KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 30. huhtikuuta 2010

World Cup historiaa: karsinnat 1982

Vuoden 1982 MM-karsintoihin osallistui ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisojen karsintahistoriassa yli 100 maata. Mutta ehkä isompi asia kisojen historiassa oli se, että lopputurnaukseen pääsevien maiden määrä nousi 24:ään. Tämähän luonnollisesti tarkoitti suurta muutosta kiintiöpaikkajakoon, erityisesti Aasiassa ja Afrikassa otettiin toiset kiintiöpaikat ilolla vastaan. Kisäisäntä Espanja ja hallitseva maailmanmestari Argentiina pääsivät automaattisesti lopputurnaukseen, joten jäljelle jäi 22 paikkaa, josta kisasi 103 osallistujaa. Näissä karsinnoissa Oseaanian alueen joukkueet oli toistaiseksi viimeistä kertaa liitettynä Aasin alueen karsintoihin. Vuodesta 1986 lähtien Oseaanialla oli omat kiintiöpaikkansa. Euroopan 13:sta kiintiöpaikasta taisteli 33 joukkuetta, Etelä-Amerikan 3:sta paikasta kilpaili 9 joukkuetta ja Pohjois-, ja väliamerikalle oli varattu 2 paikkaa ja niistä tasteli 15 joukkuetta. Afrikalle ja Aasia/Oseaanialle oli tosiaan tarjolla 2 kiintiöpaikkaa kummallekin ja niistä oli ottelemassa yhteensä 46 joukkuetta (Afrikka 26 ja Aasia 20). Näissä karsinnoissa otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vierasmaalisääntö kaksiosaisissa karsintaotteluissa. Onnekkain kaikista oli Niger, joka pudotti Afrikan karsinnoissa 2 maata peräkkäisillä kierroksilla.

Vuoden 1982 karsinnoissa Israel, joka kaiken kaikkiaan on seilannut vähän kaikkien alueiden karsinnoissa, pelasi ensimmäistä kertaa Euroopan alueen karsinnoissa, vaikka ei UEFAn jäsen ollutkaan. Vuoden 1994 karsinnoista lähtien Israel on sitten pysyvästi pelannut Euroopan karsinnoissa ja ollut UEFAn jäsen. Muutoin Euroopan karsinnoista kannattaa noteerata Saksan kohtuu murskaava suoritus lohkossa1, 8 ottelua, 8 voittoa maalierolla 33-3. Lohkossa 2 taas 4 maata (Belgia, Ranska, Irlanti ja Hollanti) olivat lopulta kahden pisteen sisällä, 2 ensimmäistä selvisi lopputurnaukseen. Lohkossa 4 taas kaikki 5 maata olivat 4 pisteen sillä, onnekkaat jatkajat olivat Unkari ja Englanti. Suomen menestys oli aika totuttu, yhdellä voitolla ja 7:llä tappiolla.

Etelä-Amerikan karsinnat olivat aika selkeät näissä karsinnoissa. Kolme lohkoa, joista voittajat itse kisoihin. Jokainen lohkovoittaja (Brasilia, Peru ja Chile) oli kokolailla ylivoimainen omassa lohkossaan, joten siirrytään suoraan seuraavaan alueeseen.

Pohjois-, ja väliamerikassa karsinnat käytiin taas CONCACAF mestaruusturnauksen yhteydessä. Karsintoihin osallistui 15 maata ja ne jaettiin 4:ään eri lohkoon. USA putosi jo heti ensimmäisellä kierroksella, Meksikon ja Kanadan edetessä CONCACAF mestaruusturnaukseen. Muutoin itse karsinnoissa ei nähty merkittäviä yllätyksiä. Sitä vastoin CONCACAF lopputurnaus sellaisen tarjosi. Kahdelle parahaalle oli tarjolla lippu MM-lopputurnaukseen ja toista paikkaa luonnollisesti oli pedattu Meksikolle. Mutta kuinka ollakaan, isäntä Honduras oli selvä voittaja, häviämättä peliäkään ja toinen paikka lipsahti El Salvadorille Meksikon nenän edestä. Meksiko kompastui liian moneen tasapeliin (3) turnauksessa.

Afrikasta karsintoihin osallistui lopulta 26 maata, Keski-Afrikan tasavallalla peruuntumisen syy oli kenties yllättävin, he ilmoittautuivat, mutta jättivät maksamatta osallistumismaksun ja näin FIFA tietenkin kielsi osallistumisen. Egyptin karsintaurakka oli myös varsin kummallinen, sen ensimmäisen ja toisen kierroksen vastustajat, Ghana ja Libya luopuivat karsinnoista ennen peliäkään. Kolmannella kierroksella tulikin sitten pataan ilman tehtyäkään maalia. Algeria ja Kamerun veivät lopulta Afrikan kisapaikat.

Aasian/Oseaanin karsinnoissa Uusi-Seelanti pelasi loistavat karsinnat saavuttaen toisena Oseaanian alueen maana jalkapallon MM-lopputurnauspaikan. Uusi-Seelanti pelasi mm. 9 peräkkäistä ottelua päästämättä maaliakaan ja muutenkin koko karsintojen statistiikka on komeaa luettavaa: 15 ottelua, 9 voittoa, 5 tasapelia, 1 tappio, maaliero 44-10. Kisapaikka kuitenkin ratkesi vasta toisen kierroksen jälkeisessä uusintaottelussa Kiinan kanssa, ne kun päätyivät karsintasarjassa samoihin pisteisiin ja samaan maalieroon. Oikeastaan Uuden-Seelannin pääsy tuohon uusintaotteluunkin oli pienoinen ihme. Viimeisestä ottelusta vaadittiin vieraskentältä 5-0 voitto Saudi-Arabiasta, ja senhän Uusi-Seelanti onnistui kuin onnistuikin ottamaan. Singaporessa pelatun uusintaottelun Uusi-Seelanti voitti 2-1. Alkusarjassa Uusi-Seelanti voitti karsintojen historian suurimmalla maalierolla Fizjin, 13-0. Myöhemminhän Australia sitten murskasi tuon ennätyksen, mutta siitä sitten myöhemmin. Lopputurnauksessa Uuden-Seelannin otteet eivät sitten oikein riittäneet kovempia maita vastaan, kolme tappiota maalierolla 2-12.

Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti