KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Lohkoanalyysi, Eurooppa, 1. kierros, lohko F


Vihdoin siis startataan myös Euroopan alueen MM-karsinta, kun syyskuun 7. päivä pelataan karsinnan 1. kierroksen ensimmäisiä otteluita. Mukana Euroopan MM-karsinnassa on kaikki alueen 53 maata, nämä maat on jaettu 9 lohkoon, joista kaikissa muissa paitsi viimeisessä lohkossa on 6 maata. Tuo viimeinen, johon Suomikin kuuluu, pelataan vain viiden maan kesken. Näistä lohkoista voittajat selviävät suoraan Brasiliassa vuonna 2014 järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Toiselle kierrokselle selviävät kahdeksan parasta lohkokakkosta. Yhden lohkokakkosen putoaminen lasketaan suhteutettujen pisteiden mukaan. Laskelma lohkokakkosten paremmuuden selvittämiseksi menee näin: Viimeisessä lohkossa, eli lohko I:ssä on vain 5 maata, joten lohkokakkosen pisteisiin lasketaan kaikki ottelu mukaan. Muissa lohkoissa on 6 maata ja näin lohkokakkosen kokonaisuudessaan saavuttamista pisteistä vähennetään ne, mitkä on saavutettu lohkon viimeistä joukkuetta vastaan. Tämän jälkeen ne ovat ”vertailukelpoisia” Lohko I:n lohkokakkosen kanssa. Huonoimmat pistekohtaisen keskiarvon saava maa jää toisen kierroksen karsintojen ulkopuolelle.

Kun ajatellaan matkustamisen raskautta esim. jalkapallomaajoukkueille, olisi aina toiveissa ennen arvotaan, että vastustajat olisivat lähialueilta, jolloin matkustaminen olisi huomattavasti helpompaa ja veisi vähemmän aikaa. Lohkossa F ei käynyt näin. Siihen arpa heitti hienosti kaikki ääripäät. On Euroopan koilliskolkassa Venäjä, yksi itäisimpiä maita eli Azerbaijan, kaakkoiskulmasta löytyy Israel, lounaasta taas Portugali ja vielä luoteesta Pohjois-Irlanti. Vain Luxemburg on suurin piirtein keskellä. Joten tässä lohkossa matkustetaan paljon, selvästi pidempiä matkoja kuin muissa lohkoissa. Se tietysti lisää haastavuutta, iso osa peleistä kun pelataan kesken Eurooppalaisten jalkapallosarjojen. Alla on taas tuttuun tapaan arvioituna lohkon maat ja niiden menestysmahdollisuudet lohkossa, jossa on 2 selkeää suosikkia.

Eurooppa, lohko F
Kaspianmeren rannalta tähän lohkoon liittyy Azerbaijan, ei mikään jalkapallon jättiläinen, mutta sellainen sitkeä paskiainen, joka aiheuttaa muille maille suuria hankaluuksia joka kerta. Mitään menestystä se ei ole koskaan saanut, mutta aina se kotonaan louhii pisteen tai muutaman. Viimeisimmissä arvokisakarsinnoissa se on tavallaan parantanut kokoajan, kun 2006 MM-kisojen karsinnassa se keräsi 3 pistettä, niin Euro2012 karsinnoissa se sai 7 pistettä. Näillä pisteillä se on kuitenkin lähes aina ollut lohkonsa viimeinen. Eli suurta vaaraa siitä ei ole ns. pitkässä juoksussa, mutta yksittäisissä otteluissa se haastaa kenet tahansa ja jotkut sille myös häviävät. Azerbaijanilainen futis ei ole mennyt erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana eteenpäin, mutta mitään notkahduksiakaan ei ole sattunut. Sellaista tasaista taapertamista. Se FIFA ranking on nyt pyörinyt vuodesta 1997 lähtien n. 110 tienoilla, ilman mitään suuria muutoksia. Mikään ei siis lupaile sitä, että Azerbaijan tulisi menestymään näissä karsinnoissa yhtään sen paremmin kuin missään aikaisemmissakaan karsinnoissa. Se tulee pelaamaan sitkeästi ja tekee hommia nöyrästi, iskee maalin silloin tällöin ja joissain otteluissa se riittää, mutta suurimassa osassa ei. Azerbaijan ei siis tule menemään tästä lohkosta jatkoon.

Israel on mielenkiintoinen maa siinä mielessä, että sehän ei kuulu Eurooppaan kuin jalkapallossa ja Euroviisuissa. Muutoin Lähi-idän maihin luettava maa kuuluu Aasiaan. Poliittiset syythän tuon vuosia sitten tapahtuneen siirtymisen taustalla on ja onhan se hyvä, että Israel ei pelaa naapureiden kanssa samoja karsintoja. Tilanne on muutenkin aika herkkä Lähi-idän alueella ja tällä hetkellä Israel ei taida edes olla sieltä pahimmasta päästä. Puhtaasti jalkapalloilullisesti ajatellen Israelin olisi varmasti helpompi olla Aasian karsinnoissa mukana, sieltä se saattaisi joskus selvitä ihan arvokisoihin asti. Euroopassa sille niitä mahdollisuuksia aika harvoin tulee, vaikkakin se ihan hyvin karsinnoissa on pärjännyt. Viimeisissä neljässä karsinnoissa se on ollut lähellä jatkopaikkaa, kerran se on jäänyt pisteen päähän, kerran se oli jopa tasapisteissä ja kahdessa muussakin se on ollut loppuun asti taistelemassa paikoista jatkoon. Niin varmasti käy nytkin. Israel on nimittäin huomattavasti parempi maa, kuin sen nykyinen FIFA ranking osoittaa. Se on sijalla 82 tällä hetkellä. Pudotusta vuoden alusta on tullut peräti 45 sijaa! Se johtuu pitkälti siitä, että se on pelannut vähän ja nekin pelit ovat menneet huonosti. Viimeisen vuoden sisällä se on voittanut vain Maltan viime lokakuussa. Tämä ei tietenkään lupaa hyvää Israelille, mutta tosipelit ovat niitä oikeita pelejä ja olen varma, että Israel on silloin iskussa. Mutta valitettavasti se ei tässä lohkossa riitä jatkoon, taaskaan. Pitkään se on taistelussa mukana, mutta jää taas ulkopuolelle.

Jalkapallokääpiöihin lukeutuva Luxemburg ei tule selviämään jatkoon tästä lohkosta, mutta siihen on kuitenkin syytä tutustua tarkemmin, sillä se on nykyisellään yllättävän hankala maa vastustajaksi. Se kuuluu sarjaan pakko voittaa, mutta kuten sen päästettyjen maalien keskiarvon laskemisesta voi päätellä, niin se käy koko ajan vaikeammaksi. Jos MM2006 karsinnoissa se päästi keskimäärin 4 maalia/ottelu, niin EM2012 karsinnoissa tuo oli puolittunut eli n. 2 maalia/ottelu. Omien tehtyjen maalien määrä ei ole nousussa, mutta Luxemburgilaista futista on lähdetty laittamaan uusille urille juuri sieltä oikeasta päästä eli puolustuksesta. Pelaajien taito- ja taktiikkataso on nykyisellään myös Luxemburgissa niin korkealla, että 9 miehen puolustuksen ohittaminen useasti on suurimmalle osalle maista erittäin hankalaa. Isot maat tuskin kompastuvat Luxemburgiin, mutta tämänkin lohkon pienemmille maille ottelut tulevat olemaan hankalia. Luxemburg siis kuitenkin jää MM-kisojen ulkopuolelle, mutta saattaa hyvin viedä kotipelissään esim. Israelilta 2 pistettä ja sitä kautta senkin tilanne hankaloituu.

Jos tuijottaisi tiukasti vain FIFA rankingia, niin Pohjois-Irlanti olisi suurin piirtein samalla tasolla Luxemburgin kanssa. Molemmat ovat hieman päälle sadan tuolla listalla. Pohjois-Irlantihan on mennyt tuolla listalla lujaa alaspäin viime vuosina. 2007 se oli peräti sijalla 32. Tämä trendi kuvastaa hyvin Pohjoisirlantilaisen jalkapallon tilaa, sen parasta ennen päiväys on mennyt. Uudistuksia onkin maajoukkueen pelaajistossa tehty, kuten voitiin huomata Suomen ja Pohjois-Irlannin välisessä maaottelussa elokuun puolivälissä. Etenkin hyökkäyspäätä on uusittu kovalla kädellä viime aikoina. Mutta tästäkin huolimatta Pohjois-Irlannin parhaat päivät ovat valitettavasti takanapäin, se on nykyisellään jäänyt kelkasta ja takaisin pääseminen menestyksen päiviin on vaikeaa. Kaukana ovat ne ajat, kun se 80-luvulla 2 kertaa pelasi MM-lopputurnauksessa. Ajatus joukkueen uudistamisesta on kuitenkin oikeanmukainen, mutta riittääkö tuotettujen pelaajien taso, vaikka he pääosin Valioliigassa ja Championshipissä pelaavatkin. Tulevaisuus sen näyttää, mutta ei ainakaan vielä näissä karsinnoissa. Pohjois-Irlanti jää harmaaksi massaksi tässä lohkossa, muiden pienempien maiden kanssa.

Portugali sen sijaan ei ole harmaata massaa, ei koskaan, ei missään. Taito, tunne, osaaminen ja kulttuuri tekevät siitä yhden Euroopan suurista. Isot voitot ovat kuitenkin vielä kiertäneet sitä, ei kaukaa, mutta kuitenkin, yksi EM-hopea ja MM-pronssi löytyy. Viimeiset reilut 10 vuotta Portugali on kuulunut FIFA rankingin 15 parhaan maan joukkoon ja niistä viimeiset 4, 10 parhaan joukkoon. Se kertoo maan tasosta kaiken oleellisen. Portugalin etu on aina ollut se, että se on pystynyt tuottamaan maajoukkuetasolle huikeita tähtiä, jotka ovat johdattaneet maan menestykseen, kuten esim. Eusebio 1966, Luis Figo 2004 ja muu kultainen sukupolvi. Nyt Portugalin tähtenä hohtaa Cristiano Ronaldo, häneltä menestykseen johdattaminen maajoukkueessa vielä puuttuu, mutta sekin on vain ajan kysymys milloin tuo tapahtuu. Vielä se ei tullut viime kesän EM-kisoissa, vaikka Portugali neljän joukkoon selvisikin, mutta seuraavat MM-kisat ja viimeistään sitä seuraavat EM-kisat ovat Ronaldon kisat. Nykyinen manageri Paulo Bento on tuonut Portugalin peliin mielenkiintoisen lisän, kun se nykyisellään pystyy mukautumaan vastustajan pelityyliin pelaamalla silti omaa jalkapalloaan. Sitä on hieno seurata. Maajoukkue on tällä hetkellä kokenut, mutta mukana on myös uusia tulevia tähtiä ja sitä kautta uudistuminen on myös käynnissä. Itse uskon kaiken tämän perusteella, että Portugali tulee jyräämään tämän lohkon voittoon ja suoraan MM-kisoihin.

Toinen lohkon suosikeista on Venäjä. Valtavilla taloudellisilla taustoilla toimiva ja suuria odotuksia vuodesta toiseen herättävä Venäjä on ollut pääsääntöisesti pettymys. Kuten kävi kesän EM-kisoissa. Hieno voitto ensimmäisessä pelissä, mutta sitten käsittämätön notkahdus ja putoaminen jatkosta jo alkulohkovaiheen jälkeen. Eikä ollut ensimmäinen kerta, kun Venäjän palloilujoukkueen taso elää kesken turnauksen valtavasti. Kun kyse on voittamisesta, vaaditaan kärsivällisyyttä, pitää jaksaa odottaa omaa hetkeä, olla hyvä silloin kun on sen paikka, muutoin hoitaa tehtävät ja asiat kärsivällisesti. Tätä ei Venäjälle nähdä, mennään hetkessä, tehdään asiat heti miettimättä jatkoa, iloitaan alussa ja petytään raskaasti lopussa. Maa on luottanut pitkään ulkomaalaisiin valmentajiin, mutta se ei ole saanut perusluonnetta kuriin. Tänä vuonna, kesän EM-kisojen jälkeen, maajoukkueen peräsimessä aloitti Italialainen velho Fabio Capello. Ja jos hänen kotimaataan miettii, niin kärsivällisyys pelaamisessa on viety äärimmäisyyksiin. Saa nähdä saako hän tuon näkyviin Venäjän pelissä. Kaikki palikat mutten Venäjällä on kunnossa, on riittävän taitavia ja taktisia pelaajia, on resurssit, on mahdollisuus, nyt vain tarvittaisiin vielä menestys. Tässä lohkossa, Venäjä jää kuitenkin Portugalin jalkoihin, mutta selviää kuitenkin selvästi kakkoseksi ja tulee pääsemään 2. kierrokselle, jossa sillä on valtavan hyvät mahdollisuudet selvitä MM-kisoihin.

Tällaiset ajatukset lohkosta F, jonka jälkeen on vielä 3 lohkoa esiteltävänä ja analysoitavana. Lohkosta F oli todella helppo poimia nuo jatkoon menijät, Portugali ja Venäjä ovat selkeästi muita maita edellä. Tässä lohkossa tasoerot ovat selkeästi suuremmat kuin muissa lohkoissa, jopa kummallisen isot. Mutta näin se arpa maita heittelee. Tällä viikolla yritän vielä ainakin yhden lohkon analysoinnin raapustella. Pysykäähän mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti