KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 20. huhtikuuta 2010

World Cup historiaa: karsinnat 1974

Vuoden 1974 World Cupin karsintojen osallistujamäärä oli jo rikkoa maagisen 100 osallistujan rajan, mutta siitä jäätiin yhdellä ja lopulta vähintään yhden ottelun pelasi 90 maata. Lopputurnauksen 16:sta paikasta Saksa kisäisäntänä ja Brasilia hallitsevana mestarina veivät 2, joten karsinnoissa kilpailtiin jälleen 14:sta paikasta. Euroopalle oli varattu Saksan lisäksi 8.5 paikkaa, Etelä-Amerikalle 2.5 paikkaa Brasilian lisäksi. Lopuille maanosakarsinnoille (Aasia, Afrikka sekä Väli-, ja Pohjoisamerikka) jäi yksi paikka tavoiteltavaksi kullekin.

Euroopassa pelasi 32 maata yhdeksässä lohkossa. 8:lle lohkovoittajalle oli luvassa paikka suoraan lopputurnaukseen ja huonoimmalle lohkoivoittajalle paikka jatkokarsintaan Etelä-Amerikan edustajan kanssa. Koska karsintalohkoissa oli eri määrä joukkueita, niin maiden pisteet jouduttiin suhteuttamaan toisiinsa. Laskelmien jälkeen Neuvostoliitto oli maanosan huonoin lohkovoittaja ja se joutui/pääsi jatkokarsintaan. Vuioden 1974 karsinnoissa FIFA oli tehnyt sääntömuutoksen niin, että tasapisteissa lohkoissa maaliero määräsi jatkoon pääsijän ja jos maalierokin oli tasan pelattiin uusintaottelu. Karvaiten tämän uuden säännön joutui kokemaan Belgia. Se ei päästänyt 6:ssa karsintaottelussaan yhtään maalia! Mutta ei silti päässyt kisoihin. Hollanti oli Belgian kanssa samoissa pisteissä ja sillä oli 10 maalia parempi maalisuhde. Kahdessa lohkossa päädyttiin tasapisteisiin ja tasamaalieroihin, Jugoslavia voitti Espanjan 1-0 ja Ruotsi Itävallan 2-1 lisäotteluissa. Lohkossa 2 Italia selviytyi karsinnoista ilman päästettyä maalia 6:ssa ottelussa. Suomi aloitti karsintaurakkansa hienosti voitolla Albaniasta ja tasapelillä Romanian kanssa. Sitten tulikin 4 tappiota putkeen ja kisat jäivät haaveeksi.

Etelä-Amerikassa 8:n maata sijoitettiin kolmeen lohkoon, lohkossa 3 oli vain 2 maata, Peru ja Chile. 2:lle lohkovoittajalle oli luvassa matka Saksaan ja kolmas lohkovoittaja pääsi karsintaotteluun Neuvostoliittoa vastaan. Koska Peru ja Chile voittivat molemmat kotiottelunsa, ne tavallaan samalla ratkaisivat tuon karsintaotteluun joutuvan. Chile voitti uusintaottelun ja selviytyi lopulta myös itse kisoihin jatkokarsinnasta, koska Neuvostoliitto kieltäytyi pelaamasta Chilessä johtuen polittiisista erimielisyyksistä kylmän sodan aikakaudella. Uruguay pääsi kisoihin paremmalla maalierolla kuin Kolumbia, itse asiassa Uruguayn viimeisen ottelun 4-0 voitto Equadorista ratkaisi jatkopaikan. Sekin aiheutti jonkinasteisin scandaalin, kun selviteltiin, että oliko Equador pelannut tosissaan lohkon viimeisessä ottelussa. Todisteita ei löytynyt ja näin Uruguay suoraan kisoihin.

Pohjois- ja väliamerikan edustaja valittiin ensimmäistä kertaa maanosan mestaruusturnauksen perusteella. Puhutaan siis CONCACAF championship turnauksesta, joka nykyisin tunnetaan Gold Cup nimellä. Turnauksen karsintoihin osallistui 14 maata ja ne jaettiin kuuteen lohkoon, joista voittajat pääsivät lopputurnaukseen. Koska Jamaika myöhemmin perui osallistumisensa, Hollanin Antillit selviytyivät lopputurnaukseen, muutoin karsinnat sujuivat sopuisasti. Mutta itse lopputurnauksessa, joka pelattiin Haitissa, koettiin todella iso yllätys. Turnauksen voitti isäntämaa Haiti, häviten vain merkityksettömän ottelun Meksikolle. Näin Haiti voitti sekä ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan maanosamestruutensa sekä paikan Saksan MM-kisoihin. Itse kisoissa ei sitten Haitille enää menestystä tullutkaan, kolme tappiota 2-14 maalierolla.

Afrikan kolmikierroksiseen karsintaan osallistui 22 maata ja ne pelasivat yhdestä paikasta. Karsinnat pelattiin ilman suuria poliittisia ongelmia mitkä olivat niin yleisiä tuohon aikaan Afrikassa. Ainoa ryppy oli Nigerian ja Ghanan välinen toisen kierroksen ensimmäinen osaottelu Nigeriassa. Peli jouduttiin keskeyttämään 5 minuuttia ennen loppu katsomossa syttyneen mellakan vuoksi. Nigeria oli tuohon aikaan 2-3 tappiolla, mutta FIFA tuomitsi sen häviämään ottelun 0-2. Toisessa osassa Ghanalle riitti 0-0 tasapeli jatkopaikkaan. Afrikan karsinnoissakin koettiin pienen pieni yllätys, kun ensimmäistä kertaa karsintoihin osallistunut Zaire oli oikeastaan aika ylivoimainen ja eteni lopputurnaukseen Afrikan edustajana. Tämän jälkeen Zairen tulokset karsinnoissa ovat olleet aika heikonoloisia. Lopputurnauksessa ei sitten kulkenutkaan ihan samaan malliin, 3 tappiota maalierolla 0-14!

Aasian ja Oseaanian alueen maat pelasivat yhdessä karsinnat ja karsintajärjestelmä oli monine kierroksineen ja esikarsintaotteluineen aika monimutkainen. Kaiken kaikkiaan 15 maata pelasi yhdestä paikasta. Maat jaettiin sijaintinsa mukaan itäiseen ja läntiseen lohkoon ja niiden voittajat kohtasivat ja ratkaisivat lopputurnaukseen pääsijän. Etelä-korea ja Australia olivat molemmat ylivoimaisia omilla alueillaan ja kohtasivat näin loppuotteluissa, joita tarvittiinkin 3 kappaletta. Kaksi ensimmäistä päättyi tasapeliin ja kolmannen Australia voitti 1-0 Hong Kongissa pelatussa ottelussa. Australia oli ensimmäinen Oseaanian alueelta World Cupiin selviytynyt valtio.

Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti