KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 23. elokuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1.kierros, lohko C


Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

Seuraava arvioitava lohko on lohko C. Alla on arvio jokaisesta lohkon kuudesta joukkueesta ja niiden mahdollisuuksista. Maat on laitettu aakkosjärjestykseen, joten kannattaa lukea loppuun asti, että selviää, kuka/ketkä tästä lohkosta jatkavat eteenpäin.

Eurooppa, lohko C
Lohko C on ehkä yksi selvimmistä lohkoista tässä MM-karsinnassa. Tämän lohkon 6 maata ovat Saksa, Ruotsi, Irlanti, Itävalta, Färsaaret ja Kazakstan. Lohkossahan ei siis ole kuin yksi suosikki, Saksa. Toisesta paikasta onkin hiukan kovempi taistelu Ruotsin, Itävallan ja Irlannin kesken. Färsaaret ja Kazakstan kuuluvat ynnä muuta kategoriaan. Lohkon ehkä mielenkiintoisin huomio on, että Saksa, Itävalta ja Kazakstan olivat samassa lohkossa myös Euro2012 kisojen karsinnoissa. Seuraavissa kappaleissa tällä kertaa suomenkielisten nimien aakkosjärjestyksessä maiden analyysit tähän MM-karsintaan.

Färsaaret on maailman mittapuussa mitättömän pieni maapläntti keskellä pohjoista Atlantin valtamerta. Tämä Tanskaan kuuluva saariryhmä on kuitenkin sitkeästi mukana kaikessa Eurooppalaisessa jalkapallo toiminnassa. Maan mestarit pelaavat euroliigoissa ja maajoukkue on aina mukana arvokisakarsinnoissa. Mutta faktahan luonnollisesti on se, että ei 47000 saaren asukkaan joukosta löydy sellaista jalkapallo osaamista, että sillä pärjättäisiin, mutta hienoa että Färsaaret on vuodesta toiseen mukana. Eikä se nyt ihan heittopussi ole ollut edellisissä karsinnoissa. 2010 MM-karsinnassa se voitti Liettuan ja pelasi Itävallan kanssa tasan ja Euro2012 karsinnoissa se voitti Viro ja pelasi tasan Pohjois-Irlannin kanssa. Eli ei Färsaarille voi lähteä ihan napit auki ja jos ei lähde, voittaa varmasti. Mutta eiköhän ainakin Itävalta ole oppinut edellisestä kerrasta. Kazakstan se sijaan on se Färsaarten todellinen vastustaja. Färsaarten suoriutuminen näissä karsinnoissa on helppo veikata, ei jatkoon!

Irlanti sen sijaan todennäköisesti taistelee aika pitkään mahdollisesta jatkopaikasta. Irlannin sitkeä pelityyli tuotti sille paikan viime kesän EM-kisoihin ja vaikka siellä ei menestystä tullutkaan, niin Irlanti ei kannata ottaa kevyin mielin. Se on kuitenkin FIFA rankingissa sijalla 26, minkä sijan tuntumassa se on pyörinyt oikeastaan koko 2000-luvun. Sen lisäksi, että Irlanti oli mukana vuoden 2012 EM-kisoissa, niin se oli selviytyä myös vuoden 2010 MM-kisoihin. Jatkokarsinta Ranskaa vastaan päättyi silloin tuomarifarssiin, kun selvän käsivirheen jälkeen Ranska toimitti pallon maaliin. Irlanti silloin valittikin tuomiosta, mutta se kumottiin, tosin väärin perustein. Irlanti on siis kuitenkin kohtuullisen menestynyt maa, mutta ei se lähellekään mitaleja ole päässyt lopputurnauksissa. Yksi iso puute Irlannin maajoukkueessa on ja se varmaankin on vaikuttanut siihen, että Irlanti ei kuitenkaan ole murtautunut ihan terävimmälle huipulle. Siltä puuttuu poikkeuksellisen lahjakkaat yksilöt, jotka pystyvät ratkomaan otteluita henkilökohtaisella tasolla. Se tuottaa kyllä taistelevia ja taklaavia, oman tonttinsa hoitavia pelaajia, vaikka kuinka paljon, mutta se ei nykyjalkapallossa riitä. Ja tätä taustaa ajatellen on jopa ihme, miten hyvin se on viime vuosina menestynyt. Itse kuitenkin uskon, että vaikka se on tasaisen hyvä näissäkin karsinnoissa, niin se ei vaan riitä. Se löytyy todennäköisesti lohkon sijalta 3, kun kaikki ottelut on pelattu.

Itävallan jalkapallo historia on mielenkiintoinen, sillä on nimittäin MM-mitali vuoden 1954 kisoista ja neljäs sija vuoden 1934 kisoista. MM-kisoissa se on nähty kaikkiaan 7 kertaa, mutta viimeisimmästä on aikaa jo 14 vuotta. Ja se ei ole oikeastaan mikään ihme. Itävalta ei ole pystynyt tuottamaan riittävää määrää tarpeeksi osaavia ja taitavia pelaajia maan maajoukkueeseen. Sen maajoukkue alkaa nykyisellään olemaan taas jo hiukan vanhentunut ja uudistamiselle olisi tarvetta, mutta jos ei ole mistä ottaa, niin se on huolestuttavaa. Näillä kokeneilla ratsuilla Itävalta tulee pelaamaan jälleen ihan ok karsinnat, mutta jatkopaikkaa se ei tule saavuttamaan. Sen historiasta löytyy muuten sellainen mielenkiintoinen seikka, että EM-karsinnoista se ei ole koskaan päässyt EM-kisoihin. Se on ollut mukana vain silloin, kun se itse toimi kisaisäntänä. FIFA rankingissa se on sijalla n. 60, jossa se on ollut jo kymmenisen vuotta. Tämäkin kertoo siitä, että se ei ole juurikaan mennyt eteenpäin, mutta pysyy tasaisella tasolla kokoajan. Tämänkin karsinta siis on tasainen, mutta samalla tasapaksu, se ei tule pääsemään jatkoon.

Kazakstan on lohkossa kiusaajan roolissa. Pitkä matka itään ei ole kesken kiivaimpien sarjakausien kenenkään toiveissa, mutta Irlanti ja Itävalta nyt syksyllä ja Saksa maaliskuussa joutuvat tuollaisen reissun heittämään. Ja etenkin näissä kotiotteluissaan Kazakstanilla on mahdollisuus yllättää. Edellisissä karsinnoissa Kazakstan pelasi kotonaan tasan Itävallan kanssa, eli Itävallalla on huonoja muistoja sekä Färsaarista että Kazakstanista. Toisaalta se voi olla nyt sen etukin. Maantieteellisesti Kazakstanista vain osa kuuluu Eurooppaan, mutta silti maa osallistuu monissa toimissa Euroopan asioihin, kuten myös jalkapallossa. Jalkapallon kohdalta vain on niin, että sen olisi ehkä helpompi pärjätä Aasian kisoissa ja karsinnoissa. Euroopassa taso on sille tällä hetkellä liian kova ja ollut sen aikaa, kun se vuodesta 2002 on kuulunut UEFAn alaisuuteen. Sitä ennen 10 itsenäisyytensä vuotta se kuului Aasian jalkapalloliittoon. Viimeiset vuodet Kazakstan on luottanut ulkomaalaisiin valmentajiin, mutta se ei ole erityisemmin näkynyt tuloksissa. Tästä syystä on helppo ennustaa, että Kazakstan ei tule pärjäämään näissäkään karsinnoissa merkittävämmin. Muutaman pisteen se voi kuitenkin kerätä kasaan.

Lohkon ehdoton kakkossuosikki on Ruotsi. Kesän EM-kisoissakin esiintynyt Ruotsi on viime vuosina tehnyt hyvää jälkeä karsinnoissa (vaikka jäikin ulos MM2010-kisoista) ja tällä hetkellä ei ole mitään esteitä, miksi niin ei voisi käydä nytkin. Muutamat runkopelaajat tosin kertoivat kesän kisojen jälkeen lopettavansa maajoukkueessa, mutta Ruotsi tuottaa siihen tahtiin hyviä pelaajia, että tämä ei ole sen kannalta suuri ongelma. Vaikka sen maajoukkue on kohtuullisen iäkäs, niin silti sinne on pystytty tasaisesti ajamaan uusia pelaajia sisään ja sitä kautta joukkue on uudistunut. Ruotsi on tällä hetkellä sijalla 17 FIFAn rankingissa ja niillä sijoilla se on pyörinyt jo vuodesta 1995 lähtien muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Ruotsin jalkapallolle voi siis hyvin luvata kohtuullisen mukavaa tulevaisuuttakin. Itse uskon vahvasti, että Ruotsi nähdään vuoden 2014 MM-kisoissa, mutta se joutuu hakemaan paikan toisen kierroksen karsintaotteluista, sillä Saksalle se ei tässä lohkossa pärjää.

Saksan jalkapallon historiasta olisi paljon kirjoitettavaa, mutta nykysaksa on eri kuin se entinen konemainen, jyräävä Saksa. Nykyinen, taitoon, nopeuteen ja luovuuteen perustuva pelitapa ei ole kuitenkaan tuottanut vielä sitä kirkkainta helmeä, mitä Saksassa on nyt kuumeisesti odotettu vuoden 1996 EM-kisoista asti. Se on poikkeuksellisen pitkä aika Saksalaisen jalkapallon historiassa. Mutta MM-kisoissa 2014 sen joukkue on iältään ja rakenteeltaan juuri ihanteellinen, on nuoruuden intoa, mutta samalla myös kokemusta isoista kisoista. Olen jo pitkään kirjoitellut, että vuoden 2014 MM-kisat ovat Saksan kisat. Kesän EM-kisoissa se vielä laski alleen välierässä, mutta MM-kisoissa niin ei tule käymään, siitä valmentaja Joachim Löw ja pelaajat pitävät huolen. Joachim Löw onkin ehkä yksi suurin tekijä Saksan uudenlaisen futiksen taustalla, toki Saksan Bundesliiga, jossa nuoret pelaajat saavat vastuuta aikaisessa vaiheessa on auttamassa asiaa. Saksan kohdalta ehkä mielenkiintoisin asia on se, että häviääkö se näissä karsinnoissa yhtään ottelua. Se on nyt pelannut kaikkiaan 22 EM- tai MM-karsintaottelu peräkkäin ilman tappiota. Euro2012 karsinnoissa se ei menettänyt pistettäkään. Huikaisevaa menoa tällä hetkellä, enkä näe, että mitään muutosta olisi tulossa. Saksa siis lohkovoittoon ja 2014 MM-kisoihin.

Näin siis mennään lohkossa C. Saksa suoraan kisoihin ja Ruotsi karsintaan. Lisää lohkoanalyysejä tulossa ensi viikolla, lohkoja on vielä 6 analysoimatta ja arkipäiviä on jäljellä 10 ennen seuraavia otteluita, joihin pitäisi tehdä myös otteluarviot… tiukaksi menee aikataulu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti