KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

lauantai 5. kesäkuuta 2010

World Cup historiaa: karsinnat 2002 osa2

Pohjois- ja väliamerikasta jatketaan. Kaikkiaan 34 maata siis osallistui alueen MM-karsintoihin vuoden 2002 MM-kisoihin. Karsinnat olivat kokolailla samanlaiset kuin vuoden 1998 kisoihin. Eli pelattiin 4 kierrosta, joista ensimmäisellä pelasi 30 FIFAn rankinginlistan huonointa alueen maata. Meksiko, Usa, Costa Rica ja Jamaica saivat suoran pääsyn kierrokselle 3. Kanada pääsi automaattisesti kierrokselle 2. Ensimmäisellä kierroksella 30 joukkuetta jaettiin Karibian ja Väli-Amerikan lohkoihin. Karibian alueen lohkossa pelasi 24 maata ja Väli-Amerikan lohkossa 6. Karibian alueella nämä 12 maata jaettiin 8 joukkueen alueisiin ja jokaisella alueella pelattiin Cup-systeemin mukaan kolme kierrosta ja näin ratkaistiin alueelliset voittajat, jotka selvisivät kierrokselle 3, jota kutsuttiin semi-finaaleiksi. Alueellisissa loppuotteluissa pelanneet, mutta hävinneet selvisivät kuitenkin kierrokselle 2 eli Play-Offeihin. Joukkueet siis arvottiin pareiksi ja ne pelasivat 2-osaisen karsinnan keskenään ja voittaja eteni eteenpäin. Alueita oli 3, joten voittajiakin tuli 3 ja samoin alueellisen finaalin hävinneitä joukkueita. Väli-Amerikan alueellisessa karsinnassa 6 joukkuetta jaettiin kahteen lohkoon, joista voittajat selvisivät suoraan kierrokselle 3 eli semi-finaaleihin. Kakkoseksi tulleet selvisivät kierrokselle 2. Play-offseissa kierroksella 2 pelasi siis Kanada ja 5 alueellisten karsintojen kautta selvinnyttä. Nämä joukkueet arvottiin pareiksi, joista voittajat selvisivät semi-finaaleihin. Semifinaaleissa pelasi näin ollen 12 joukkuetta ( 4 suoraan päässyttä, 3 Karibian alueelta, 2 Väli-Amerikan alueelta ja 3 Playoffseista tullutta voittajaa ). Ne jaettiin 3:een 4:n joukueen lohkoon, joista 2 parasta selvisi kierrokselle 4 eli finaaleihin. Finaalikierroksella oli yksi lohko, jossa pelattiin 2 kertaa jokaista maata vastaan ja 3 parasta maata selvisi vuoden 2002 MM-kisoihin. Järjestelmähän oli taas sellainen, että se tuotti joillekin maille hirveän ison määrän pelejä. Itseasiassa Honduras ja Trinadad & Tobaco pelasivat enemmän karsintaotteluita (22) yksissä karsinnoissa kuin kukaan muu maa tähän asti. Sinänsä tilanne vaan on ikävä, että kumpainenkaan ei selvinnyt itse kisoihin suuresta ottelumäärästä huolimatta.

Karibian alueella alueellisiksi voittajajiksi selvisivät sellaiset jalkapallosuuruudet kuin Barbados (voitti Kuuban finaalissa), Saint Vincent & Grenadiinit (voitti Antigua & Barbodan finaalissa) sekä hieman tunnetumpi Trinidad & Tobaco (voitti finaalissa Haitin). Väli-Amerikan ensimmäisellä kierroksella El Salvador voitti lohkonsa helposti ja eteni 3:lle kierrokselle. Guatemala oli lohkon kakkonen yhtä helposti. Toisessa lohkossa Panama ja Honduras päätyivät tasapisteisiin ja samaan maalieroon. Panama kuitenkin oli lohkoykkönen isommalla tehtyjen maalien määrällä. Play-Offeseissa kierroksella 2, Kanada voitti vieraissa Kuuban 1-0 ja toisen osa-ottelun päättyessä 0-0 meni jatkoon. Guatemala kaatoi Antigua & Barbodan yhteismaalein 9-1 ja Honduras teki Haitille hiukan saman tempun, vain maalein 7-1. Semifinaaleissa lohkossa 1 Trinidad&Tobaco jatkoi hurjaa menoaan, se voitti lohkonsa ja samalla muun muassa Meksikon, joka tuli kakkoseksi. Missään vaiheessa kummankaan jatko ei ollut uhattuna. Kakkoslohkossa Jamaica ja Honduras etenivät myös helposti jatkoon. Kolmoslohko olikin sitten todella tiukka, 3 joukkuetta päätyi 2 pisteen sisään. Viimeisiin otteluihin lähdettäessä Costa Ricalla oli 10 pistettä, USAlla 8 ja Guatemalalla 7. Kaikki oli siis avoinna, varsinkin kun Guatemala ja Costa Rica kohtasivat viimeisellä kierroksella. USA hoiti oman ottelunsa ja nousi kärkeen lohkossa. Näin Guatemalan oli pakko voittaa ja sen se tekikin, voittamalla 2-1 Costa Rican. Tulos johti siihen, että jouduttiin outoon tilanteeseen. Molemmilla mailla oli saman verran pisteitä, sama maaliero, saman verran tehtyjä ja päästettyjä maaleja sekä keskinäiset ottelut molemmat päättyivät 2-1. Ainoat vaihtoehdot ratkaista jatkoon menijä oli arpa tai uusintaottelu. Päädyttiin uusintaotteluun, jonka Costa Rica sitten voitti reilusti 5-2. Finaalikierroksella Trinidad & Tobacon lento sitten loppuikin, se jäi finaalilohkon viimeiseksi. Niukasti jatkoon päässyt Costa Rica oli lohkossa ylivoimainen. Muut paikat meni helposti USAlle ja Meksikolle.

Afrikan alueella karsintoihin osallistui siis 50 maata ja koska paikkoja oli Afrikalle luvassa 5 MM-kisoihin, oli karsintajärjestelmä helppo tehdä. Ensimmäisellä kierroksella joukkueet arvottiin 5:een 10 joukkueen lohkoon, joissa joukkueet arvottiin ottelupareiksi. Nämä parit pelasivat 2-osaisen karsinnan ja voittajat etenivät toiselle kierrokselle. Näin toiselle kierrokselle saatiin siis 25 joukkuetta. Toisella kierroksella nämä 25 joukkuetta jaettiin 5:een lohkoon, joista voittajat menivät MM-kisoihin. Ensimmäisen kierroksen suurimmiksi yllätyksiksi voidaan katsoa Malin putoaminen Libyalle ja Kenian putoaminen Malawille. Kaikki suosikkimaat menivät jatkoon. Toisella kierroksella lohkossa A, Kamerun oli omaa luokkaansa, eroa seuraavaan eli Angolaan kertyi 6 pistettä. Kamerun ja Angola hävisivät molemmat vain yhden ottelun, mutta Angolan kohtaloksi koitui 4 ottelun päättyminen tasatulokseen. Lohkossa B olikin tiukempaa. Liberia oli mennyt lohkojohtoon ja 2 pistettä Nigerian edelle ennen Nigerin viimeistä ottelua. Se siis tarvitsi voiton Ghanasta. 3-0 voitto riitti Nigerialle hienosti nostamaan sen lohkoykköseksi ja MM-kisoihin. Lohkossa C vaivoin ekalta kierrokselta jatkoon päässyt Senegal aiheutti melkoisen pommin. Se jätti taakseen 2 suurta suosikkia, Marokon ja Egyptin, ja otti ensimmäisen MM-kisapaikkansa. Lohkon voitto ratkesi joukkueiden kahdessa viimeisessä pelissä. Ensin Marokko voitti Egyptin ja nousi 15 pisteeseen ja sillä oli 1 peli jäljellä. Senegal ja Egypti olivat 9:ssä ja niillä oli 2 peliä jäljellä. Senegal voitti Marokon ja nousi 3 pisteen päähän, samalla Egypti kuittasi Namibian. Marokko oli pelannut ottelunsa ja sen maaliero oli +5. Egytpin maaliero ennen viimeistä ottelua oli +9 ja Senegalin +7. Egyptille olisi siis mitä todennäköisimmin pitänyt riittää voitto. Mutta se jäi katkerasti tasatulokseen Algerian vieraana. Samalla Senegal murskasi Namibian 5-0 ja nousi Marokon kanssa tasapisteisiin, ja samalla ohi ja kisapaikkaan maalieron turvin. D-lohkossa Tunisia oli ylivoimainen häviämättä peliäkään. Norsunluurannikko jäi viiden pisteen päähän. Vaikka sillä oli kyllä ennen kahta viimeistä ottelua mahdollisuus tasapisteisiin Tunisian kanssa. Norsunluurannikko hävisi toisen ja pelasi toisen tasan kahdesta viimeisestä ottelustaan. Lohkossa E Guinea aloitti karsinnat vahvasti, 2 voittoa ja tasapeli 3:stä ensimmäisestä ottelusta. Mutta sitten maan hallitus sekaantui maan jalkapalloliiton asioihin ja FIFAn säännöissä sanotaan, että: jalkapalloliitot ovat poliittisesti sitoutumattomia ja jos niiden toimintaan pyritään vaikuttaa poliittisilla toimilla FIFA sanktioi maan jalkapalloliittoa. Tässä tapauksessa FIFAn pyynnöistä huolimatta Guinean hallitus vaikutti jalkapalloliiton asioihin ja näin FIFA sulki mainiosti karsinnat aloittaneet Guinea pois karsinnoista. Tämä avasi tien Etelä-Afrikalle. Se hoitelikin karsinnat tyylikkäästi ja otti MM-kisalipun itselleen. Zimbabve jäi 4 pisteen päähän.

Aasian alueella mukana olevia maita oli 39 ja niille tosiaan oli tarjolla vain 2,5 paikkaa, koska kisaisäntinä toimivat Japani ja Etelä-Korean olivat luonnollisesti mukana kisoissa ilman karsintoja. Karsintajärjestelmä oli 3-kierroksinen. Ensimmäisellä kierroksella kaikki joukkueet jaettiin 10:een 4 joukkueen lohkoon. Karsintajärjestelmä oli siinä mielessä raju, että vain lohkovoittajat etenivät toiselle kierrokselle. Toisella kierrokselle 10 joukkuetta jaettiin kahteen lohkoon, joista voittajat selvisivät MM-kisoihin. Lohkokakkoset pelasivat kolmannella kierrokselle keskenään 2-osaisen karsinnan ja voittaja selvisi jatkokarsintaan Euroopan jatkokarsijaa vastaan. Ensimmäisellä kierroksella suosikit pitivät hienosti pintansa, toki muutama joutui tiukoille. Lohkossa 1 Oman joutui tiukoille Syyrian kanssa. Vasta viimeisen ottelun voitto Syyriasta toi lohkovoiton Omanille. Lohko 2:ssa Iran voitti molemmat ottelunsa maalierolla 21-0. Lohko 3:ssa Qatar oli ylivoimainen. Lohko 4:ssa Bahrain ja Kuwait kävivät ruhtinaskuntien välisen kovan taistelun jatkopaikasta. Se huipentui viimeiseen otteluun, missä Bahrain kukisti Kuwaitin tämän omassa kotiturnauksessa ja nousi 2:lla pistellä ohi Kuwaitin. Thaimaalle riitti tasapeli viimeisestä pelistä Libanonia vastaan pitämään se takanaan, ottelu päättyi 2-2. Lohkossa 6, Iraq ja Kazakstan taistelivat koko karsinnan tasapäin. Keskinäiset ottelut päättyivät 1-1 ja muista tuli molemmille voittoja. Iraqilla oli kuitenkin parempi maaliero. Lohko seiskassa Uzbekistan meni helposti jatkoon. Lohko 8:ssa Yhdistyneet Arabiemiraatit joutui todella tiukoille Jemenin ja Intian kanssa. Kaikki joukkueet olivat 2 pisteen sisällä ja Arabiemiraattien viimeisen kierroksen 3-2 voitto Jemenistä toi vasta heille jatkopaikan. Lohkossa 9, Kiina voitti suvereenisti kaikki ottelunsa. Samoin lohkossa 10 Saudi-Arabia. Saudien maaliero oli kuudessa ottelussa huikea 30-0. Toisen kierroksen lohko A:ssa Saudi-Arabia jatkoi vakuuttavia otteitaan. Se hävisi vain yhden ottelun 8:sta. Mutta silti MM-kisapaikka ei ollut viimeisten otteluiden alkaessa sen omissa käsissä. Iranilla oli vierasottelu Bahrainia vastaan ja 15 pistettä kasassa. Saudeilla oli 14 pistettä ja kotiottelu Thaimaata vastaan. Saudit hoitivat oman osansa 4-0, joten Iraninkin olisi ollut pakko voittaa. Turpaan tuli kuitenkin 3-1 ja näin vain lohkon kakkospaikka. Toisessa lohkossa Kiina jatkoi myös vakuuttavia esityksiään. 6 voittoa, 1 tasapeli ja 1 tappio takasivat reilun lohkovoiton. Tappiokin tuli lohkon viimeisessä merkityksettömässä ottelussa. Kiina siis varmaisti ensimmäisen MM-kisapaikkansa komeasti. Kakkossijasta olikin sitten tiukempi taistelu, Arabiemiraatit veivät sen kuitenkin ottamalla viimeisellä kierroksella helpottavan kotitasapelin. Kolmannella kierroksella Iran ja Arabiemiraatit kohtasivat 2-osaisessa karsinnassa. Iran voitti molemmat ja erityisesti 3-0 voitto vieraskentällä oli hieno esitys. Jatkokarsinnassa Iran sai vastaan Euroopan alueen Irlannin. Vieraissa 2-0 tappio ja kotikentällä kova painostus eivät tuottaneet jatkopaikkaa vaan sejäi maalein 1-2 kisojen ulkopuolelle.

Oseaanian alueella karsintoihin osallistui 10 joukkuetta. Karsintojen voitajalle oli luvassa jatkokarsinta Etelä-Amerikan jatkokarsijan kanssa eli Oseaanilla oli 0,5 kiintiöpaikkaa. Ensimmäisellä kierroksella joukkueet jaettiin 2 lohkoon, josta voittajat selviytyivät toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella pelattiin 2-osainen karsinta, jonka voittaja eteni jatkokarsintaan. Lohkossa A, Australia murskasi monta MM-karsintojen entistä ennätystä. Suurin voittomarginaali, suurin maalein määrä, eniten maaleja yhdessä ottelussa jne. jne. Se voitti nimittäin ensin Tongan vieraissa 22-0 ja heti perään kotona Amerikan Samoan 31-0. Mukaan mahtui alkulohkoon vielä 11-0 voitto Samoasta ja 2-0 voitto Fizjistä. Maaliero 4:ssä ottelussa huikea 66-0. Kakkoslohkossa Uusi-Seelanti oli myös ylivoimainen, se voitti kaikki 4 otteluaan maalierolla 19-1. Näin Uusi-Seelanti ja Australia kohtasivat toisella kierroksella. Australia oli näissäkin selkeästi parempi, 2 voittoa maalierolla 6-1. Australia lähti jatkokarsintaan Uruguayta vastaan suurin toivein. Se oli edellisen kerran ollut MM-kisoissa 1974 ja monta kertaa jatkokarsinnassa kokeilemassa. Mutta tälläkin kertaa se joutui pettymään. Vaikka se voitti kotonaan Uruguay 1-0, niin vieraissa tuli turpaan 3-0. Australian tilasto vuoden 2002 kisojen karsinnoista on hieno: 7 voittoa, 1 tappio, maalierolla 73-4, mutta ei silti lopputurnauspaikkaa.

Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti