KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 22. huhtikuuta 2010

World Cup historiaa: karsinnat 1978

Ensimmäistä kertaa jalkapallon maailmanmestaruuskisojen historiassa karsintoihin osallistui yli 100 maata, kaikkiaan 107. Mutta sitten kuitenkin vain 95 pelasi vähintään yhden ottelun, joten rajapyykki jäi edelleen rikkomatta. Lopputurnauksen 16:sta paikasta yksi meni mestari Saksalle ja yksi isäntämaa Argentiinalle, joten karsijat taistelivat 14:sta paikasta. Kiintiöpaikkoihin ei tullut muutoksia verrattuna edellisiin kisoihin, ensimmäistä kertaa karsintojen historiassa. Euroopalla oli 8.5 paikkaa Saksan lisäksi, Etelä-Amerikalla 2.5 paikkaa Argentiinan lisäksi, Aasialle, Afrikalle sekä Pohjois- ja väliamerikalle jäi 1 paikka kullekin. Vuoden 1978 MM-kisat olivat viimeiset 16:sta joukkueen kisat, tämän jälkeen lopputurnauksen osallistujamäärää kasvatettiin 24 joukkueeseen. Samalla vuoden 1978 karsinnat jäivät historiaan karsintoina joista on ollut vaikein päästä lopputurnaukseen, 14:sta paikasta taisteli 95 joukkuetta eli joka 6.78:s joukkue pääsi mukaan. Vuoden 2002 karsinnat ovat toisena listalla, joka 6.65 joukkue läpäisi karsinnat. Karsinnat jäivät myös historiaan sen vuoksi, että näissä karsinnoissa otettiin ensimmäisen kerran käyttöön rangaispotkukilpailu ratkaisemaan jatkoonpääsijä. Tämä tapahtui Afrikan karsinnoissa Tunisia ja Marokon välisessä taistossa.

Euroopan karsinnoissa pelasi 31 joukkuetta ja ne oli jaettu 9 eri lohkoon, joissa oli 3-4 joukkuetta. Voittajat suoraan lopputurnaukseen, paitsi lohkon 9 voittaja jatkokarsintaan Etelä-Amerikan edustajan kanssa. Euroopan karsinnoissa ei nähty mitään ihmeellisyyksiä, jollei Englannin putomista kisoista pidetä sellaisena. Se oli arvottu samaa lohkoon Italian kanssa, molemmat voitti toisiaan vastaan käydyt kotiottelut, mutta muutoin Italialla oli parempi maaliero ja se eteni jatkoon. Suomi oli pahaksi onnekseen juuri tässä karsintalohkossa, eikä luonnollisesti ollut lähelläkään kisoihin pääsyä. Malta teki karsinnoissa kyseenalaista historiaa pelaamalla 6 tappiollista ottelua maalierolla 0-27, toki myös Kypros ja Lexumeburg hävisivät lohkoissaan kaikki ottelunsa, mutta pystyivät kuitenkin maalintekoon. Lohkosta 9:n jatkokarsintaan selvityi Unkari, joka suorastaan murskasi Bolivian omassa kotiottelussaan. Budapestissa syksyisenä iltana 1977 käyty ottelu päättyi unkarin voittooon 6-0, taukotilanteen ollessa jo 5-0. Samalla ottelusarja oli jo taputeltu.

Etelä-Amerikan karsintajärjestelmä sisälsi 2 kierrosta. Ensin 9 joukkuetta oli jaettu kolmeen lohkoon, joista voittajat pääsivät toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella pelattiin jokainen jokaista vastaan ja huonoin kolmesta joutui jatkokarsintaan Euroopan edustajan kanssa ja kaksi muuta selvisivat lopputurnaukseen. Isoin yllätys oli Bolivian pudottaminen Uruguay jatkosta, toisella kierroksella ja jatko-otteluissa kyyti olikin sitten aika kylmää. 3 peräkkäistä ottelua, ennen jatkokarsinnan kotiottelua ja 2-3 tappiota, päättyi 3 tappioon ja maalieroon 0-19. Huomattakoon myös, että Brasilia päästi kuudessa ottelussan vain 1 maalin ja teki itse 17:sta.

Pohjois- ja väliamerikassa lopputurnaukseen pääsijä ratkaistiin taas maanosan mestaruusturnauksen mukaan. Lisäksi karsinnat tuohon turnaukseen voidaan samalla katsoa karsinnoiksi MM-kisojen lopputurnaukseen. Alueen 15 joukkuetta jaettiin kolmeen alueeseen ja jokaiselle oli määritelty paikkamäärä lopputurnaukseen. Pohjoisen alueen karsinta oli todella tiukka. Kaikki kolme maata (Meksiko, USA ja Kanada) päätyivät tasapisteisiin 4 ottelukierroksen jälkeen. Meksiko oli onnekkain maaliero vertailussa ja näin se pääsi lopputurnaukseen, USA ja Kanada joutuivat pelaamaan uusintaottelun toisesta jatkoon pääsystä, sen voitti Kanada puhtaasti 3-0. Muilla alueilla jatkoon pääsijät löytyivät selvemmin, vaikkakin Karibian alueen lohkofinaaleissa joduttiin uusintaotteluihin. Niissä Surinam ja Haiti voittivat lopputurnauspaikan. CONCACAF alueen mestaruusturnaus olikin sitten Meksikon näytöstä alusta loppuun, 5 puhdasta voittoa ja selkeä jatko MM-lopputurnaukseen.

Afrikassa taasen 26 maata kamppaili 1:stä jatkopaikasta. Karsintajärjestelämä käsitti kaikkiaan 5(!) kierrosta. Alkukierrokselta jatkoon päässeet Ylävolta ja Sierra Leone eivät pystyneet ensimmäisellä kierroksella raivaamaan tietään jatkoon, joten alkukierroksen mukaan ottaminen oli ehkä oikeutettu ratkaisu. Dramatiikkaan Afrikan karsinnoissa nähtiin, kun arpa heitti jälleen kerran Tunisian ja Marokon vastakkain. Jos olette lukeneet aikaisemmat blogi kirjoitukset vuoden 1962 ja 1970 karsinnoista, niin huomaatte miksi draamaa oli ilmassa. Tällä kertaa onnetar kuitenkin suosi Tunisiaa. Molemmat ottelut päättyivät tasatulokseen ja näin jatkajaa haettiin rangaistuspotkukilpailusta, jonka Tunisia voitti. Tunisian onneksi nyt ei käännytty arpaan tai kolikon heittoon, siitä kun oli niin katkeria muistoja. Tunisia saikin tuosta voitoista uskomattoman vireen päälle ja se palkittiin lopulta MM-kisalipulla ja tällä kertaa kentän puolelle. Lopputurnauspaikka ratkesi vasta lohkon viimeisessä ja Tunisian kannalta pakkovoitto-ottelussa Egyptiä vastaan. Tunisia hoiteli sen komeasti 4-1.

Aasian ja Oseaanian alueen maat oli jaettu 5:een alkulohkoon, joista voittajat selvisivät toiselle kierrokselle. Lohkossa 1 Hong Kong ja Singapore joutuivat uusintaotteluun, koska lohko sisälsi 6 maata ja oli sovittu, että lohkon kaksi parasta pelaavat vielä yhden uusintaottelun jatkoonpääsijän selvittämiseksi. Hong Kong voitti tuon Singaporessa pelatun ottelun. Muissa lohkoissa suosikit pitivät pintansa. Oman alkulohkonsa puhtaalla pelillä voittanyt Iran oli ylivoimainen myös toisella kierroksella ja todella ansaitsi jatkopaikan. Kaiken kaikki 12:sta ottelusta 10 voittoa ja 2 tasapeliä, maalierolla 20-3. Mukaan mahtui 8 peräkkäistä ottelua ilman päästettyä maalia.

Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti