KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 27. syyskuuta 2011

Pudonneita maita osa 13 - Montserrat

Pohjois- ja Väli-Amerikan alueen tähän mennessä viimeisin MM-kisoihin mahdollisuutensa menettänyt maa ei sekään ole itsenäinen valtio. Eli siis kaikki alueen maat, jotka ovat jo pudonneet jatkosta, olivat vain autonomisia osia toisen valtion alaisuudessa. Tällä kertaa kyseessä on 13:sta mahdollisuutensa 2014 MM-lopputurnaukseen menettänyt maa, Montserrat.

Montserrat on kenties kaikista MM-karsintoihin osallistuneista maista heikoin. Se pelasi ensimmäisen karsintapelinsä vuonna 2002, niin kuin monet muutkin alueen maat. Tämän jälkeen sille on kertynyt 6 MM-karsintapeliä lisää ja kaikki sen ottelut ovat päättyneet tappioon. Maaliero näistä otteluista on 5-41, tosin 20 noista päästetyistä maaleista on vuoden 2006 kisojen karsinnasta Bermudaa vastaan. Vuoden 2010 kisojen karsinnassa se pelasi vain 1 ottelun, koska sillä ja sen vastustajalla Surinamella ei ollut sellaista kotikenttää, jossa ottelun olisi voinut pelata. Näin ollen FIFA päätti, että otteluparissa pelataan vain yksi ottelu ja sen voittaja menee jatkoon. Suriname voitti ottelun 7-1. Tänä vuonna, kesän MM-karsintaotteluissa se kohtasi Belizen. Ensimmäinen ottelu oli Montserratin kotiottelu, mutta se pelattiin Trinidad&Tobagossa, koska FIFA katsoi Montserratin stadionin olevan soveltumaton karsintaottelulle. Belize voitti tuon ottelun 5-2. Toinen osa-ottelu piti pelata Belizessä 4 päivää myöhemmin, mutta vain 2 päivää ennen ottelua FIFA asetti Belizen jalkapalloliiton kilpailukieltoon, koska maan hallitus puuttui jalkapalloliiton toimiin. Belizelle asetettiin myös takaraja mihin mennessä sen tuli löytää ottelulle uusi ajankohta sekä sijainti maan ulkopuolella ja järjestää omat sisäiset asiansa. Jos tätä ei olisi tapahtunut, Belize olisi hylätty ja Montserrat jatkanut toiselle kierrokselle. No paikka löytyi Hondurasista ja Belize voitti sen 3-1 ja eteni jatkoon. Näin ollen Montserratin karsinta päättyi jälleen ensimmäiselle kierrokselle.

Montserratista tulee ensimmäisenä mieleen saaren valtava tulivuorenpurkaus vuodelta 1995. Silloin saaren etelä-osa hautautui metrien paksuiseen tuhka ja muta kerrokseen ja muuttui asumiskelvottomaksi. Etelä-osa on vieläkin asumis- ja liikkumiskiellossa isoilta osin ja kestää vielä vuosia tai vuosikymmeniä ennen kuin aluetta pystytään uudelleen asuttamaan. Tämä luonnonkatastrofi vaikutti luonnollisesti mullistavasti saaren elämään, siltä meni purkauksessa mm. pääkaupunki, lentokenttä, satama, valtavat laidunmaat sekä iso osa päätulonlähteestä eli turismista. Maaperä saarella on siis tuliperäistä ja vuoristoista, korkein huippu yltää yli 1000 metrin korkeuteen, joka saaren kokoon nähden on erittäin korkea. Montserratin saari kun on vain 16 kilometriä pitkä ja 11 kilometriä leveä. Se sijaitsee Pienten Antillien saariketjun pohjoispäässä. Satellittikuvaa katsomalla näkee miten valtavaa tuhoa purkaus on saanut aikaan. Tämäkin saari on löydetty aikanaan intiaanien toimesta ja sitten myöhemmin Kolumbuksen seikkailuiden aikaan. 1600-luvulla se siirtyi Iso-Britannian hallintaa. 1900-luvulla se haaveili jopa itsenäisyydestä, mutta valtavat luonnonkatastrofit, 1989 hurrikaani Hugo ja vuoden 1995 tulivuorenpurkaus, aiheuttivat sen, että itsenäisyyteen saarella ei ole ollut resursseja. Väkimääräkin on vaihdellut rajusti ennen ja jälkeen purkauksen. Aikanaan saarella oli yli 13000 asukasta, mutta evakuointien ja poismuuttojen jälkeen vain n. 4000. Nykyisellään maassa asuu n. 6000 ihmistä, joista iso osa työskentelee turismin parissa. Toisena pääelinkeinona on maatalous, mutta purkaus vaikutti myös laidunmaa hävikkiin ja sitä kautta maatalouden heikkenemiseen. Montserrat tarvitseekin tällä hetkellä merkittävän paljon emämaansa Iso-Britannian tukea pystyäkseen toimimaan kunnolla.

Luonnonkatastrofit eivät ole voineet olla myöskään vaikuttamasta maan jalkapalloon. Siltä mm. jäi laavan, mudan ja tuhkan alle saaren päästadion Plymouthissa. Näin ollen sillä ei ole sellaista stadionia, jolla voisi pelata FIFAn alaisia otteluita. Mutta kaikesta ei luonnollisestikaan voi syyttää luonnonkatastrofeja, muutoinkin maan resurssit ovat erittäin pienet, sillä maassa on vain n. 200 rekisteröitynyttä pelaajaa ja kaikkiaankin vain n. 700. Ja kun resurssit ovat pienet ovat tuloksetkin pieniä. Montserratin maajoukkue (the Emerald Boys) on pelannut maaotteluita kaikkiaan vain 17 kappaletta sen historian aikana ja kaikista niistä on tullut tappio. Ei siis edes yhtä ainoata tasapeliä. Näin ollen ei olekaan ihme, että Montserratin FIFA ranking on 203 eli se on jaetulla viimeisellä sijalla yhdessä Andorran, Amerikan Samoan, Samoan ja San Marinon kanssa. Ensimmäisen maaottelunsa Montserrat pelasi vuonna 1999 Brittien neitsytsaaria vastaan, vaikka jalkapalloliitto on perustettu vuonna 1994. Sen jälkeen maa on osallistunut lähinnä vain erilaisiin karsintaturnauksiin.

Jälleenrakennus saarella on ollut valtaisaa tulivuorenpurkauksen jäljiltä ja FIFA on osallistunut myös talkoisiin rahoittamalla maan jalkapalloliiton toimintaa yhteensä miljoonalla dollarilla. Osasyy rahoituksen tarpeeseen oli myös nuorison ajautuminen ”pahoille teille”. Rahoilla perustettiin myös koululaisohjelma, jonka tarkoituksena oli saada nuoria tyttöjä ja poikia hyvän harrastuksen eli jalkapallon pariin. Lisäksi rahoilla rakennettiin maahan toimiva infra kenttineen ja ympäristöineen. Tulokset ohjelmista näkyy luonnollisesti vasta vuosien päästä, mutta sitä odotellessa on hyvä seurata, että milloin Montserrat ottaa ensimmäisen virallisen maaotteluvoittonsa. Se voi olla hyvinkin lähellä…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti