KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 15. huhtikuuta 2010

World Cup historiaa: karsinnat 1970

Ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisojen historiassa Aasialle ja Afrikalle oli luvattu oma kiintiöpaikka karsintoihin. Pitkäaikaiset vaatimukset omista kiintiöpaikoista meni viimein läpi FIFAssa. Afrikassa tuosta tuosta yhdestä paikasta kisaili 11 joukkuetta ja Aasiassa taas puolestaan 6 joukkuetta. Yksi näistä oli muuten Rhodesia, nykyisin nimellä Zimbabve tunnettu Afrikan maa. Rhodesiaa ei hyväksytty poliittisista syistä Afrikan karsintoihin ja näin se joutui pelaamaan Aasian karsinnoissa. Missä se haastoi Australian kyllä varsin mallikkaasti. Otteluparissa jouduttiin kolmanteen otteluun ennen kuin saatiin selvyys, kumpi menee jatkoon. Australia selvisi. Seuraavassa vaiheessa toinen polittiisesti hyljeksitty maa, Israel, pudotti Australian jatkosta ja meni itse kisoihin. Näiden karsintojen jälkeen Isreal irtautui Aasian jalkapalloliitosta ja liittyi Euroopan jalkapalloliittoon, UEFAan ja on pysynyt sen jäsenenä tämän jälkeen.

Kaiken kaikkiaan 68 joukkuetta pelasi karsinnoissa ainakin yhden ottelun, ilmoittautuneita oli luonnollisesti enemmän. Lopputurnaukseen pääsi mestari Englannin ja isäntä Meksikon lisäksi 14 maata, joista 8 Euroopasta, 3 Etelä-Amerikasta, 1 Pohjois-, ja väliamerikasta sekä yhdet Aasiasta ja Afrikasta.

Euroopassa 29 joukkuetta taisteli jatkopaikoista 8:ssa ryhmässä, joten jokaisen lohkon voittaja selviytyi itse kisoihin. Tiukimmalle karsinnat meni lohkossa 2, jossa Tsekkoslovakia ja Unkari joutuivat uusintaotteluun lopputurnauspaikasta päädyttyään alkulohkossa tasapisteisiin. Unkarilla oli parempi maaliero, mutta tuohon aikaan ei maaliero vertailu ollut vielä käytössä. Alkusarjan otteluissa Unkari oli ollut niskan päällä voittamalla toisen ja toinen päättyi tasan, mutta uusintaottelussa puolueettomalla maaperällä Tsekkoslovakia oli suorastaan ylivoimainen voittaen 4-1. Suomi taisteli lohkossa 6 historiansa toisen MM-karsintavoiton voittamalla kotonaan Espanjan 2-0.

Pohjois,- ja väliamerikan karsinnoista olikin sitten taas enemmän sähköä ilmassa ja oikeastaan ilmassa oli paljon muutakin. Naapurimaat El Salvador ja Honduras selvisivät molemmat alkulohkoistaan ja arpa heitti ne vastakkain toisella kierroksella. Maiden välit olivat olleet jo pitkään hyvin heikot ja jalkapalloilullinen taisteluasema ei vähentänyt tuota millään lailla. Molemmissa maissa oli ottelusarjan aikana pahoja levottomuuksia, mutta molemmat ottelut onnistuttiin pelaamaan ja molemmissa kotijoukkueet selvisivät voittajina. Tarvittiin uusintaottelu selvittämään paremmuus. Se pelattiin 26.6.1969 Meksikossa, El Salvador voitti tuon ottelun jatkoajalla. Heinäkuussa maiden välille syttyi sota, joka tunnetaan nimellä Football war. Jalkapallo oli yksi syyllinen sodan syttymiseen, mutta syyt olivat paljon syvemmällä. Molemmissa maissa asui paljon toisen maan asukkaita ja erityisesti Hondurasissa El Salvadorilaisia. El Salvadorilaiset halusivat omistaa maata Hondurasista, joka oli kooltaan huomattavasti El Salvadoria isompi. Honduras vuonna 1967 tekemien lakien mukaan se ei ollut enää mahdollista ja Honduras karkoitti tuhansia El Salvadorilaisia 60-luvun lopulla ja tämä lopulta johti sotaa maiden välillä. Jalkapalloilulliset tulokset olivat sitten lopullinen niitti. Sodan toinen nimitys on satatuntinen sota, joka kertoo sodan pituudesta. Kaikkien onneksi se jäi siis vain 4 päivän mittaiseksi. Tosin tämän sodan jälkeen El Salvadorin tilanne heikkeni huomattavasti ja siellä riehui sisällisota vuosian 1980-1992, mutta se taas on toinen juttu, tässä jutussa on tarkoitus kertoa pääosin jalkapallosta. El Salvador siis selvisi jatkoon ja pudotti viimeisellä kierroksella Haitin, jälleen uusintaottelun jälkeen ja jälleen jatkoajalla tehdyllä maalilla.

Marokon taival Afrikan karsinnoista kisoihin on kanssa ikimuistettava. Marokosta tuli muuten ensimmäinen Afrikan maa sitten Egyptin, joka selvityi jalkapallon MM-lopputurnaukseen. Ensimmäisellä kierroksella Marokko pelasi Senegalia vastaan ja koska kaksiosaisessa ottelusarjassa molemmat voittivat kotiottelun jouduttiin uusintaotteluun. Marokko voitti Senegalin puolueettomalla maaperällä pelatussa ottelussa. Toisella kierroksella se kohtasi Tunisian, maan jonka se oli voittanut 1962 karsinnoissa vasta kolikkoarvonnan jälkeen. Kaksiosaiset ottelut päättyivät molemmat 0-0 ja uusintaottelu jatkoajankin jälkeen 2-2. Koska tuolloin ei vielä ollut päätetty rangaistuspotkukilpailun käytöstä jouduttiin jälleen turvautumaan kolikon heittoon. Sen voitti, kuten vuonna 1962:kin, Marokko! Kolmannella kierroksella Marokko voitti lohkon ja eteni lopputurnaukseen.

Aasian ja Oseaanin karsinnoissa Pohjois-Korea luovutti karsinnat ennen ensimmäistäkään ottelua, koska kieltäytyivät pelaamasta Israelia vastaan. Kummalliseksi asian tekee se, että Israel ei edes ollut samassa alkulohkossa Pohjois-Korean kanssa. Israel tuli mukaan vasta toisella kierroksella ja sai pelata 3 ottelua 4:stä kotikentällä Uuden-Seelannin ja Australian joukkueiden pitkien matkojen takia. Israel selviytyi itse kisoihin.

Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti