KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 30. elokuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1. kierros, lohko G


Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

Lohko G on avoinna vaikka mille vaihtoehdoille. Ainoa maa, joka tästä ei voi mennä jatkoon on Liechtenstein. Lohkon tasosta kertoo jotain se, että sen periaatteessa kovin maa on Kreikka. Ei sillä, ei Kreikka huono maa ole, mutta onhan se ihan toista kuin muiden lohkojen ns. ykkösmaat. Kovimmin Kreikan haastaa Slovakia, mutta laskuista ei voi jättää pois myöskään Bosnia-Hertsegovinaakaan. Baltian maista mukana ovat naapurimaat Latvia ja Liettua. Tällä kuusikolla siis jaetaan yksi varma paikka MM-kisoihin ja todennäköisesti myös yksi jatkopaikka Euroopan jatkokarsintaan. Maat ovat taas esitelty aakkosjärjestyksessä ja mukana on arvio maiden suoriutumisesta.

Eurooppa, lohko G
MM-karsinta, syksy 2009. Bosnia-Hertsegovina on raivannut tiensä jatkokarsintaan ja saa vastaansa Portugalin. Ensimmäinen ottelu Portugalissa päättyy niukkaan, mutta lupaavaan 1-0 tappioon, mutta kotiottelussa tilanne ei muutu. Portugali pudottaa sen MM-kisoista maalein 2-0. EM-karsinta, syksy 2011. Bosnia-Hertsegovina on raivannut tiensä jatkokarsintaan ja saa vastaansa Portugalin. Ensimmäinen ottelu kotona päättyy hieman katkerasti 0-0 tasapeliin, mutta toinen ottelu osoittaa maiden tasoeron. Portugali menee kisoihin maalein 6-2. Bosnia-Hertsegovina on siis ollut niin lähellä lopputurnauspaikkaa kahdella edellisellä kerralla. Verrattain nuori valtio ei ole vielä koskaan esiintynyt missään arvoturnauksessa, mutta on kulkenut tiiviisti kohti sitä. Vuonna 1996, muutama vuosi itsenäistymisen jälkeen ja sekasorron aikaan, Bosnia-Hertsegovina oli FIFA rankingissa sijalla n. 175. Tasaisen nousun jälkeen se on nyt pyörinyt sijoilla 20-30. Nyt jos koskaan, Bosnia-Hertsegovinalla, on mahdollisuus edetä ensimmäisen kerran MM-kisoihin. Arpa suosi sitä tällä heikohkolla lohkolla ja myös sitä kautta Bosnia-Hertsegovinan MM-kisapaikka olisi hieno jatkumo sen kokoajan kehittyville otteille. Erityisesti keskikentällä ja hyökkäyksessä Bosnia-Hertsegovinalla on ihan maailmanluokan pelaajia eli siis juuri sillä akselilla, jotka pelejä ratkovat. Itse uskon vahvasti Bosnia-Hertsegovinan kohdalla jatkumoon ja siihen, että se ei kohtaa Portugalia jatkokarsinnassa. Tähän on 2 syytä: Portugali voittaa oman lohkonsa mennen suoraan MM-kisoihin ja Bosnia-Hertsegovina voittaa oman lohkonsa mennen suoraan MM-kisoihin.

Vuoden 2004 Euroopan mestari Kreikka on käsittämätön joukkue. Ilman mitään suuria maailmantähtiä pelaava ja hiukan tylsäksikin haukuttua taktiikkaa käyttävä Kreikka on onnistunut tällä vuosituhannella selviytymään kerran MM-kisoihin ja 3 kertaa EM-kisoihin. Jos Ruotsia on haukuttu ”hannuhanhiksi” ja uskottu onnettaren hymyilevän heille aina suosiollisesti, niin sanoisin, että sanat pätevät paremmin Kreikkaan. Vuoden 2008 EM-karsinnassa sen kovin vastustaja oli Turkki, 2010 MM-karsinnassa Sveitsi ja 2012 EM-karsinnassa Kroatia. Se on siis aina ollut sellaisessa arvontakorissa, josta se on pystynyt välttämään kaikki suuret maat ja sitä kautta se on taannut Kreikalle aina helpomman lohkon. Vai aliarvioinko Kreikan oman vaikutuksen lohkojen tilanteeseen? Onhan se tietysti niin, että menestys ruokkii menestystä ja jos pärjäät tarpeeksi hyvin, pääset arvonnassa parempiin koreihin jne. jne. Totuuden nimissä on sanottava, että eihän Kreikka huono maa ole, se on erittäin sitkeä ja sillä on kyky pärjätä, venyä ja pelata yli tasonsa. Aina näin ei käy, mutta esim. EM-kisoissa kesällä, se nousi kuin haudan partaalta jatkopeleihin, vaikka se oli ollut ihan köysissä turnauksen alussa. Nyt olen kuitenkin sitä mieltä, että Kreikan arvokisaputki tulee päätökseen tällä erää. En osaa sitä sen kummemmin perustella, että miksi, mutta tunne vaan on sellainen. Vaikka lohko on helpohko, niin luulen siitä löytyvät lopulta 2 kovempaa maata kuin Kreikka.

Latviaa ei erityisesti pidä minään erityisen kovana futismaana. Ainoa iso meriittihän on tuo vuoden 2004 EM-lopputurnauspaikka. Ei Latvia huono ole, se kuuluu siihen vahvaan keskiluokkaan, joka karsinnoista toiseen voittaa ne huonommat maat, mutta ei pärjää isommilleen kuin ehkä yksittäisissä peleissä, kuulostaako tutulta? Sen lisäksi, että sillä on samankaltaisuutta Suomen kanssa tuloksellisesti, myös sen FIFA ranking sahaa nykyisellään samoilla sijoilla Suomen kanssa. Näissä karsinnoissa ainoaksi eroksi muodostuu se, että Latvialla on mahdollisuus oikeasti jatkoon omasta lohkostaan. Sen verran heikompi tämä lohko G on Suomen lohkon kanssa. Pelaajamateriaaliltaan Latvia alkaa pikkuhiljaa käydä vanhaksi ja kun iso osa pelaajista pelaa kotimaan liigassa, niin tulee mieleen tietty, että riittääkö taso? Veikkaankin, että vaikka Latvia pelaa jälleen kohtuulliset karsinnat, niin ei se ole kuitenkaan lähelläkään jatkopaikkaa tässä lohkossa. Samankaltaisuus siis Suomen kanssa jatkuu. Hups, tuli jo lipsautettua hiukan materiaalia tulevasta lohkon I analyysistä…

Ei se voitto vaan osallistuminen, kuten lapsia opetetaan urheilun kanssa. Samaa voidaan todeta lohkon pienimmästä maasta Liechtensteinista. Tottahan se tietysti on, että eihän pienestä maasta voi löytyä niin paljon tasokkaita jalkapalloilijoita, että se voisi esittää mitään suurempaa mitä sen nyt on esittänyt. Onhan se viime arvokisakarsinnoissa ottanut joka kerta vähintään pisteitä ja aikaisemmin, ottanut jopa parikin voittoa. Raharikas maa onkin siis mukana vain urheilun ilosta. Suurin osa maan maajoukkueesta muodostuu kolmen Liechtensteinilaisen seuran pelaajista. Nämä seurat tosin pelaavat Sveitsin jalkapalloliiton alaisissa sarjoissa, korkeimmalla tasolla esiintyy pääkaupungin joukkue FC Vaduz. Liechtensteinille ei siis ole paljon luvassa, jatkoon se ei mene, mutta veikataan nyt tässä, että ei se tule jäämään viimeiseksikään. Ja se olisi jo paljon se, Liechtensteinin kohdalla!

Baltian alueen toinen maa, Liettua on kokolailla vastaavanlaisessa tilanteessa kuin naapurinsa Latvia, paitsi että sen taso näyttäisi romahtamisen merkkejä. FIFA ranking on tipahtanut sijoille 80-90 ihan tässä viime aikoina ja edelliset EM-karsinnat menivät penkin alle. Se muuten oli samassa lohkossa silloinkin Liechtensteinin kanssa ja selviytyi vain niukasti paremmalle sijalle. Sitä aikaisemmissa karsinnoissa se on kuitenkin ollut sitä harmaata keskitason massaa. Maajoukkueeseen on ajettu sisään uusia pelaajia, mutta ainakin nyt elokuussa uusi Unkarilainen päävalmentaja Csaba Laszlo käytti kokenutta kalustoa. Saa nähdä minkälaisella miehityksellä Liettua lähtee sitten itse MM-karsintoihin, mutta jos tämä kokenut kalusto on kehissä, on se niin uhka kuin mahdollisuuskin. Parhaimmillaan siitä voidaan saada paljonkin irti, mutta toisaalta riittääkö sekään. Se on viimeksi voittanut maaottelun, kun se kaatoi vuosi sitten Armenian kotikentällään, sen jälkeen vain tappiota ja tasapelejä. Oma ennustus on, että Liettua ei pärjää tässä lohkossa alkuunkaan. Se saattaa jäädä jopa Liechtensteinin taakse sarjataulukossa tällä kertaa.

Lohkon viimeinen esiteltävä maa on Slovakia. Vuonna 1992 itsenäistynyt Slovakia ei ole vielä saavuttanut jalkapallohistoriassaan mitään merkittävää, mutta vuonna 2010 se kuitenkin nähtiin jo MM-lopputurnauksessa. Itse olen vakuuttunut, että lisää on tulossa, vaikka EM2012 karsinta hiukan huonosti menikin. Tästä merkkejä antoi Tanskan kaataminen elokuisessa harjoitusottelussa vieraissa 3-1. Slovakian karsintaohjelma on laadittu etupää edellä, sillä on tänä syksynä vain yksi vierasottelu, Liettuassa ja muut ottelut se pelaa kotonaan. Hyvä alku sarjoille on parasta mitä voi sattua ja siihen Slovakia tuntuu tähtäävän. Slovakian jalkapalloilullisen tason ei voida sanoa mitenkään merkittävästi nousseen, vaan pikemminkin se on pystynyt hämmästyttävän tasaisena. Vuodesta 94 lähtien FIFA ranking on pysynyt kokoajan n. 40 sijan tuntumassa, muutamia lyhyitä piikkejä lukuun ottamatta. Tämä kertoo siitä, että maa on pystynyt kokoajan tasaisesti uudistamaan ja uudistumaan, pysynyt siis mukana lajin kehityksessä. EURO2012 karsinta osoitti, että sillä on hankaluuksia maalinteossa ja siinä on sen uhkakuva näissäkin karsinnoissa. Maailmanluokan maalintekijää Slovakialta ei löydy, mutta se ei vielä tässä lohkovaiheessa haittaa. Jatkokarsinnassa, mihin uskon Slovakian selviävän, se taas todennäköisesti tulee esille ja sitä kautta kisalippu jää lopulta saamatta.

Lohko G on lohkoista se, joka kiinnostaa itseäni yhtä paljon kuin Johanna Tukiaisen blogi, eli ei ollenkaan. Ison kuvan kannalta on ihan sama kuka lohkosta menee jatkoon, koska MM-kisoissa yhdelläkään näistä maista ei ole mitään mahdollisuuksia. Silti toivon, että Bosnia-Hertsegovina sinne selviäisi, koska se on tehnyt tunnollista työtä maansa futiksen kehittämisessä. Kreikkaa en halua arvokisoissa nähdä, joten sen vuoksi sen kai veikkasin putoavan pois. Slovakia on taas niin-ja-näin joukkue, sen edesottamuksilla ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Se kuitenkin menee mielestäni jatkokarsintaan tästä lohkosta. Huomenna vielä toivottavasti yksi lohko, niin saadaan ensi viikon alussa nämä pakettiin ja sitten päästään arvioimaan avausotteluiden lopputuloksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti