KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

maanantai 17. toukokuuta 2010

FIFAn ranking järjestelmä

Kun jalkapallon MM-kisojen karsintoihin arvotaan karsintalohkoja maanosittain on FIFAn ranking järjestelmä kaiken perustana. FIFAn ranking järjestelmässä kaikki FIFAan kuuluvat maat on sijoitettu järjestykseen jalkapalloilullisen menestyksen perusteella. Laskentakaavahan tähän rankingjärjestelmään ei ole mikään kovinkaan yksinkertainen ja on kyllä hakenut muotoakin perustamisen jälkeenkin. Itse ranking järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1992 ja hallussaan maailman parhaan jalkapallomaan titteliä on pitänyt vain 6 maata tuon jälkeen. Luonnollisesti Brasilia on ollut pisimpään ykkösenä, lisäksi Saksa 90-luvun puolivälissä, Ranska 2000-luvun taitteessa, Italia 1994 ja 2007, Argentiina lyhyitä jaksoja 2007 ja 2008 sekä Espanja 2009 ja 2010 ovat olleet kärjessä. Nykyisin listan ykkösenä on taas Brasilia.

FIFAn ranking järjestelmä on saanut suurta kritiikkiä kautta aikojen, suurimmat ongelmat olivat luonnollisesti eri otteluiden arvostuksessa ja ajanjaksossa, jolta jokaisen maajoukkueen otteluiden tulokset laskettiin. Aikaisemmin käytettiin 8 vuoden ajanjaksoa, mutta vuonna 2006 FIFA oli pakotettu muuttamaan järjestelmää niin, että mukaan otettiin vain viimeisen 4 vuoden aikana pelatut maaottelut. Sen jälkeen Ranking ykkönen onkin vaihtunut useaan otteeseen ja kriitiikkikin on hiukan vaimentunut. Edelleenkin järjestelmässä on aukkoja, mutta nyt se vastaa kokolailla yleistä ymmärrystä maiden paremmuusjärjestyksestä.

Nykyinen askentakaava perustuu 5 kohtaa; ottelu tulokseen, ottelun statukseen, vastustajan kovuuteen, ottelun alueelliseen kovuuteen ja ottelun pelaamisajankohtaan. Ottelun tuloksesta saa pisteitä suurinpiirtein samoin, kuin eri maiden liigojen otteluissa. Voitoista 3, tasapelistä 1, tappiosta 0. Jos ottelu ratkotaan rangaistuspotkukilpailulla, niin silloin voittaja saa extra pisteen. Hävinnyt saa siis sen 'tasapelistä' tulevan yhden pisteen. Ottelun status määräytyy ottelun arvon mukaan. Ystävyysotteluissa kerroin on 1, FIFA World Cup karsinnoissa ja alueellisten jalkapalloliittojen karsinoissa kerroin on 2,5, alueellisten mestaruusturnauksien ja Confederations Cupin pelien kerroin on 3 sekä FIFA World Cup otteluiden 4.

Vastustajan kovuuden laskemiseen tarvitaankin sitten FIFAn kulloinkin voimassa olevaa rankingiä. Eli kerroin saadaan siitä, miten hyvin vastustaja on sijoittunut 200 maan listalla. Eli laskukaavassa vastustajan rankingsijoitus vähennetään 200:sta ja jaetaan 100 ja näin saadaan vastustajan kovuus selville. Esim. 5:nä olevan vastustajan kovuus on (200-5)/100=1.95. Vastustajan kovuus voi olla maksimissaan 2 (käytännössä 1.99) ja minimissään 0.5 eli maat jotka ovat sijoittuneet listalla alle 150:n, niin heidän otteluissaan tuo kovuus on aina 0.5.

Ottelun alueellinen kovuus saadaan FIFAn ylläpitämästä taulukosta eri alueellisten jalkapalloliittojen paremmuussuhteesta. Tuo paremmuus perustuu jalkapalloliittojen maiden pärjäämiseen 3:ssa edellisissä MM-kisoissa. Suhdeluku voi olla korkeintaan 1 ja alimmillaan 0.85. Euroopassa ja Etelä-Amerikassa tuo on korkein luku eli 1 tai lähellä sitä. Muilla alueilla se sitten onkin ollut lähellä tai juurikin tuo 0.85. Itse alueellinen kovuus lasketaan ottelussa pelaavien maiden alueellisen suhdeluvun mukaan eli kummankin maan suhdeluku lasketaan yhteen ja jaetaan 2:lla.

Ottelun pelaamisajankohta tuottaa myös erilaisen pisteytyksen. Viimeisen vuoden aikana pelatut ottelut ovat kertoimen yksi otteluita. Vuosi-2 vuotta sitten pelatut ottelut ovat 0.5 kertoimisia, seuraavan vuoden 0.3 kertoimisia ja 3-4 vuotta sitten pelatut ottelut ovat 0.3 kertoimisia.

Ranking pisteet kustakin ottelusta lasketaan kertomalla edellä mainittujen kohtien tiedot keskenään ja kertomalla se sadalla. Jokaisen joukkueen kulloisenkin vuoden aikana pelatut ottelut lasketaan yhteen (otteluita oltava vähintään 5) ja se kerrotaan tuolla vuosikertoimella ja näin saadaan lopulliset pisteet. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tappio tuottaa 0 pistettä, koska yksi kertoimista (ottelun tulos) menee nollille. Maksimipisteet yhdestä ottelusta on 100*(3 (voitto) * 4 (FIFA WC ottelu) * 1.99 (vastustaja on ranking ykkönen) * 1 (joukkueet ovat eurooppalaisia)* 1 (ottelu pelataan vuoden sisällä)) eli pisteet on 2388. Käytännössähän tällaista tilannetta ei pääse syntymään, koska tuskin sijalla 200 FIFA rankingissä ollut maa pääsee MM-lopputurnaukseen ja varsinkin kun eurooppalaiset maat on korkeammilla sijoilla rankingissa.

Suomi on tällä hetkellä sijalla 49, 28.4.2010 julkaistulla listalla. Edellisestä listasta sijoutus on noussut 5 sijaa ja nykyisillään pisteet on 605. Maaliskuussa 2007 Suomi oli FIFA rankingissä korkeimmillaan sijalla 33. Huonoimmillaan Suomen tilanne oli jouluna 1996, jolloin Suomi oli sijalla 79. Euroopan joukkueista Suomi on muuten listalla 28.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti