Euroopan alueella joukkueet jaettiin 7 lohkoon ja lohkoista 3, 5, 6 ja 7 meni suoraan kisoihin 2 parasta. Lohkoista 1, 2 ja 4 voittaja meni kisoihin ja noiden lohkojen 2 parasta kakkosta. 15.11.1989 pelatuissa viimeisissä karsintaotteluissa Tanskalla oli kaikki kortit omissa käsissä. Tasapeli silloisen sarjakakkosen Romanian vieraana olisi vienyt sen suoraan kisoihin. Ottelussa tuli kuitenkin pataan 3-1 ja niin Tanska joutui vertailuun. Vertailuun joutuivat myös lohkon 2 Englanti ja hieman yllättäen lohkon 4 Saksa. Englanti oli pelannut maalien valossa loistavat karsinnat, 3 voittoa, 3 tasapeliä, ei tappioita, maaliero 10-0 ja 9 pistettä. Saksa saldo oli vastaava, mutta maaliero 13-3. Joten näin ollen omassa lohkossaan 7:ssä pisteessä ollut Romania tarvitsi voiton edetäkseen kisoihin. Voitto ja paikka tuli, Tanska siis vertailuun, jossa se hävisi ja jäi näin ollen rannalle. Aika dramaattinen loppu, varsinkin kun muistetaan, että jopa Saksa olisi voinut tippua ilman omaan voittoaan Walesista. Useat maat selvisivät helposti jatkoon, näiden joukossa mm. Ruotsi, Hollanti, Jugoslavia, Espanja ja Irlanti. Isoin yllätys koettiin lohkossa 5, jossa Ranska ei onnistunut raivaamaan tietään jatkoon. Suomi pelasi samassa lohkossa Saksan ja Hollanin ja rooliksi jäi kiusaajan rooli… jos sekään. Oltiin sentään kuitenkin Walesin edellä.
Etelä-Amerikan 9 joukkuetta jaettiin kolmeen lohkoon. Lohkojen voittajat laitettiin vertailuun ja kaksi parasta selvisi suoraan kisoihin ja kolmas selviytyi jatkokarsintaan Oseaanian alueen karsijan kanssa. Kaikki lohkot olivat todella tasaisia, lohkossa 1 Uruguay selvisi lohkovoittajaksi maalieron turvin. Iso osa jatkopaikasta ratkesi lohkon toiseksi viimeisessä ottelussa, jossa Uruguay voitti tasapisteisiin päässeen Bolivian kotonaan 2-0. Sen jälkeen Uruguay vielä kaatoi Perun ja ratkaisi lohkovoiton. Vertailussa tuo riitti sitten suoraan MM-kisalippuun. Toisessa lohkossa Paraguaylla oli hyvin pullat uunissa kahden kotiottelun jälkeen, mutta kun vierasotteluista molemmista tuli tappio, joutui Paraguay rannalle. Kolumbia korjasi lohkovoiton, mutta sen recordi oli kaikista lohkovoittajista huonoin ja se joutui jatkokarsintaan. Lohkossa 3 tilanne oli kutkuttava ennen viimeistä ottelua Brasilia - Chile. Chile olisi tarvinnut voiton lohkovoittoon, Brasilialle olisi riittänyt tasapelikin. Mutta ottelun 67. minuutilla Brasilian johtaessa 1-0 tapahtui jotain todella kummallista. Brasilialainen fani heitti katsomosta ilotulitteen joku osui maahan n. metrin päähän Chilen maalivahdista Roberto Rojasista. Hän kaatui maahan valittaen ilotulitteen osuneen häneen ja näin hänet kannettiin paareilla pois kentältä. Tämän selkkauksen jälkeen Chileläiset eivät halunneet enää jatkaa ja vaativat tuloksen muokkaamista. FIFA tutki jälkikäteen videonauhoja ja tulosta todella muokattiin, tosin niin, että Brasilialle ojennettiin 2-0 voitto, Chilelle kielto osallistua seuraaviin MM-karsintoihin ja Rojasille elinikäinen kilpailukielto näyttelemisestä. Kielto tosin kumottiin 2001. Brasilia siis kisoihin. Kuten myös Kolumbia, joka kaatoi jatkokarsinnassa Israelin maalein 1-0.
Toinen merkittävä skandaali näiden karsintojen yhteydessä koettiin Pohjois- ja väliamerikan karsinnoissa. Meksikon oli peluuttanut edellisissä nuorten turnauksissa yli-ikäisiä pelaajia ja sen vuoksi sen osallistuminen kiellettiin vuoden 1990 MM-karsintoihin. Se olisi kohdannut karsintojen toisella kierroksella Costa Rican, mutta näin ollen Costa Rica selvisi jatkoon ilman ottelua. MM-karsinnathan käytiin jälleen CONCACAF mestaruusturnauksen yhteydessä. Costa Rica selvisikin sitten CONCACAF mestariksi, mutta helpolla kisapaikka ei tullut. Koska otteluohjelma oli 'hiukan' oudosti laadittu, joutui se omien peliensä jälkeen jännittämään kisapaikkaa 4 kuukautta ja 8 ottelua. Voitto kuitenkin tuli. Toisen paikan vei yllättäen USA, jossa jalkapallo buumi oli syntymässä. Kisapaikka 1990 ja kotikisat tulossa 1994. USA ratkaisi kisapaikan viimeisessä ottelussa voittamalla vieraissa kovimman kilpailiansa Trinidad & Tobacon 0-1.
Afrikan alueella 8 parasta FIFAn listan mukaan pääsi suoraan toiselle kierrokselle ja loput kohtasivat ensimmäisellä kierrokselle jonkun toisen joukkueen. Vetäytymisten takia vain viidessä parissa pelattiin ja kolme joukkuetta pääsi ilman otteluita toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella joukkueet jaettiin 4:ään 4:n joukkueen lohkoon, joista voittajat pääsi kolmannelle ja ratkaisevalle kierrokselle. Algeria oli lohkossaan ylivoimainen, Egyptilläkään ei ollut hätää ja Kamerun peittosi pahimman kilpalijansa Nigerian viimeisessä ottelussa. Mutta lohkossa D kaikki oli auki ennen viimeisen kierroksen otteluita. Sambialla oli 6 pistettä, Zairella ja Tunisialla 5 ja Marokolla 4 (sillä tosin ei ollut mahdollisuuksia enää jatkoon) ja maalierot kokolailla tasan kaikilla. Kaikki siis oli mahdollista. Tunisia kohtasi Sambian kotonaan ja Marokko Zairen. Kahden tiukan ja kovan väännön jälkeen voittajaksi lohkossa selvisi Tunisia, koska se kuittasi 1-0 voiton Sambiasta. Marokko ja Zaire jäivät tasapeliin. Kolmannella kierroksella Algeria kohtasi Egyptin ja Kamerun Tunisian. Otteluparien voittajille oli luvassa kisalippu MM-lopputurnaukseen. Egypti teki toisessa osaottelussa maalin ja meni näin kisoihin maalein 1-0. Kamerun taas voitti sekä kotona, että vieraissa ja selvisi itse kisoihin. Afrikan karsintojen kummallisuuksiin kuului Libyan karsinnat, se selvisi toiselle kierrokselle, mutta luopui karsinnoista toisella kierroksella pelattuaan jo 2 ottelua. Tulokset otteluista mitätöitiin.
Aasiassa joukkueet jaettiin 6 lohkoon, joissa jokaisessa oli 4 tai 5 joukkuetta. Näistä voittajat selvisivät toiselle kierrokselle. Aasian karsinnoissa Etelä-Korea pelasi huikean hyvin, alkulohkossa 6 ottelua voittaen ne kaikki maalierolla 25-0, toisella kierroksella se pelasi 5 ottelua, joista tuli 3 voittoa ja 2 tasapeliä maalierolla 5-1. Karsintojen ensimmäinen maali Etelä-Korean verkkoon tehtiin Yhdistyneiden Arabiemiraattien toimesta viimeisessä ja Etelä-Korean kannalta merkityksettomässä karsintaottelussa. Eli Etelä-Korea pelasi huikeat 10 peräkkäistä ottelua ilman päästettyä maalia! Tuo maali ja sitä kautta tasapeli oli Arabiemiraateille tärkeä, sillä sillä sinetöityi heidän MM-kisalippunsa toisena Aasian alueen maana. Arabiemiraateillahan oli aika paljon vaikeuksia päästä jo alkulohkosta jatkoon, mutta voitto Kuwaitista toi jatkopaikan ja sitten myöhemmin myös kisalipun.
Oseaanian alueen omista maista 3 osallistui karsintoihin, mutta Israel poliittisista syistä ja Taipei jalkapalloilullisista syistä oli siirretty Oseaania karsintaryhmiin. Ensimmäisellä kierroksella Taipei kohtasi Uuden-Seelannin ja Australia Fizjin. Uusi-Seelanti ja Australia selvisivät jatkoon toiselle kierrokselle Israelin seuraksi. Uusi-Seelanti oli ylivoimainen, mutta Australia hävisi sensaatiomaisesti Fidjille ensimmäisen osaottelun, toisen se voittikin sitten selvästi. Kolme toisen kierroksen maata kohtasivat toisensa kahteen kertaan ja Israel oli näistä nipinnapin paras. Viimeisessä ottelussa Australia olisi tarvinnut voiton jatkopaikkaan, mutta se jäi kotiottelussaan tasapeliin Israelin kanssa ja näin Israel selviytyi jatkokarsintaan. Siinä sille tulikin sitten karsintojen loppu, kun se hävisi Kolumbialle yhteismaalein 0-1.
Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti