KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1.kierros, lohko B


Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

Lohko A:n esittelyn jälkeen on luonnollista käydä aakkosten seuraavan kirjaimen mukainen lohko läpi. Arvioin jokaisen maan mahdollisuudet tulevissa karsinnoissa ja samalla veikkaan myös sen, että kuka tästä lohkosta menee jatkoon ja kenen tie nousee pystyyn.

Eurooppa, lohko B
Lohko B:n maat ovat kokolailla kattava kattaus Eurooppalaisesta jalkapallosta. On iso ja menestynyt futismaa (Italia), on pohjoismaa (Tanska), on Itä-Euroopan maa (Bulgaria), on kääpiövaltio (Malta), on entisen Neuvostoliiton alueen osa (Armenia) ja on Keski-Euroopan maa (Tsekki). Siis vähän niin kuin jokaiselle jotakin. Mutta siitä kai analyysissä täytyy lähteä, että lohkossa on yksi suuri suosikki, Italia. Kesäisten EM-kisojen kakkonen ei voi olla muuta kuin suosikki, mutta Bulgaria, Tanska ja Tsekki eivät kuitenkaan ole sillä mitään suupaloja ja tarjoavat varmasti kovan vastuksen. Seuraavissa kappaleissa maat on arvioitu aakkosjärjestyksessä ja jokaisessa on mukana ennustus maan sijoittumisesta.

A niin kuin Armenia. Kaukana Kaukasus vuorten takana oleva pieni valtio Armenia ei ole mikään heittopussi, vaikka sitä ei olekaan missään isoimmissa kisoissa nähtykään. Varsinkin kotiotteluissaan Armenia on pystynyt pitämään kaukaa matkustaneita vieraitaan hyvin näpeissä ja olihan se selvitä jopa jatkokarsintaa edellisten EM-kisojen karsinnassa. Vain viimeinen vierastappio Irlannille pudotti sen jatkosta pois. Armeniaa ei siis voi aliarvioida. Mutta mitä Armenialle tapahtui vuosien 2008 ja 2011 välillä. Vuoden 2010 kisojen karsinnassa se jäi oman lohkonsa viimeiseksi ja EM-karsinnoissa se oli jo kolkuttelemassa kisaportin ovia. Yksi ja isoin syy on joukkueen päävalmentaja Vardan Minasyan, joka onnistui iskostamaan Armenialaisille hyökkäävän pelitavan. Toki tietysti lohkoarvonnallakin on ollut omat näppinsä pelissä, mutta pääosin suorituksen muuttuminen menee uuden valmentajan piikkiin. Lähes kansallissankariksi noussut Minasyan joutuu kuitenkin kovan paikan eteen tässä lohkossa. Lähtökohtaisesti ajateltuna, Maltaa lukuun ottamatta, muut maat ovat sitä parempi futismaita. Se lähtee siis jälleen haastajan asemasta ja se usein sopii näille pienemmille maille. Hyvien suoritusten ansioista pomppasi noin sijalta 100 sijalle 60 ja tällä hetkellä se on jopa sijalla 56, vaikkakaan tämän vuoden maaottelut eivät ole sujuneet odotetunlaisesti. Tämä on sinänsä huono trendi Armenian kannalta ja pääosin tästä syystä olen sitä mieltä, että pitkässä karsinnassa Armenian taso ei riitä ja se tulee jäämään karsintaan. Mutta muiden maiden pitää olla varuillaan tämän maan kanssa, se tulee ottamaan yllätyspisteitä varmasti.

B niin kuin Bulgaria. Jos Armenia on tehnyt nousua maailman jalkapallokartalla, niin toiseen suuntaan on matkannut Bulgaria. Varsinkin 70- ja 90-luvuilla jalkapallossa menestynyt valtio on tällä hetkellä hieman sekasortoisessa tilanteessa. FIFA ranking on pudonnut vuoden 2008 sijalta 20 tämän vuoden sijalle 94. Huikea muutos! Vuoden 2008 jälkeen maan päävalmentajan tehtävissä on nähty monennäköistä jamppaa, mutta vielä ei ole löytynyt sitä, joka olisi kääntänyt Bulgarian suunnan takaisin ylöspäin. Tällä hetkellä maata valmentaa Luboslav Penev, joka on aggressiivisesti ajanut sisään uusia tulokkaita maajoukkueeseen ja sitä kautta otteluiden tuloksetkin ovat kääntyneet pikkuhiljaa parempaan suuntaan. Viimeisen vuoden sisällä se on pelannut 5 maaottelua, joista sillä on 2 voittoa, 2 tasapeliä ja tappio Turkille. Valoa siis on tunnelin päässä, mutta se on eri asia, että riittääkö se jatkoon tästä lohkosta. Oma arvioni on, että ei vielä näistä karsinnoista, mutta Bulgarian suunta on muuttunut/muuttamassa. Tulevaisuudessa se tulee olemaan taas siinä loistossa mitä se oli kymmeniä vuosia sitten. Vielä ei kuitenkaan ole sen aika.

C niin kuin Tsekki. Hmm. Jos pidetään kiinni tuosta Englannin kielisestä nimestä niin sitten tuo ensimmäisen lauseen totuus pitää paikkansa. Tsekin historiassa on nähtävissä tietyllä lailla samoja merkkejä kuin Bulgariallakin, mutta sukellus ei ole ollut niin syvä. Sen menestyksen vuosista on kuitenkin aikaa jo jonkin verran. Vuosina 1999 ja 2005, se oli FIFA rankingissa peräti sijalla 2! Nyt kuitenkin tuo vastaava sijoitus on 19. Tsekki menestyi kesän EM-kisoissa kuitenkin kohtuullisen hyvin ja näin ollen se lähtee hyvistä lähtökohdista tähän MM-karsintaan. Syyskuussa se aloittaa karsintansa tiukassa ja tärkeässä ottelussa Tanskan vieraana, mutta 11.9 sillä on harjoituspeli, jolloin Suomi pääsee testaamaan Tsekin nykykunnon Teplicessä. Tsekki maajoukkuerinki koostuu kohtuullisen kokeneista pelimiehistä kaiken kaikkiaan. EM-kisoissa sillä yksi vanhimmista ja kokeneimmista maajoukkueista ja sillä sapluunalla se tulee jatkamaan. Uusia tulokkaita Tsekin maajoukkueeseen on tullut kohtuullisen nihkeästi ja sama n. 30 hengen porukka on tullut valituksi usein maajoukkueeseen. Tämä staattisuus luo tietysti etua, pelitapa on tuttu kaikille ja kokemuksen puutteeseen homma ei kaadu. Kaikesta tästä huolimatta olen sitä mieltä, että Tsekki jää rannalle MM-kisoista. Lohkossa on pari maata, jotka lopulta menevät sen edelle. Tosin heti ensimmäinen ottelu Tanskaa vastaan luo suuntaviivoja tuleville karsinnoille. Sitä Tsekki ei saa hävitä, jos mielii jatkoon.

D niin kuin Danska. Englanniksi tämäkin menesi oikein, mutta suomeksi sitä joutuu hiukan vääntämään. Jalkapallo-oppia Tanskalla sitä vastoin ei tarvitse vääntää. Se on ollut 2000-luvulla vakiovieras arvokisoissa, vain kahdesti se on jäänyt ulkopuolelle. Edellisissä kahdessa arvoturnauskarsinnassa se on voittanut oman lohkonsa ja se on aika vahva meriitti karsintapelaamisesta. Tanska on myös onnistunut siinä, missä moni muu maa ei ole onnistunut. Se on onnistunut uudistamaan maajoukkuettaan järkevästi ja menestyksekkäästi. Mukaan on tuotu nuoria ja lahjakkaita pelaajia ja tämä taas on perua hienosta jalkapallo työstä junioritasolla. Tanskan mallista olisi varmasti monilla muilla mailla jotain opittavaa, sillä jotain siellä tehdään oikein, koska maajoukkue pelaa aina hyvällä tasolla. Tältä vuodelta Tanskalla on kuitenkin kohtuullisen synkkä tilasto, se on pelannut 7 ottelua, joista voittanut vain 2, harjoituspelissä Australian ja EM-kisoissa Hollannin avausmatsissa. Valmistavassa ottelussa se hävisi vielä Slovakialle kotonaan 1-3. Ruusuilla tanssimista Tanskan menestys ei tule karsinnoissa olemaan, mutta silti uskon sen vahvaan karsintapelaamiseen ja sitä kautta siihen, että se tulee olemaan lohkokakkonen. Se taas tarkoittaa sitä, että se menee karsinnan toiselle kierrokselle.

Lohkon suurin suosikki on kuitenkin viime EM-kisojen hopeamitali joukkue Italia. Se on lisäksi yksi suurista jalkapallomaista Euroopassa. Italian suoritusvarmuutta kuvaa se, että se on viimeksi joutunut jäämään pois EM- tai MM-kisoista vuonna 1992, jolloin se ei selvinnyt Ruotsin EM-kisoihin. Aina se ei ole vakuuttava karsinnoissa, mutta jostain ihmeellisestä syystä se on kuitenkin selvinnyt aina kisoihin. Se on sitä kokemusta, osaamista ja kyvykkyyttä. OIlaan oikeissa paikoissa hyviä, välillä voidaan olla huonojakin, mutta silti selvitään lopputurnaukseen. Tästä syystä arvelen Italian etenevän myös vuoden 2014 MM-kisoihin. Ainoaksi kompastuskiveksi Italian kohdalla näen sen, että kuinka se onnistuu uudistamaan joukkuettaan. Lahjakkaita nuoria pelaajia sillä on, mutta saadaanko kokemus ja nuoruuden into yhdistettyä oikealla tavalla. Englantia vastaan elokuussa Italia oli mukana melkoisella kokeilukokoonpanolla ja hävisikin ottelun. Mutta sen ei saa antaa hämätä, isot tykit laitetaan kentälle 7.9., ottelussa Bulgariaa vastaan ja silloin jälki on varmasti erilaista. Italia tulee voittamaan lohkonsa, ei reilusti mutta kuitenkin.

Viimeinen esiteltävä maa tässä lohkossa on Malta. Maltalta ei tässä lohkossa voida ottaa edes ihmeitä. Muut maat ovat selkeästi edellä sitä. Malta on kaksissa edellisissä karsinnoissa kerännyt tasan 2 pistettä, kotitasapeleistä Albaniaa ja Georgiaa vastaan. Mutta sitten taas edellisissä harjoitusotteluissa se on ottanut monta voittoa. Tosin se johtuu siitä, että se pelaa harjoitusotteluita kaltaistensa pienempien maiden kanssa. Se on siis pienistä ns. paras. Maata valmentaa tällä hetkellä Italialainen Pietro Ghedin, kun hänen toukokuussa nimettiin toista kertaa Malta päävalmentajaksi. Vaikka tilillä on nyt 2 voittoa harjoituspeleistä, niin syyskuussa tahti muuttuu. Ensimmäisessä ottelussa se kohtaa kotonaan Armenia ja sitten vieraissa Italian. Armeniaa vastaan sillä on sen yllätyksen paikka, oikeastaan ainoa ottelu, josta se voi pisteitä kerätä. Jos siitä ei tule yhtäkään pistettä, menee Malta hyvin todennäköisesti nollilla läpi koko karsinnan. Toivottavasti kuitenkin maalinteko onnistuu, toisin kuin vuoden 2010 kisojen karsinnassa. Eli siis Maltasta ei ole jatkajaksi tästä lohkosta.

Näin siis lohkossa B, Italia voittaa lohkon ja Tanska on toinen. Se kerää niin paljon pisteitä, että se selviää lohkokakkosten jatko-otteluihin toiselle kierrokselle. Viimeistään ensi viikolla edetään lohkoon C.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti