Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

maanantai 10. syyskuuta 2012

Otteluyhteenveto, 1. pelipäivä, Eurooppa, 1. kierros

Perjantaina ja lauantaina saatiin siis pelattua ensimmäinen kierros Euroopan alueen MM-karsintoja. Kaikkiaan ohjelmassa oli 24 ottelua ja siis vain 5 maata on enää aloittamatta karsintoja. Otteluissa nähtiin suhteellisen paljon maaleja, mutta iso osa niistä kasautui 3 peliin, Bosnia-Herzegovina teki 8 maalia, Unkari ja Englanti molemmat 5. Kaikkiaan maaleja on tehty 63 kappaletta eli 2,64 maalia/ottelu. Ottelu tuloksissa on mukana muutama yllätys ja huomioitavaa on, että esim. Portugalilla oli suuria vaikeuksia voittaa oma ottelunsa. Samalla mukana on myös minun omien veikkauksien osuminen.

Eurooppa, lohko A
Lohkossa A suurin suosikki Kroatia otti odotetun voiton Makedoniasta. Voitto tosin tuli vain niukasti 1-0, hyvä alku kuitenkin Kroatialle. Olin myös veikannut Kroatian voittoa, joten yksi yhdestä oikein. Lohkon toisessa ottelussa Belgia jatkoi hyviä otteitaan ja voitti vieraissa Walesin maalein 0-2. Erittäin merkittävä voitto Belgialle, se pitää ottaa mukaan huomioon, kun katsotaan lohkosta jatkajia. Itse en osannut veikata Belgian voittoa. Lohkon kolmannessa ottelussa lauantaina Skotlanti ja Serbia pelasivat odotetun tasapelin. Molemmille tärkeä piste ja hyvä avaus karsintarupeamalle. Tiistaina Serbia kohtaa Walesin kotonaan, huippuottelussa Belgia saa vastaansa Kroatian ja viimeinen ottelu pelataan Skotlannin ja Makedonia välillä.

Eurooppa, lohko B
B-lohkon suosikit aloittivat karsinta tasapeleillä ja näin lohkoa ensimmäinen karsintakierroksen jälkeen johtaa Armenia. Armenia voitti omassa ottelussaan odotetusti Maltan. Tosin voitto oli niukka ja ratkaisumaalikin tuli vasta toisen puoliajan puolivälissä. Tiesin kertoa jo aiemmin Armenian voitosta. Bulgaria ja Italia pelasivat 2-2 tasurin ja molemmat avasivat siis karsintansa ihan mukiinmenevästi. Tämän tasapelin osasin ennustaa. Sen sijaan Tanskan ja Tsekin välistä 0-0 tasuria ottelussa, joka pelattiin vasta lauantai-iltana, en osannut ennustaa. Tsekki oli tässä pelissä voittaja ja Tanska menetti karvaasti pari pistettä. Tässä lohkossa pelataan tiistaina vain 2 ottelua. Italia kohtaa kotonaan Maltan ja Bulgarian kotiotteluputki jatkuu ottelulla Armeniaa vastaan.

Eurooppa, lohko C
C-lohkon suurin suosikki Saksa pelasi kovin nihkeän ottelun Färsaaria vastaan kotikentällään. Se voitti ottelun ”vain” 3-0. Färsaaret puolusti sitkeästi ja pystyi pitämään maalimäärät kohtuullisina. Tämän ottelun lopputulos oli helppo arvata oikein. Lohkon toisessa ottelussa Kazakstan kohtasi kotonaan Irlannin. Viime EM-kisoissakin esiintynyt Irlanti oli hätää kärsimässä Kazakstanin vieraana aina 89. minuutille asti. Silloin Robbie Keane toi Irlannin tasoihin. Kazakstan oli tehnyt oman maalinsa jo 37. minuutin kohdalla. Monet luulivat tasoituksen riittävän Irlannillekin, mutta ei, se tekaisi vielä 90. minuutilla toisen maalin ja voitti ottelun 1-2. Erittäin tärkeä nousu voittoon. Tämäkin arvaus minulla meni oikein, vaikka aika tiukoille sen kanssa joutuikin. Tiistainakin pelataan vain 2 ottelua tässä lohkossa. Itävalta aloittaa oman karsintansa Saksaa vastaan kotona ja Ruotsin avauspeli on kotiottelu Kazakstania vastaan.

Eurooppa, lohko D
Unkari aloitti karsintansa lohkossa D murskavoitolla Andorrasta lukemin 0-5. Tämä voitto kuului kategoriaan ’helppo tietää’. Hollanti puolestaan pesi hiukan kasvojaan kaatamalla Turkin selvähkösti 2-0 kotikentällään. Helpottava toinen osuma tosin tuli vasta ottelun lisäajalla toisella minuutilla. Onneksi luotin omassa arvauksessani Hollantiin. Sen sijaan Viro-Romania ottelun lopputulosta en osannut aavistaa. Arvelin tasapeliä, mutta Romania oli selvästi parempi ja vei voiton maalein 0-2. Lohkoon on nyt siis jo luotu herkulliset asetelmat jatkoa varten. Tiistaina pelataan 3 ottelua, Romania-Andorra, Turkki-Viroa ja huikea taistelu jo mahdollisesta lohkovoitosta Unkarin ja Hollannin kesken.

Eurooppa, lohko E
Lohkossa E koettiin karsintapäivän suurin yllätys, vaikka ei se nyt mikään järisyttävä ollut. Islanti voitti omassa ottelussaan Norjan kotikentällä 2-0. Norjan MM-kisahaaveille siis kuitenkin massiivinen takaisku. En osannut aavistaa Norjan nykytasoa näin huonoksi. Albania puolestaan hoiteli tyylikkäästi Kyproksen kotikentällään lukemin 3-1, se jätti Kyproksen jalkoihinsa toisella jaksolla. Tämän veikkaus meni oikein. Lohkon ns. kärkiottelussa Slovenia sai vieraita Sveitsissä, ennustin tasaista tasapeliin päättyvää huippuottelua, mutta väärin meni. Sveitsi oli selkeästi parempi ja voitti ottelun 0-2. Sillä on nyt pullat hyvin uunissa jatkon kanssa. Tiistaina on kolmen ottelun päivä. Kypros kohtaa kotonaan Islannin, Norja yrittää paluuta ottelussa Sloveniaa vastaan ja Sveitsi taistelee lohkon kärkipaikasta Albanian kanssa kotikentällään.

Eurooppa, lohko F
Portugali oli siis omassa avausottelussa Luxemburgin vieraana todella suurissa vaikeuksissa. Luxemburg meni alussa johtoon ja hieman ensimmäisen jakson puolivälin jälkeen Portugali tuli tasoihin. Voittomaali 2-1 nähtiin vasta toisella puoliajalla. Luxemburg oli puolustuksensa kanssa odotetun hyvä. Osasin ennustaa kokolailla oikein tämän ottelun kulun. Venäjä hoiteli tyylikkäästi omassa ottelussa Pohjois-Irlannin 2-0. Azerbaijan taas yllätti omassa avausottelussaan Israelin taistelemalla tasapelin maalein 1-1. Vaikka arvasinkin ottelun ’merkin’ oikein, niin en silti siihen itse oikein jaksanut uskoa, mutta hyvä näin. Tiistaina taistellaan kolmessa ottelussa, Israel haastaa kotonaan Venäjän, Pohjois-Irlanti hakee avausvoittoa kotonaan Luxemburgista ja Portugali kohtaa Azerbaijanin.

Eurooppa, lohko G
G-lohkon avausottelussa Bosnia-Herzegovina hoiteli Liechtensteinin juuri niin selvästi kuin sen pitikin. Erittäin hyvä avaus ja myrskyvaroitus muille, itselläni ainakin on entistä vahvempi odotusarvo, että Bosnia-Herzegovina nähdään MMk-kisoissa vuonna 2014. Tämä voitto oli helppo tietää oikein. Toisessa ottelussa Slovakia jäi hieman yllättäen Liettuan vieraana 1-1 tasapeliin. Se oli kyllä hallitsevampi, mutta ei kyennyt voittomaalin tekoon. Näin pisteet jakoon. Minun veikkaus Slovakian voitosta meni väärin. Kreikka puolestaan nousi hienosti toisella jaksolla vierasvoittoon Latviasta, lukemin 1-2. Erittäin tärkeä voitto Kreikalle. En osannut tätä aavistaa oikein. Tiistaina jatketaan kolmella ottelulla; Bosnia-Herzegovina - Latvia, Slovakia - Liechtenstein ja Kreikka - Liettua.

Eurooppa, lohko H
Suurin suosikki, Englanti, avasi lohkonsa komeasti voittamalla vieraissa Moldovan 0-5. Ennustelin, että Royn Englannille ei tehdä maaleja, mutta en uskonut sen pystyvän näin moneen. Vakuuttava näyttö. Lohkon toisessa ottelussa Montenegro ja Puola tasasivat pisteet 2-2 tasurilla. Molemmilla oli runsaasti paikkoja voitonkin ottamiseen, mutta tasapeli oli lopulta oikeuden mukainen tulos ottelusta. Montenegrolle pieni pettymys, kun taas Puolan tilanne on paljon valoisampi. Minun veikkaus tästä ottelusta meni pieleen. Tiistaina lohkossa jatketaan 3 ottelulla; San Marino aloittaa karsinnat Montenegroa vastaan, Puola saa Moldovan vieraakseen ja viimeisessä ottelussa Englanti pelaa kotonaan karsintansa aloittavaa Ukrainaa vastaan.

Eurooppa, lohko I
Kaksi vähämaalista ottelua pelattiin lohkossa I. Toinen meillä kaikilla on hyvin tiedossa, Suomi hävisi Suomen tasolle hyvän esityksen jälkeen 0-1 Ranskalle. Valitettava tosi asia vaan on se, että Ranskan ei tarvinnut pistää lähellekään parastaan peliin ja silti se hoiteli ottelun tyylikkäästi. Suomella oli kiitettävästi paikkoja maalintekoon tämän tason maata vastaan, mutta kun ne luontaiset maalintekijät puuttuvat. Pukki on vielä kuitenkin liian heiveröinen näihin karkeloihin ja muita ei oikein ole tarjolla. Lohkon toisessa ottelussa Georgia esitteli vahvaa kotipelaamistaan ja voitti Valko-Venäjän 1-0. Valko-Venäjän yllätysmahdollisuudet lohkon kannalta kuivuivat kokoon hieman yllättäen. Tiistaina on vuorossa 2 ottelua myös, Georgia saa vastaansa karsintansa aloittavan Euroopan mestari Espanjan ja Ranska pelaa sille vaikeaa vastustajaa Valko-Venäjää vastaan.

Näin siis urheiltiin perjantaina ja lauantaina. Tiistaina pelataan taas uudelleen ja niitä otteluita katsotaan maanantain aikana tarkemmin. Lohkokakkosten vertailussa tällä hetkellä ulos olisi joutumassa lohkosta H, joko Montenegro tai Puola, kumpi nyt halutaan tuon tasapelin jälkeen laittaa lohkoon kakkoseksi. Mutta tämä tilanne tulee elämään vielä todella paljon. Maanantain myös otteluyhteenvedot Pohjois- ja Väli-Amerikan karsinnasta sekä Etelä-Amerikan karsinnasta.