Karsintoihinhan osallistui kaikenkaikkiaan 110 maata pelaamalla vähintään yhden ottelun. Nämä maat taistelivat 22 paikasta lopputurnaukseen, joka pelattiin Meksikossa. Meksiko luonnollisesti pääsi kisaisäntä mukaan ilman karsintoja ja myöskin Italia edellisenä mestarina pääsi samalla lailla. Euroopan 12.5 paikasta kilpaili 32 maata. Etelä-Amerikassa oli luvassa paikka neljälle 10:stä joukkueesta. Koska kisat käytiin Meksikossa ei Pohjois-, ja väliamerikan maille jäänyt kuin 1 paikka kilpailtavaksi, maita kuitenkin oli taistelussa mukana 14:sta. Afrikalla oli 2 kiintiöpaikkaa ja 26 maata ja Aasialla 2 paikkaa ja 24 maata. Oseaanian 0,5:stä paikasta kilpaili 4 maata, mukana oli ei-niin-oseaanialaiset Israel ja Taipei.
Euroopan maat jaettiin 7 eri lohkoon, joissa oli 4 tai 5 joukkuetta. 5:n joukkueen lohkoista 2 parasta pääsi kisoihin ja 4 joukkueen lohkoista 1 ja 5 paras kisoihin ja kakkoset lisäkarsintaan keskenään ja lohkosta 7 voittaja kisoihin ja kakkonen lisäkarsintaan Oseaanian edustajan kanssa. Lohkossa 1 Belgia ja Puola kävivät kiivaan taiston suorasta kisapaikasta, joku huipentui viimeiseen karsintaotteluun, Belgia olisi tarvinnut voiton vieraskentältä saadakseen suoran jatkopaikan, Puolalle riitti tasapeli. Kovan taiston jälkeen taululla komeili lukemat 0-0 ja Puola meni kisoihin samoilla pisteillä, samalla maalierolla, mutta suuremmalla tehtyjen maalien määrällä kuin Belgia. Jatkokarsinnassa Belgia kohtasi toisen tiukan taistelun jatkokarsintapaikasta käyneen maan, Hollannin. Hollanti tarvitsi viimeistä ottelustaan voiton vieraskentällä jo kisoihin päässeestä Unkarista. Sen se otti numeroin 0-1. Jatkokarsinnassa Belgia voitti kotonaan 1-0 ja kavensi toisessa ottelussa tilanteen 2-1, 6 minuuttia ennen loppua ja meni kisoihin vierasmaali säännöllä. Englanti pelasi hyvät karsinnat häviämättä otteluakaan, 4 voittoa, 4 tasapeliä ja maaliero 21-2. Oseaanian edustajaa vastaan jatkokarsintaan selviytyi Skotlanti, joka peittosikin siinä Australian maalein 2-0. Suomi pelasti hyvät karsinnat jääden vain kahden pisteen päähän kisapaikasta. Tosin kisapaikka ei oikeasti ollut ihan noin lähellä, kuin miltä tilastot näyttävät, Suomen maaliero kun oli kuitenkin niin paljon pakkasella.
Etelä-Amerikassa karsintasysteemi oli muokattu uuteen uskoon, joukkueet 4 lohkoon, yhteen 4 joukkuetta, muihin 3. Ekasta lohkosta voittaja kisoihin, 2. ja 3. jatkokarsintaan muiden lohkojen kakkosten kanssa. Jatkokarsinta pelattiin playoff menetelmällä ja jokaisessa otteluparissa pelattiin 2-osainen karsinta. Argentiina, Brasilia ja Uruguay veivät suorat paikat, tosin Argentiina joutui koville Perun kanssa. Viimeisestä ottelusta Perua vastaan se tarvitsi tasapelin, ja sen sai myös loppuminuuttien tasoitusmaalilla. Jatkokarsinnassa Paraguay pudotti ensin Kolumbian ja Chile Perun. Finaali kierroksella Paraguay jyräsi Chilen yli yhteismaalein 5-2.
Pohjois-, ja väliamerikassa karsintataisto käytiin jälleen CONCACAF mestaruusturnauksessa. Luvassa oli paikka turnauksen voittajalle. Guatemalaa lukuunottamatta kaikki muut osallistujat osallistuivat karsintakierrokselle, tosin Kanada, Costa Rica ja Trinidad & Tobaco selvisivät jatkoon ilman otteluakaan, koska vastusvat luovuttivat karsinnat ennen aikojaan. Lopputurnauksessa 9 maata jaettiin kolmeen kolmen joukkueen lohkoon joista voittajat selvisivät finaalikierrokselle. Kanada oli omassa lohkossaan selkeä jatkaja, mutta kahdessa muussa se oli selkeästi tiukempaa. Costa Rica otti viimeisessä ottelussaan voiton USA:sta vieraissa ja nousi pisteissä sen ohi. Samaa temppua yritti El Salvador Hondurasille, mutta jäi tasapeliin ja näin rannalle kisoista. Finaalikierroksella Kanada oli ylivoimainen ja selvisi ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran MM-lopputurnaukseen.
Afrikassa 26 maata osallistui ensimmäiselle kierrokselle (3 peruutti osallistumisensa ennen karsintoja) ja 3 maata; Algeria, Ghana ja Kamerun saivat suoran paikan toiselle kierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella ei nähty yllätyksiä, mutta Angola joutui koville Senegalin kanssa voittaen vasta rangaistuslaukauskilpailun kautta jatkopaikan toiselle kierrokselle. Toisen kierroksen yllätyksiin kuului Kamerunin putoaminen Sambialle yhteismaalein 2-5. Myös Egypti joutui koville, se joutui taistelemaan Madagascaria vastaan aina rankkareille asti, mutta selvisi voittaja jatkoon. Kolmannella kierrokselle Libya vastasti suurimmasta yllätyksestä ja kukisti Ghanan, muutoin suurilta yllätyksiltä vältyttiin. Finaalikierroksella oli otteluparien voittajille tarjolla MM-kisalippu. Siellä Libyan potku ei sitten enää riittänytkään ja Marokko korjasi kisalipun. Toisessa parissa Algeria murskasi Tunisia maalein 7-1.
Aasian karsinta oli kolmekierroksinen ja 24 maata pelasi ainakin yhden ottelun. Joukkueet jaettiin läntiseen Aasian alueeseen ja itäisen Aasian alueeseen ja molemmissa oli suurin piirtein yhtä monta joukkuetta. Tämän jälkeen molemmat alueet pelasivat oman karsintansa ja molemmista voittajat kisoihin. Läntisen Aasian alueella ei nähty yllätyksiä eikä tiukkoja selviytymisiä, vaan lohkovoittajat selvisivät helposti jatkoon. Toisella kierroksella Irak voitti vierasmaali säännöllä Arabiemiraatit ja Syyria niukasti 2-1 yhteismaalein Bahrainin. Finaalissa eka osa tahkoittiin tasan ja toisessa Irak oli parempi 3-1 ja sai kisapaikan, joka olikin sen ensimmäinen kautta aikojen. Itäisessä Aasiassa samanlaisella mallilla pelatuissa karsinnoissa lohkovoittajat joutuivat taistelemaan tiukemmin jatkopaikoistaan. Etelä-Korea ja Hong kong ratkaisivat pääsynsä jatkoon vasta viimeisten pelien voitoilla. Japani ja Indonesia onnistuivat siinä hiukan helpommin. Toisella kierroksella Etelä-Korea murskari Indonesia yhteismaalein 6-1 ja Japani Hong Kongin yhteismaalein 5-1. Finaalissa Etelä-Korea oli selkeästi parempi voittaen molemmat ottelut ja eteni näin lopputurnaukseen toisen kerran historiassaan.
Oseaanissa oli tosiaan 4 joukkuetta mukana ja kaksi niistä ei edes ollut Oseaanian alueelta. No kuitenkin karsinnat pelattiin neljän joukkueen lohkossa kaikki kaikkia vastaan periaattella siten että jokaiselle tuli jokaista vastaan sekä koti että vierasottelu. Australia oli selkeästi ykkönen häviämättä otteluakaan maalierolla 20-2. Jatkokarsinnassa ei sitten kuitenkaan tullut kisapaikka vaan se meni Skotlannille.
Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti