KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 28. elokuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1. kierros, lohko E

Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

Lohkoanalyyseissä taivutaan jo yli puolen välin, kun esittelyvuorossa on Euroopan MM-karsinnan lohko E. Näissä Euroopan karsinnoissa on 2 lohkoa, joista puuttuu Euroopan jalkapallon todellinen suurmaa, tämä lohko E on toinen niistä. Toinen näistä lohkoista on esittelyvuorossa hieman myöhemmin, silloin puhutaan lohkosta G. Lohko E on hyvin mielenkiintoinen, sillä siinä ei ole erityistä suosikkia, vai mitä sanotte kattauksesta Norja, Slovenia, Sveitsi, Albania, Kypros ja Islanti. Parhaan maan eli Sveitsin FIFA ranking on 23. Jotenkin tuntuu kornilta ajatella, että joku näistä maista etenee suoraan MM-lopputurnaukseen, kun esim. Italia-Tanska-Tsekki kolmikosta joku jää ulkopuolelle lohkossa B. No mutta, sellainen on arpa ja sitä kunnioitetaan ja siitä huolimatta tähänkin lohkoon saadaan erinomaisia kamppailuja ja tasainen vääntö. Jokainen lohkon maa on tuttuun tapaan esitelty tuossa alla aakkosjärjestyksessä. Samalla mukana on myös arviot siitä, kuka selviää jatkoon ja kuka ei.

Eurooppa, lohko E
Heti alkuun varoituksen sana kaikille, Albaniaan ei saa suhtautua ylimielisesti. Albania ei ole mikään jalkapallojätti, mutta hyvä maa se futiksessa on kuitenkin, vaikka äkkiseltään toisin voisi luulla. Yleisellä tasolla ajatellen Albania on Euroopan maista ehkä se, josta vähiten tiedetään ulkomailla, eräänlainen Euroopan Pohjois-Korea. No on toki ajat muuttuneet ja muuttaneet myös Albaniaa, mutta tietty salaperäisyyden verho siinä maassa tuntuu edelleen olevan. Hyvää jalkapallotyötä se on kuitenkin tehnyt läpi viime vuosien. Se taistelee Suomen kanssa samoista sijoista FIFA rankingissa ja arvokisakarsinoissa napsii hyvin pisteitä. Pisteet ensin ja ottelut sitten merkattuna sen saldo viime karsinnoista on seuraava: MM2006 13/12, EM2008 11/12, MM2010 7/10 ja EM2012 9/10. Eli Albanian tahti on ollut noin piste per peli tahtia ja tämä tahti on toteutunut lohkoissa, joissa on ollut paljon kovempiakin vastustajia kuin tässä lohkossa. Toki mukana on ollut aina joku sitä heikompikin maa. En tunne yhtäkään Albanialaista jalkapalloilijaa, en heidän pelityyliään, en ajatusmaailmaa, mutta sen tiedän, että näissä karsinnoissa Albania tulee pelaamaan tasaisesti ja hyvin sekä yllättämään monet. Ei se jatkoon riitä, mutta se aiheuttaa sen, että muutaman maan haaveet kisapaikasta romuttuvat juuri Albanialle menetettyihin pisteisiin. Albania on kuitenkin osa sitä Eurooppaa, jossa maasta riippumatta vallitsee hieno palloilukulttuuri ja se näkyy myös jalkapallossa. Vaikka en nimeltä yhtään pelaajaa tunnekaan, niin kun katsoo maajoukkueessa pelaavien pelaajien seuroja, niin eri maiden pääsarjoissa, isoissakin maissa, noita pelaajia kuitenkin pelaa. Se on hieno tulos pienen maan ponnisteluille eteenpäin. Albania ei siis kuitenkaan selviä jatkoon tästä lohkosta.

Toinen ehkä sieltä lohkon loppupäästä lopulta löytyvä maa on Islanti. 90-luvun puolella Islanti oli yksi pohjoismaiden kovimmista maista ja oli selvitä tuolloin jopa arvoturnauksiin karsinnoista. Näin ei kuitenkaan koskaan käynyt ja nykyisellään tuo on enemmän toiveajattelua. Mutta ei Islantikaan huono maa ole, vaikka esim. sen FIFA ranking on pudonnut 90-luvun n. 50 tienoilta nykyiselle n. 130 tasolle. Siitä huolimatta se pystyy haastamaan kaikki tämän lohkon maat ja joitain isompiakin. Sen etuna on myös kaukainen sijainti ja omalaatuiset olosuhteet kotiotteluissa. Mitä sitten Islantilaiselle jalkapallolle tapahtui siirryttäessä 2000-luvulle? Koskaanhan näihin ei ole yhtä ainoaa syytä, mutta totuus on, että Islanti ei pysynyt mukana pelin evoluutiossa, se ei pystynyt uudistumaan ja uudistamaan, ei tuottamaan sopivia pelaajia ja kaiken päälle maahan iski vielä 00-luvun loppupuolella paha finanssikriisi, jonka seurauksista kärsitään vieläkin. Islannille ei siis ole luvassa helppoja hetkiä, vaan se muiden kannalta inhottava haastajan rooli. Muiden olisi pakko voittaa Islanti kahteen kertaan, mutta samalla lailla kuin Viron kohdalla lohkossa D, kaikki eivät siihen pysty. Islanti nappaa joltain sen muutaman pisteen pois ja ne ovat tasaisessa lohkossa yleensä aika merkittäviä. Islanti on siis oman arvioni mukaan tämän lohkon huonoin maa, kun kaikki ottelut on pelattu.

Seuraavana esiteltävä maa onkin sitten erittäin mielenkiintoinen. Kypros on pieni saarivaltio Välimerellä, nykyisellään vielä kahtiajakautunut sellainen. Sen väkiluku on vain vajaat miljoona ihmistä, mutta silti se pystyy tuottamaan kummallisen paljon hyvää jalkapalloseura toimintaa. Mm. tänään AEL Limassol pelaa tänään Mestareiden liigan lohkovaiheen paikasta. Toki paljon näiden seurajoukkueiden menestyksestä on ulkomaalaisten ansiota, mutta kuitenkin. Seurajoukkue menestys ei ole kuitenkaan yksittäisiä väläytyksiä poislukien johtanut Kyproksen maajoukkueen menestykseen. Viimeisimmissä arvokisakarsinnoissa se on aina löytynyt sarjataulukon huonommalta puoliskolta. Tähän tuskin on luvassa suurtakaan muutosta nyt alkavissa karsinnoissa. Se on varma, että se tulee pelaamaan hyvin ja taistelemaan kovasti, niin kuin Kyproslaiseen perinteeseen kuuluu. Kaikissa tapauksissa se ei vaan kuitenkaan riitä. Varsinkaan kun viimeisen kahden vuoden aikana maaottelut ovat menneet todella penkin alle. Sen FIFA ranking on pudonnut 90 sijaa syyskuusta 2010 lähtien. Uskon, että Kypros tulee haastamaan monet tämän lohkon maista ja kerää enemmän pisteitä, kun monissa aikaisemmissa karsinnoissa. Jatkoon sen pisteet eivät kuitenkaan oikeuta.

Pohjoismaista on toinenkin edustaja tässä lohkossa, kun toisena maana Islannin kanssa mukana on Norja. 90- luvun loiston päivistä on jo aikaa, mutta Norja on edelleen hyvää keskitasoa Eurooppalaisessa jalkapallossa ja on potentiaalinen kisaehdokas, varsinkin tästä lohkosta. Norjan historiasta löytyy 3 MM-lopputurnauspaikkaa, yli 30-luvulta ja 2 kertaa peräkkäin 90-luvulta. Siis siltä ajalta, kun se oli korkeimmillaan FIFA rankingissa sijalla 2. Nykyisellään tuo sija on stabiloitunut 20-30 väliin. Viimeisimmän kerran arvokisoissa on Norja esiintynyt vuonna 2000 EM-kisoissa. Näissä kaikissa arvokisoissa menestys on kuitenkin ollut aika laihaa ja lopullinen läpimurto Eurooppalaiseen eliittiin on jäänyt tekemättä. Norjan maajoukkue on tällä hetkellä erittäin kokenut, jopa niin kokenut, että se saattaa jopa alkaa haitata menestystä. Keski-ikä on kohtuullisen korkea ja uusia pelaajia maajoukkueen avauskokoonpanoon nousee harvakseltaan. Mutta se ei ehkä vielä haittaa näissä karsinnoissa, mutta viimeistään näiden jälkeen muutosta on tapahduttava. Ongelma tosin ei ole nykyisten pelaajien vaan enemmänkin järjestelmän. Norjassa on kyllä rahaa millä tehdä menestystä, mutta jostain syystä tuo jalkapalloon kanavoitu öljyraha ei ole nostanut jalkapalloa enää ihan kärkitasolle. Silloin juniorituotannossa täytyy olla jotain pielessä. No, näissä karsinnoissa ja tässä lohkossa Norjalla on kaikkien aikojen sauma selvitä jälleen MM-kisoihin, sen tarvitsee periaatteessa kellistää vain Sveitsin ja Slovenian tasoiset maat, tietenkään muita lohkon maita unohtamatta. Itse uskon, että suoraan se ei kisoihin mene, mutta jatkokarsinnan ja hyvän arpaonnen jatkumisen kautta se voi sinne selvitäkin. Mutta nyt siis vain lohkokakkossija sille tulee.

Balkanin alueen maista, Slovenia, on yksi viime vuosien menestyneimmistä maista. Se on 2000-luvulla esiintynyt jo kaksi kertaa MM-kisoissa ja kerran EM-kisoissa. Menestystä siellä ei tosin ole tullut. Slovenia on hiljalleen itsenäistymisensä jälkeen hilannut itseään jalkapallokartalla ylöspäin. Hyvin alkaneen EM2012 karsinnan jälkeen lokakuussa 2010 Slovenia oli jo FIFA rankingissa sijalla 15. Noihin EM-kisoihinhan Slovenia ei sitten kuitenkaan selvinnyt. Slovenian nykytasosta on hiukan hankala muodostaa kuvaa, kun se tuntuu vaihtelevan kovasti. Välillä se on huikean hyvä, välillä säälittävän surkea. Olisko jälleen sitä Balkanilaista tunteellisuutta… Tämän vuoden harjoitusotteluissa se ei ole hävinnyt kertaakaan, joten sinänsä näyttää ihan hyvältä. Slovenian otteluohjelma on kaiken kaikkiaan erittäin haastava, se aloittaa kotonaan Sveitsiä vastaan ja pelaa sitten Norjan vieraana nyt syyskuussa. Sillä on pakko olla vähintään 3 pistettä noiden otteluiden jälkeen, jos se meinaa jatkoon tästä lohkosta. Itse näen Slovenian potentiaalisena maana menettämään pisteitä lohkon ns. heikoimmille maille. Tähän perustuen tarjoan Slovenialle vain kolmatta sijaa tässä lohkossa.

Näin ollen viimeisenä analysoitava maa Sveitsi tulee lohkon voittamaan. Hyvä spoileri heti tähän alkuun, mutta tietysti jos on jaksanut lukea nuo kaikki yllä olevat, niin huomaa nopeasti, että vain lohkon ykkössija on jakamatta. Tarjoan sitä itse Sveitsille siksi, että pidän sitä näistä lohkon maista tasokkaimpana ja tasaisimpana. Muissa lohkoissa sillä olisi varmasti vaikeuksia, mutta tässä lohkossa se on ehkä kuitenkin jopa pieni suosikki. Sveitsi on myös esiintynyt kaksissa viimeisissä MM-kisoissa ja kaikkiaan 9 kertaa näissä kekkereissä. Menestys silläkin on jäänyt laihanlaiseksi lopputurnauksissa, mutta karsinnat se on siis hoitanut kunnialla, muutoin paitsi Euro2012 kisojen karsinnoissa. Se onnistui jotenkin taapertamaan niin, että Montenegro oli lopulta sen edellä. Nyt Sveitsi hakee tuolle nöyryyttävälle tilanteelle korvausta ja tulee siinä siis mielestäni onnistumaan. Se on vakiinnuttanut tasonsa n. 20 sijan tienoille FIFA rankingissa. Samalla se on pystynyt uusimaan maajoukkuettaan, tosin siitä se maksoi hintaa edellisessä EM-karsinnassa. Sen nykymaajoukkue on kuitenkin ikärakenteltaan sopiva ja jatkuvuutta on luvassa, olihan Sveitsi mukana myös kesän Olympialaisissa. Hyvältä näyttää siis Sveitsin kannalta kaiken kaikkiaan, tämän vuoksi se nähdään myös vuonna 2014 jalkapallon MM-kisoissa.

Tällaista tarinaa siis lohkosta E. Sveitsi suoraan kisoihin ja Norja jatkokarsintaan. Mutta tämä lohko on erittäin mielenkiintoinen, kuten on tullut mainittua. Veikkaan tässä samalla, että tämän lohkon voittajalla on lohkovoittajista kaikista vähiten pisteitä, kun kaikki ottelut on pelattu. Lisää analyysejä on tulossa siis vielä tällä viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti