KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

maanantai 27. elokuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1. kierros, lohko D


Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

Ennen kesän EM-kisoja lohko D näytti hyvinkin selvältä, mutta Hollannin sekavat ja vaisut esitykset jättivät ainakin näin paljon ????????? kysymysmerkkejä. Lohkossa sen haastavat kovimmin Turkki, Unkari ja Romania. Tämän lisäksi löytyy pienemmistä futisvaltioista Viro ja Albania. Viro tosin näistä kahdesta selvästi vahvempi. Alla on arviot jokaisen maan tulevista esityksistä ja jatkoon menevien maiden nimet.

Eurooppa, lohko D
Koska aakkosjärjestyksessä mennään, niin aloitetaan Andorrasta. Tämä pieni valtio Pyreneiden vuoristossa on sitkeästi mukana arvokisojen karsinnoista toiseen, mitään suurta menestystä se ei ole koskaan nauttinut. Viimeisimmät kolme arvokisakarsintaa kertoo kaiken oleellisen Andorran tasosta ja mahdollisuuksista; 32 ottelua, 0 voittoa, 0 tasapeliä, 32 tappiota, maalierolla 6-106! Tästä voidaan siis päätellä, että Andorra ei tule olemaan näissäkään karsinnoissa kiusaajan roolissa. Tosin miellä kaikilla on varmastikin muistoissa se ikimuistettava syyskuinen iltapäivä vuodelta 2005. Suomi tahkosi Andorra vieraan vuoden 2006 MM-kisojen karsinnassa 0-0 tasapelin. Se on muuten vieläkin Andorran viimeisin piste arvokisakarsinnoissa, sen jälkeen on tullut 34 tappiota putkeen. Andorran menestyksestä kertoo myös sen FIFA ranking sijoitus paljon, sen on sijalla 200, mutta on sen takana vielä 9 maata. Vuonna 2005, se muuten oli tuolla listalla sijalla 125. No mutta koska taso on nykyisellään sen jalkapallo heikentynyt, niin siitä ja yllä olevista faktoista voidaan päätellä, että Andorra ei selviä tästä lohkosta jatkoon.

Kaikesta sählingistä huolimatta lohkon D suurin suosikki on kuitenkin Hollanti. Viime MM-kisoissa hopealle selvinnyt maa floppasi todella pahasti viime kesän EM-kisoissa. Suuret egot eivät mahtuneet valmentaja Bert van Marwijkin suunnitelmiin ja joukkuehenki oli jo ennen turnausta lähellä jäätävää. Van Marwijk ei saanut enää otetta tähtiinsä ja tulos oli sen mukainen. Samalla se tiesi sitä, että van Marwijk sai lähtöpassit, vaikka todellisuudessa vain osa ongelmista oli hänen ”ansiotaan”. Mutta koska eteenpäin pitää mennä, niin kuin menestynyt suomalaisvalmentaja aikanaan tokaisi, niin Hollantikin oli pakotettu tekemään muutoksia. Tällä kertaa vannotaan sitten entisten Ajaxlaisten komentoon, kun valmennusjohdon muodostavat Louis van Gaal, Danny Blind ja Patrick Kluivert. Mutta ainakaan elokuisessa harjoitusottelussa Belgiaa vastaan tahtiin ei ollut tullut muutosta, sillä se hävisi Belgialle vieraissa 4-2. Hyvin ei siis alkanut van Gaalin toinen jakso Hollannin päävalmentajana. Mutta faktahan on kuitenkin se, että Hollanti on edelleen, kaikista ongelmista huolimatta, yksi maailman suurista jalkapallomaista. Sen pelaajamateriaali on erittäin laaja ja iältään erittäin hyvärakenteinen. Sillä on yksilötaidollisesti maailman parhaita pelaajia, jotka pystyvät kuin tyhjästä luomaan paikkoja ja ratkomaan otteluita. Hollannilla itse asiassa kävi myös pieni ”munkki”, kun se tähän lohkoon arvottiin. Lohko ei nimittäin ole kaikista kovin ja sillä on heikommallakin esityksellä erittäin hyvä mahdollisuus selvitä jatkoon. Minä kuitenkin uskon, että Hollanti tulee pelaamaan hyvät karsinnat ja tulee voittamaan lohkonsa. Näin ollen se siis nähdään vuoden 2014 MM-kisoissa.

Vieläkin muistelen niitä aikoja, kun aloin enemmän ja oikeasti ymmärtämään jotain maailmanmenosta ja jalkapallostakin siinä ohessa, Romania oli silloin yksi Euroopan suurista futismaista. 90- luvulla se oli mukana kaikissa MM-kisoissa ja vielä lisäksi 1996 EM-kisoissa. Vuonna 1997 se oli FIFA rankingissa peräti sijalla 3. Mutta jotain on tapahtunut tuon jälkeen. Nimittäin Romania löytyy FIFAn listalta sijalta 51 ja vuodesta 2007 lähtien se on valunut pikkuhiljaa alaspäin. Syitä heikkoon menestykseen on varmasti monia, mutta jotenkin tulee mieleen, että pelaajatuotannossa on tapahtunut aikoinaan jotain väärin. Maa ei ole pystynyt enää 90-luvun jälkeen tuomaan maajoukkueeseen uusia entistä parempi pelaajia täyttämään vanhojen sotaratsujen saappaita. Maajoukkueen runko on tällä hetkellä erittäin kokenut, mutta sen taso ei vain yksinkertaisesti riitä Euroopan isoja maita vastaan. Vuonna 2011 Romanian maajoukkueen johtoon jo kolmannen kerran valittu Victor Piturca on kuitenkin onnistunut luomaan sellaisen mallin Romanian peliin, että se on vaikea voitettava. Vain Belgia viime marraskuussa ja Slovenia nyt elokuussa ovat viimeisen vuoden sisällä pystynyt Romania voittamaan. Mutta ei Romaniakaan ole pystynyt voittamaan kuin Luxemburgin, Kreikan, Turkmenistanin ja Sveitsin. 5 kertaa se on pelannut tasan. Se tulee siis näissäkin karsinnoissa napsimaan pisteitä tasaisesti, mutta riittääkö se, että pelaa usein tasan, siihen että menee lohkosta jatkoon. Voittojakin olisi otettava. Minä en jaksa uskoa, että Romania kuitenkaan kerää tarpeeksi pisteitä jatkopaikkaa ajatellen, mutta pitkään se on mukana taistelussa.

Turkin kohdalta on hankala päättää, että onko se loistava jalkapallomaa vai ei, mutta se on tiedossa, että sillä on valtavasti potentiaalia. Sillä on kuitenkin vuodelta 2002 MM-pronssia, mutta sitten taas toisaalta se ei ole päässyt kuin 2 kertaa MM-kisoihin. EM-kisoissakin se on ollut vain 3 kertaa. Turkista on sellainen mielikuva, että se on kaikissa arvokisakarsinnoissa aivan loppuun asti taistelemassa paikoista jatkoon, mutta jää kuitenkin pääsääntöisesti ulkopuolelle. Ja se tapahtuu vielä usein viimeisissä otteluissa fanaattisen kotiyleisön edessä. Tilastoja kun viime karsintojen kohdalta katsoo, niin 2006 MM-karsinnoissa se hävisi jatkokarsinnan vierasmaaleilla Sveitsille, jälkimmäinen peli Turkissa päättyivät kuumien vaiheiden jälkeen 4-2 Turkille, mikä ei siis riittänyt jatkoon. 2008 EM-kisoihin se selviytyi niukasti. 2010 MM-karsinnassa se oli lohkon kolmas, mutta ei siis edennyt jatkoon. 2012 EM-karsinnassa se pääsi jälleen jatkokarsintaan, mutta hävisi ensimmäisen osan kotonaan 0-3 Kroatialle. Eli tilastot tukee kohtuullisesti tuota omaa mielikuvaa Turkin suoriutumisesta. Turkin kohdalta kyseessä saattaa siis olla ”pään kestävyysongelma”, kuumaveriset pelaajat eivät pysty käsittelemään asioita sen vaatimalla tavalla ja kovassa paikassa tulee virheitä ja sitä kautta huonoja tuloksia. Turkki on kuitenkin erittäin hyvä futismaa Eurooppalaisella tasolla ja se pystyy tuottamaan kokoajan uusia loistavia pelaajia maajoukkueeseen. Isoin ongelma tällä hetkellä se, että suurin osa sen maajoukkuepelaajista pelaa, toki sinänsä ihan kovaa, maan omaa futisliigaa. Uskon, että Turkki roikkuu jälleen näissä karsinnoissa tiukasti mukana jatkopaikan tavoittelussa, mutta jää jälleen ulos jatkosta, saattaa hyvin olla taas kolmas tässä lohkossa.

Jos Romanian menestyksen vuosista on reilut 10 vuotta aikaa, niin Unkarilla tilanne on vielä paljon paljon huonompi. Se oli aikanaan yksi maailman parhaista jalkapallomaista. Vuosina 1938 ja 1954, se juhli MM-hopeaa, EM-kisoista tuli pronssia 1964 ja neljäs sija 1972. Olympiakultaa se on voittanut peräti kolmesti 1952, 1964 ja 1968, hopeaa ja pronssia on tullut molempia kerran. Tilastot ovat siis maukkaat Unkarin historiassa, mutta karu fakta on myös se, että se on ollut viimeksi arvokisoissa mukana vuonna 1986. Unkarin Legendoista, kuten Ferenc Puskas, riittäisi kerrottavaa vaikka kuinka ja paljon, mutta pureudutaan tässä nyt ruotimaan kuitenkin Unkarin nykytilannetta. Unkarin karu pudotus huipulta tapahtui kommunistisen järjestelmän hajottua 1990-luvun alussa ja tämä johti useat urheiluseurat pahoihin rahavaikeuksiin, samalla loppui pelaajatuotanto ja sitä kautta ei pystytty tuottamaan riittävän paljon taitavia pelaajia maajoukkueeseen. Se putosi FIFA rankingissa aina sijalle 87 asti. Vasta oikeastaan vuodesta 2006 lähtien Unkari on ruvennut uudelleen nousemaan jalkapallossa kohti maailmanhuippua. Järjestelmällinen työ on alkanut tuottaa hedelmää ja Unkarin tulokset ovat parantuneet ja sitä kautta myös sen FIFA ranking. Tällä hetkellä se on sijalla 17. Unkari onkin siis jälleen erittäin potentiaalinen MM-kanditaatti. Sehän pelasi erittäin hyvät Euro2012-karsinnat, joten sitä ei voi jättää ulos, kun mietitään lohkon jatkajia. Kaiken lisäksi vuodesta 2010 maata valmentanut Sandor Egervari on saanut pelisysteeminsä toimimaan ja hänen voittoprosenttinsa on mairitteleva 60. Se alkaa olemaan samaa tasoa kuin edellisten, 80-luvun, menestysvuosien aikana valmentajien saavuttamat voittoprosentit. Siksi uskonkin, että Unkari tulee saavuttamaan toisen sijan tässä karsintalohkossa ja sitä kautta se on tavoittelemassa pitkästä pitkästä aikaa arvokisapaikkaa.

Sensaatiomaisesti EM2012-kisojen porteille asti selvinnyt Viro on tämän lohkon viimeinen esiteltävä maa. Viro siis tosiaan oli selvitä EM-lopputurnaukseen ja se olisi ollut sen historiaan nähden valtava pommi. Sen voidaan sanoa pelanneen nuo karsinnat aikalailla tai jopa hieman yli tasonsa ja kun suosikit Serbia ja Slovenia pelasivat taas alle tasonsa, niin Viro selviytyi lohkokakkoseksi ja jatkokarsintaan. Illuusio kisoista oli kuitenkin nopeasti ohi, sillä Irlanti vei ensimmäisen osaottelun Tallinnassa lukemin 0-4. Mitä Virolta sitten voidaan odottaa näissä karsinnoissa? Onko se oikeasti niin hyvä, että se voi jälleen edetä jatkoon? EM-karsinnoissakaan sille ei annettu mitään mahdollisuuksia kovassa lohkossa, mutta niin vain se pinnisti jatkoon. Nyt lohko on ehkä vieläkin kovempi ja sitä kautta jatkoon pääsy on vaikeaa. Tämän lisäksi sen esitykset on varmasti huomattu ja nyt se ei enää pääse yllättämään. Se täytyy myöntää, että Virossa on tehty paljon asioita oikein jalkapallossa, maan taso on ollut tasaisessa nousussa ja nykytasollaan se saattaa jopa olla Suomea edellä. FIFA rankingissahan se onkin, mutta siihenhän ei ihan täysin voi aina luottaa, tällä hetkellä Viro on sijalla 49. Vuodesta 2008 lähtien nousu on ollut lähes yhtäjaksoista. Onkin siis helppo luvata, että Viro tulee olemaan muille vaikea vastustaja myös näissä karsinnoissa. Se ei tule menemään jatkoon, mutta se on se maa, joka sekoittaa lohkon tilannetta kaikista eniten. Ns. suosikkien olisi pakko voittaa Viro 2 kertaa, mutta kaikki eivät siihen pysty ja se joka pystyy saa suuren edun muihin nähden. Viro on siis lohkon ns. Vaa’ankieli, mutta ei etene jatkoon.

Näin siis urheillaan lohkossa D, Hollanti kaikesta huolimatta selviää jatkoon ja Unkari lohkokakkoseksi. Mutta jos jossain lohkossa sattuu yllätyksiä, niin tämä on erittäin potentiaalinen sellainen. Paljon tullaan pelaamaan ristiin ja esim. ensimmäisen kahden pelin jälkeen ei tarvitse ihmetellä, jos lohkon kärjessä on parivaljakko Romania ja Unkari. Tämä perustuen otteluohjelmaan. Vielä on siis 5 lohkoa analysoimatta, näistä pari vielä tällä viikolla tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti