 maata, Euroopasta vain Vatikaani. Miten tähän tilanteeseen sitten on tultu? Kiinassa vallitsi vuoteen 1911 asti Qing-dynastia, ja kun tämä hajosi perustettiin Kiinan tasavalta vuonna 1912. Kiinan tasavalta käsitti tuolloin myös nykyisen Taiwanin saaren. Vuonna 1940 alkoi Kiinassa sisällissota, jonka seurauksena Kiinan tasavallan hallinto pakeni Taiwanin saarelle. Niin sanottu manner-Kiina muutti nimensä Kiinan kansantasavallaksi ja Taiwanin saarella toimivalle hallinnolle jäi Kiinan tasavallan nimi eli Chinese Taipei. Vuonna 1971 Kiinan tasavalta joutui luovuttamaan paikkansa YK:ssa Kiinan kansantasavallalle. Kiinan kansantasavalta on sitä mieltä vielä nykyäänkin, että Taiwan on vain niskuroiva maakunta ja sen pitäisi palata Kiinan kansantasavallan johdon alle. Taiwan kuitenkin on olemassa ja elää omaa elämäänsä hieman Kiinan kansantasavallan varjossa. Siihen kuuluu Taiwanin saaren lisäksi muutamia pieniä saaria sen ympäriltä. Asukkaita maassa asuu kuitenkin aika paljon yli 23 miljoonaa, näistä 35% on buddhalaisia ja 30% taolaisia uskonnoltaan. Taiwan on hyvin teollistunut maa ja sen talouskasvu on ollut Aasian maiden kärkipäässä. Vaikka maassa viljellään tyypilliseen Aasialaiseen tapaan riisiä, niin maatalouden osuus bruttokansantuotteesta on huomattavasti pienempi kuin yleensä Aasian maissa. Taiwanilla on tämän lisäksi erittäin hyvät malmivarat ja se luonnollisesti lisää maan vaurautta.

Jalkapallo menestyksessä tuo Taiwanin vauraus ei kuitenkaan ole suuremmin näkynyt, tosin se onkin tällä hetkellä vain kolmanneksi suurin laji maassa, heti Baseballin ja koripallon jälkeen. Maan maajoukkueen (Zhong Hua Dui, China Team) suuruuden päivät osuvat 1960-luvulle, jolloin se oli Aasian mestaruuskisoissa kerran kolmas ja kerran neljäs. Vuonna 2006 Aasian Challenge Cupissa se onnistui pääsemään neljännesvälieriin, mutta eipä sekään mikään kovin kummoinen saavutus maailman mittapuussa ole. Viime vuosien aikana ei menestystä tosiaan liiemmin ole tullut, mutta tälle vuodelle Taiwan sai Etelä-Korealaisen valmentajan ja otteet ovat parantuneet. Siitä osoituksena näiden MM-karsintojen tiukka taistelu Malesiaa vastaan. Nykyisellään Taiwan on sijalla 166 FIFAn rankingissa, mutta muutama vuosi sitten se oli jopa sijalla 144. Tämän vuoden maaliskuussa se hätyytteli tuota sijaa olemalla sijalla 147. Muutoinkin Taiwan on pyörinyt tuossa 160 ja 170 välissä suurimman osan historiastaan. Jalkapalloilijoita maan väestöstä arvioidaan olevan noin 450000 tuhatta ja näistä yli 12000 on rekisteröitynyt eli kuitenkin ihan kohtuullinen määrä. Tokikaan se ei ole juuri mitään verrattuna esim. Suomen rekisteröityneiden pelaajien määrään joka on lähes 150000, vaikka itse pelaajia arvioidaan olevan vähemmän kuin Taiwanissa.  

Jos Taiwanin mies jalkapalloilijat eivät ole saavuttanut menestystä, niin naiset ovat. Naisjalkapallo eli kukoistustaan saarella 70-80 lukujen ja 80-90 lukujen taitteissa, jolloin se pärjäsi AFC:n naisten mestaruuskisoissa, sillä on sieltä peräti 3 mestaruutta. Nykyisellään menestystä ei ole tullut, mutta FIFAn GOAL ohjelman rahoista 10% ohjattiin naisjalkapallon kehittämiseen, kun miesten vastaava osuus oli 12%. Muutoin ohjelman päätarkoituksena oli ostaa maan jalkapalloliitolle päätoimisto sellaiselta paikalta, että sen yhteyteen voidaan tulevaisuudessa rakentaa harjoituskeskus. Taiwanin esittely voidaankin lopettaa toteamukseen, että kaikki palikat pitäisi olla kunnossa menestyksen tavoitteluun. On riittävästi rahaa, riittävästi ihmisiä, riittävästi mahdollisuuksia pelata jalkapalloa, riittävästi osaamista, nyt vain puuttuu tietotaidon hyödyntäminen ja kehityspolkujen luominen junioreista maailmalle. Tällä hetkellä miesten maajoukkueesta vain 3 pelaajaa pelaa maan rajojen ulkopuolella ja se on auttamatta liian vähän, sillä maan oman jalkapalloliigan taso ei kehitä pelaajia tiettyä pistettä pidemmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti