KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 21. lokakuuta 2011

Pudonneita maita osa 15 - Nepal

Nyt kun on saatu käsiteltyä lokakuun pelipäivät MM-karsinnan osalta, on aika palata pudonneiden maiden esittelyyn. Tällä hetkellä pudonneita maita on jo kertynyt kaikkiaan 42 kappaletta. Kun koko karsintoihin on osallistunut tai osallistuu n. 203 maata, niin jo noin neljännes maista on menettänyt mahdollisuutensa kisoihin. Aika paljon siihen nähden, että kisojen alkuun on vielä aikaa yli 2,5 vuotta ja karsintojen viimeiseen pelipäiväänkin yli 2 vuotta. Yksi pudonneista maista ja seuraavaksi esiteltävä maa on Aasian karsinta-alueella esiintynyt Nepal.

Nepal osallistui tänä vuonna MM-karsintoihin kuudetta kertaa. Menestys sen aikaisemmista kerroista ei ole ollut kummoinen, eikä se sitä ollut tälläkään kerralla. Onnistui se kuitenkin selviämään toisella karsintakierrokselle, se olikin ensimmäinen kerta, kun se pääsee karsinnoissa eteenpäin. Ensimmäisellä karsintakierroksella se kohtasi Timor Lesten. Timor Lesten puutteellisten olosuhteiden vuoksi molemmat ottelut pelattiin Katmandussa, Nepalissa. Ensimmäinen ottelu oli kohtuullisen tasainen, mutta Nepal onnistui voittamaan sen 2-1. Toinen osa muutamaa päivää myöhemmin olikin sitten paljon selvempi, sillä Nepal kuittasi siitä 5-0 voiton. Näin Nepal siis meni jatkoon kahden voiton turvin. Toisella karsintakierroksella se kohtasi Jordania, ensin Jordaniassa. No, ottelupari olikin taputeltu tuon ottelun jälkeen, sillä Jordania paukutti taululle luvut 9-0. Toinen osa oli enää muodollisuus, mutta Nepalin kannalta kasvojen pesu onnistui siinä ihan hyvin, ottelu päättyi sen kotikentällä 1-1 lukemiin. Näin Nepalin tie nousi selkeästi pystyyn. Niin sille on käynyt aikaisemminkin, mutta tämä kerta oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että ensimmäistä kertaa se voitti enemmän otteluita kuin hävisi. Ensimmäisen kerran Nepal oli mukana MM-karsinnoissa vuoden 1986 kisoihin ja se jälkeen se on periaatteessa ollut mukana kaikissa karsinnoissa. Periaatteessa siksi, että vuosien 1994 ja 2006 kisojen karsinnoissa se luovutti ennen kuin oli pelannut peliäkään. Alku MM-historiassa oli sillekin, niin kuin monelle muullekin pienelle valtiolla, hankala. Ensimmäinen ja toinen turnaus meni ilman tehtyjä maaleja, kymmenen ottelua maalierolla 0-39. Tosin jo heti ensimmäisissä karsinnoissa toisessa ottelussa se onnistui pelaamaan 0-0 tasapelin Malesian kanssa. Mutta seuraavaa tasapeliä piti odottaa aina vuoden 1998-kisojen karsintoihin, jolloin se pelasi ensimmäisessä ottelussa 1-1 tasapelin Macaon kanssa. Tämä maali oli samalla sen ensimmäinen MM-karsintahistoriassa eli se tuli 11. ottelussa. Lopuista otteluista tulikin jälleen tappiot. Nepal osoitti kuitenkin eteenpäin menoa jalkapallon saralla, kun se vuoden 2002-kisojen karsinnassa voitti Macaon 2 kertaa, nämä olivat sen ensimmäiset voitot MM-karsintahistoriassa. 2010-kisojen karsinnassa se jäi taas ilman tehtyä maalia kahdessa ottelussa ja näin ollen sen karsinta oli taputeltu. Kaikkiaan Nepalin statistiikka osoittaa 28 MM-karsintaottelua, niistä sillä on 4 voittoa, 3 tasapeliä ja 28 tappiota maalierolla 24-98.

Nepaliahan ei ole koskaan pidetty jalkapallomaana, mutta minä sitä sitten on pidetty? Ensimmäinen mielikuva maasta on vuoristoinen. Mount Everest kiipeilijöineen ja paikallisine sherpa-oppaineen. Ja sitähän maa onkin, lähes puolet sen pinta-alasta on Himalajan vuoristoa, puolet sen juurella. Maa sijaitsee Intian ja Himalajan vuoriston välissä. Vastoin kuin monet muut maat alueella, Nepal ei ole joutunut siirtovaltojen hallinnan alle missään vaiheessa. Tämä johtunee siitä, että sillä ei ole merirantaviivaa, joka tuohon aikaa kun siirtomaita vallattiin oli kuitenkin ratkaiseva tekjä. Toki Nepalkin on käynyt brittejä vastaan sotaa 1800-luvulla, mutta onnistui pysymään omana alueenaan, tästä syystä maan virallinen kielikin on Nepalin kieli. Muutoinhan historia Nepalin alueella yltää kauas, ensimmäisiä merkkejä on jo paljon ennen ajanlaskun alkua, mutta Nepaliksi maa muodostui vuonna 1768. Maa oli pitkään eri monarkioiden hallitsema ja tämän johdosta alkoi maassa 10 vuotta kestänyt sisällissota vuonna 1996. Maolainen kommunistipuolue hyökkäsi Monarkiaa vastaan ja vasta 2006 maahan saatiin jonkinlainen järjestys aikaiseksi. Tästä seurauksena Nepalista tuli vuonna 2008 liittotasavalta ja sen jälkeen maassa on eletty jälleen kerran toipumisen aikaa. Kun sanotaan, että maa on vuoristoinen, niin sitä se todella on. Nepalin alueella sijaitsee 8 maailman kymmenestä korkeimmasta vuoresta. Mutta mahtuu maahan silti muutakin, esimerkiksi 29 miljoonaa ihmistä ja kun maan pinta-ala ei kuitenkaan ole mitenkään suuren suuri, niin ihmisiä asuu 184 neliökilometrillä. Ja varsinkin kun muistetaan, että puolet maasta on asumatonta vuoristoa, niin joillain alueilla asuu paljon ihmisiä. Yksi näistä alueista on Kathmandun laakso, joka on Unescon maailmanperintökohde. Olosuhteista ja sodista johtuen Nepal on varsin köyhä maa, siksi sen pääelinkeino onkin maatalous, sen parissa työskentelee peräti 71% maan asukkaista. Mutta viime vuosina Nepalissa on menty eteenpäin monilla eri alueilla. Sen talous on kasvussa, mutta matka on pitkä. Tällä talouskasvulla on kuitenkin saatu aikaan ja olosuhteiden paranemista ja voidaan sanoa, että Nepalin suunta on oikea. Yksi asia Nepalin erottaa muista valtioista maailmassa, sen lippu ei ole suorakaiteen tai neliön muotoinen.

Jalkapalloilullisesti Nepal ei ole saavuttanut minkäänlaista merkittävää menestystä koskaan, mutta Etelä-Aasian mestaruuskisoista sillä on kyllä useitakin mitalisijoja. Vuosilta 1984 ja 1993, jopa voitot. Nepalin jalkapalloliitto on perustettu jo vuonna 1951, mutta FIFAn jäsenyyden maa sai vuonna 1970. Ensimmäisen virallisen maaottelun se pelasi vuonna 1972, mutta oikeastaan vasta vuodesta 1982 sen jalkapallohistoria alkaa. Sen jälkeen se on, riippumatta sodista, pelannut maaotteluita tasaiseen tahtiin muutamia välivuosia lukuun ottamatta. Sillä on muutamaa maata kohtaa positiivinen saldo tuloksissa eli enemmän voittoja kuin tappioita. Maat tosin eivät ole mitään isoja maita, sillä listalta löytyy Bhutanin, Afganistanin, Pakistanin ja Timor Lesten tyyppisiä maita. Jalkapallo on kyllä Nepalissa selkeästi suurin urheilulaji, sen pelaajiakin löytyy lähes 500000, tosin vain reilut 10000 on rekisteröityneitä pelaajia. Nepalin ranking maailmanlaajuisella FIFAn listalla on sen alkuajoista lähtien eli vuodesta 1993 lähtien ollut kuitenkin kohtuullisen tasaista. Sen keskimääräinen sijoitus on ollut 162, mutta vaihteluväli on ollut 124 ja 188 välillä. Mutta selkeästi suurimman osan ajasta Nepal on tuossa 160 tienoilla pysytellyt. Tänä vuonna Nepal on tehnyt tosin nousua kovastikin. Se aloitti vuoden 170 tuntumassa ja kävi jo sijalla 135. Tuoreimmalla listalla tiputusta tosin tuli 9 sijaa tuosta.

Vaikka Nepal ei ole pärjännyt isoissa kuvioissa mitenkään kovin ihmeellisesti, niin ei se huono jalkapallomaa ole. Se pystyy kuitenkin haastamaan isompia ja voittamaan samantasoisia maita. Maalla on kuitenkin yksi iso ongelma, sillä ei ole tarpeeksi laadukkaita valmentajia. Aikaisemmin ongelmana oli myös tarvittavan infran puuttuminen, mutta siihen ovat tuoneet parannusta FIFAn järjestämän kahden GOAL-ohjelman seuraukset. Nykyisellään maassa on toimiva juniorituotanto ja yritys parantaa maan jalkapallon tasoa on kova. Mutta tällä hetkellä se kaatuu aika pahasti osaavan valmentajaporukan puutteeseen. Huonoin esimerkki tästä on maan on maajoukkue (The Gorkhalis), sillä on ollut historian aikana vain kolme kotimaista päävalmentajaa, joiden työjakso yhteensä on kestänyt 2,5 vuotta. Kun Nepal seuraavan kerran hakee ja saa FIFAlta rahoitusta, toivotaan, että se kohdistuu valmentajien kehittämiseen, sillä vain se on tie parempaa menestykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti