KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 8. huhtikuuta 2010

World Cup historiaa: karsinnat 1966

Jälleet yhdet skandaalin käryiset karsinnat pelattiin vuoden 1966 kisoihin. Vuoden 2010 kisäisäntä Etelä-Afrikka suljettiin karsintojen ulkopuolelle rotuerottelun takia. Myös Kongo ja Filippiinit suljettiin sisäisten levottomuuksien takia karsintojen ulkopuolelle. Mutta suurin skandaali koski kiintiöpaikkojen jakoa. Kaikki Afrikan maat sekä Syyria kieltäytyivät pelaamasta, koska heidän mielestään Afrikan alueen karsintojen voittajan olisi pitänyt päästä suoraan kisoihin, eikä jalkapalloliittojen väliseen playoff otteluihin Aasian alueen voittajan kanssa. FIFA oli yrittänyt vain lepytellä molempia jalkapalloliittoja, koska kummastakaan ei ollut kaksissa edellisissä MM-kisoissa yhtään maata. Se oli tehnyt kiintiöpaikkoihin muutoksia niin, että vähintään yksi maa jommalta kummalta alueelta kisoihin pääsisi. Mutta kasvavan jalkapallo kiinnostuksen ja innostuksen Afrikalle tämä ei riittänyt ja näin maanosan maat vetäytyivät karsinnoista. Aasian kolmesta ilmoittautuneesta Etelä-Korea taas puolestaan kieltäytyi pelaamasta, kun karsintaturnaus siirrettiin pelattavaksi Japani siasta Kamputseaan.

Kaiken tämän hässäkän jälkeen 74:stä ilmoittautuneesta maasta vain 51 pelasi yhden tai useamman karsintaottelun. Itse kisoihin pääsi karsintojen kautta 14, lisäksi mukana oli Englanti kisäisäntänä ja Brasilia edellisten kisojen mestarina. Eurooppalaiset joukkueet kisailivat 9:stä paikasta, Etelä-Amerikkalaiset 3:stä paikasta, Väli- ja Pohjoisamerikkalaiset 1:stä paikasta sekä Aasialaiset ja Afrikkalaiset siitä yhdestä yhteisestä paikasta. Se sitten tavallaan meni automaattisesti Aasian paikaksi, kun Afrikkalaiset joukkueet kieltäytyivät osallistumasta.

Euroopan karsinnoissa ei oikeestaan tapahtunut minkäänlaisia yllätyksiä, jollei Belgian häviötä Bulgarialle karsintojen lisäottelussa lueta sellaiseksi. Lista maista jotka pääsivät kisoihin muistuttaa kummasti tämän vuoden listaa… Saksa, Ranska, Portugali, Sveitsi, Italia, Espanja. Tosin 1966 kisoihin pääsi vielä mukaan Unkari ja Neuvostoliitto. Mutta kaikenkaikkiaan kisoihin pääsi siis jo tuohon aikaan jalkapallon suurmaat. Espanjan ja Irlannin väliset mittelöt tosin saivat hiukan kummalisiakin piirteitä. Heidän kanssaan samassa lohkossa ollut Syyria ilmaisi tukensta Afrikan joukkueille ja kieltäytyi pelaamasta. Näin Irlanti ja Espanja pelasivat toisiaan vastaan kahdesti ja koska molemmat voittivat kotonaan, niin pelattiin uusintaottelu. Se oli tarkoitus pelata Lontoossa, mutta tämä ei sopinut Espanjalle, koska se oli ollut Irlannille vähän kuin kotipeli siirtolaisten yms. vuoksi. Peli siirrettiin Pariisiin, jossa se sitten olikin vähän kuin Espanjan kotiottelu helpompien kulkuyhteyksien takia. Espanja siis voitti tuon ottelun.

Etelä-Amerikassa Argentiina ja Uruguay olivat ylivoimaisia lohkoissaan. Lisäksi kisoihin selvisi Chile, joka kohtasi kolmessa viimeisessä karsintalohkon ottelussa Ecuadorin. Varsinaisissa peleissä ne päätyivät tasapeliin, uusintaottelun Chile voitti puolueettomalla maaperällä Perussa 2-1. Väli- ja Pohjoisamerikan karsinnat oli Meksikon ylivoimaa, 8:ssa ottelussa maaliero oli 20-4 ja tuloksena 6 voittoa ja 2 tasapeliä. Itse kisoissa Meksikolla ei sitten niin hyvin mennykään, jatkopaikka jäi haaveeksi 2:lla tasapelillä ja tappiolla yhdellä tehdyllä maalilla. Aasiassa Pohjois-Korea tyrmäsi kahdessa ottelussa Australian ja eteni Afrikan kieltäytymisien vuoksi suoraan kisoihin, joissa se muuten eteni aina 8:n parhaan joukkoon.

Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti