KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 30. syyskuuta 2011

Lohkoesittelyt - Etelä-Amerikka, 1. kierros, osa 1


7. päivä lokakuuta alkaa vuoden 2014 MM-karsintojen pisin karsintarupeama, kun Etelä-Amerikan alueen maat alkavat taistella jatkopaikoista. Järjestelmähän on aika suoraviivainen kaikki 9 maata pelaavat toisiaan vastaan sekä kotikentällä että vieraskentällä ja tämän jälkeen 4 parasta pääsee suoraan kisoihin ja viidenneksi sijoittunut pelaa jatkokarsinnan Aasian alueen viidenneksi sijoittuneen kanssa. Maita Etelä-Amerikan alueen karsinnassa on mukana 9, koska Brasilia kisaisäntänä saa luonnollisesti suoran pääsyn kisoihin. Näin ollen jokainen maa pelaa siis tällä ensimmäisellä ja viimeisellä kierroksella 16 ottelua. Laskentamallien mukaan, jos kaikki ottelut menisivät optimaalisesti, niin pelipäivän 10 jälkeen voisi ensimmäinen maa olla varmistanut jatkopaikkansa eli siis 9 ottelun jälkeen. Ajallisesti tämä tapahtuisi vuoden päästä lokakuussa. No todellisuudessa näin ei tule tapahtumaan, joten joudutaan varmaan odottelemaan tuonne alkusyksyyn 2013, kun ensimmäinen maa paikkansa kisoihin tästä lohkosta järjestää. Tulevissa kolmessa kirjoituksessa tutustutaan kaikkiin Etelä-Amerikan lohkon maihin tarkemmin. Ensimmäisessä osassa tutustutaan lohkon parhaiden menestyneisiin maihin eli Argentiinaan, Uruguayhin ja Paraguayhin. Toisessa käydään läpi 3 seuraavaa maata ja viimeisessä 3 viimeistä ja samalla myös oma arvio jatkoon menijöistä perusteluineen. Joukkueista käydään läpi maiden menestys MM-lopputurnauksissa, Etelä-Amerikan mestaruuskisoissa sekä pelatuissa harjoitusotteluissa. Lisäksi käydään läpi maiden FIFA rankingit, yleinen statistiikka, maiden jalkapalloilullinen tila.

Etelä-Amerikan alueelta löytyy peräti 3 jalkapallon maailmanmestarimaata, Argentiina (1978,1986), Brasilia(1958,1962,1970,1994,2002) ja Uruguay(1930,1950). Eli jaossa olleista mestaruuksista lähes puolet on mennyt Etelä-Amerikan mantereelle. Brasilia on ainoa maa kautta historian, joka on pystynyt voittamaan 5 mestaruutta ja ottamaan mestaruuden kaksissa kisoissa peräkkäin. Mutta Brasilia ei siis ole nyt mukana karsinnoissa, koska se on kisaisäntä, eli huomioidaan tässä nyt vain muut maat.

Aloitetaan Argentiinasta, kun se on sopivasti aakkosissa ensimmäinen ja muutoinkin mukana olevista maista menestynein. Kahden maailmanmestaruuden lisäksi sillä on 2 finaalitappiota vuosilta 1930 ja 1990 ja lopputurnauksessa se on esiintynyt kaikkiaan 15 kertaa ja vain kerran se ei ole selvinnyt karsinnoista itse kisoihin, tämä tapahtui vuoden 1970 kisoihin. Muutoin se on lähes joka kisoihin lähtenyt yhtenä suosikkina, mutta viime ajat menestys on kiertänyt sitä kaukaa. Niin kuin kävi mm. tämän vuoden Copa Americassa kesällä. Se putosi ulos kisoista puolivälierissä rankkareille Uruguayta vastaan, ja se oli suuri takaisku kisojen kotijoukkueelle. Ja varsinkin kun kisojen voittajaksi nousi Uruguay, joka samalla kiilasi listan kärkeen eniten Etelä-Amerikan mestaruuksia voittaneena maana. Uruguaylla on nyt 15 mestaruutta, kun Argentiinalla on 14. Copa American finaalissa Argentiina on esiintynyt kaikkiaan 26 kertaa, joista se siis 14 on voittanut ja 12 hävinnyt. Viimeisen vuoden aikana Argentiina on pelannut kaikkiaan 20 maaottelua. Mukana on 4 Copa America ottelua ja peräti 17 harjoitusottelua, näistä viimeisin Brasiliaa vastaan 28.9.2011. Kaikkiaan näistä peleistä se on kauhonut 10 voittoa, 7 tasapeliä ja vain 3 tappiota. Mukaan mahtuvat voitot niin Brasiliasta, Espanjasta kuin Portugalistakin. Kaiken kaikkiaan siis aika kova tilasto. Nyt syyskuun aikana se on voittanut Venezuelan ja Nigerian sekä pelasi 0-0 tasan Brasilian kanssa, joten tulos mielessä se on valmis karsintojen alkuun. Vähän huolia tietysti toi tuon viimeisimmän harjoitusottelun tulos, jossa se hävisi Brasilialle 0-2. Mutta toisaalta ne kaverit, jotka pelaavat 7. lokakuuta, ovat ihan eri pelimiehiä ja niin tällä ei ole niin suurta merkitystä.

Argentiina on tuoreimmalla julkaistulla FIFA rankinglistalla sijalla 10. Mutta on Argentiina paremminkin ollut sijoittuneena, Maaliskuussa 2007 se oli ensimmäistä kertaa FIFAn listan ykkösenä. Lisäksi se oli ykkösenä vuoden 2008 alkupuoliskon. Sen jälkeen Argentiina sijoitus on pysynyt kympin sakissa. Tähän jatkumoon on päästy sillä, että Argentiina on kautta vuosien pystynyt tuottamaan valtaisan määrän nuoria jalkapalloilijoita aivan maailman huipulle asti. Jos taas mietitään sitten näiden huippujen nivouttamista yhteen maajoukkue tasolla, niin siinä Argentiina on epäonnistunut viime vuosina. Sekä 2010 MM-kisat ja tämän vuoden Copa America menivät odotuksiin nähden heikoista, vaikka joukkueelta löytyy esim. Lionel Messi tasoinen pelaaja joukkueestaan. Argentiina maajoukkueen pelityyliä on yritetty välillä rakentaa Messin tyylin ympärille ja välillä ei. Homma ei ole ihan toiminut suunnitellulla tavalla. Lisäksi valmentajat ovat vaihtuneet tiuhaan maajoukkueessa. Tuorein yrittäjä on Alejandro Sabella, joka valittiin tehtävään Argentiinan surkeaan Copa American menestykseen johtaneen Sergio Batistan saatua potkut. Argentiina kohdalla suurin kysymys lieneekin, että miten se saa pelin toimimaan joukkueena, yksilötaitoahan joukkueesta löytyy vaikka muille jakaa. Uskon kuitenkin, että Argentiina selviää lohkosta kisoihin.

Toisena esiteltävä maa on myös kaksinkertainen maailmanmestari eli Uruguay. Uruguayn mestaruuksista on tosin vierähtänyt aikaa, mutta nyt sen voidaan taas sanoa nousseen maailman huipulle, koska olihan se 2010 MM-kisoissa neljäs ja voitti 2011 kesällä Copa American. Kuten aiemmin kävi jo ilmi , niin Uruguaylla on nyt kaikkiaan 15 Copa American mestaruutta. MM-kisoista taas sillä ei ole muita mitaleita, mutta vuosina 1954, 1970 ja 2010 se on ollut häviävänä osapuolena pronssiottelussa. Kaikkiaan Uruguay on esiintynyt MM-kisoissa 11 kertaa, mutta viimeisistä viisistä kisoista vain 2 kertaa vuonna 2002 ja 2010. Copa Americassa se on ollut finaaleissa aika huikea, kaikkiaan se on ollut mukana 21 kertaa ja voittanut niistä 15, näin ollen sillä on vain 6 finaalitappiota. Pronssiotteluitakin se on voittanut 14:sta yhdeksän. Maaotteluita Uruguay on pelannut viimeisen vuoden aikana 16 kertaa. Näistä kuusi on voitokasta Copa Americaa ja 10 harjoitusotteluita. Näistä otteluista sillä on 9 voittoa, 4 tasapeliä ja 3 tappiota. Ja se on nyt pelannut kaikkiaan 9 maaottelua peräkkäin häviämättä kertaakaan. Viimeisen tappio on toukokuun lopusta Saksalla vierasottelussa. Uruguay ei ainakaan vielä ole ilmoittanut tulevista harjoitusotteluista ennen MM-karsinnan alkua. Tuloksista voidaan kuitenkin päätellä, että se on valmis kohtaamaan Bolivian kotonaan 7.10.2011.
                        
Uruguayn voidaan sanoa palanneen huipulle myös FIFA rankingin mukaan. Sen sijoitus tuoreimmalla listalla on 4. Se on myös kautta aikain sen paras sijoitus ja kun katsoo sen trendiä viimeisen viidentoista vuoden ajalta, niin nousu on ollut huikea. Vuonna 1998 joulukuussa Uruguay oli käsittämättömästi sijalla 76. Tämän jälkeen se on tehnyt tasaista nousua joka on huipentunut viime aikojen menestykseen. Vielä 2009 se oli noin 20 sijan paikkeilla. Uruguayn nousuun maailman huipulle on auttanut sen järjestelmällisesti kehitetty nuorisotyö viime vuosikymmeninä ja jalkapallokulttuurisessa maassa siihen on satsattu paljon. Maa, joka on väkiluvultaan pienin maailmanmestaruuden voittanut maa tuottaa jatkuvasti laatupelaajia maailmalle. Uruguayn jalkapallokouluista, -akatemioista, -järjestelmästä ja -seuroista olisi monella maalla paljon opittavaa. Erityistä Uruguaylaisessa jalkapallossa on se, että sillä on tappavan tehokas pelitapa ja tällä hetkellä yksi maailman vaarallisimmista hyökkäyskaksikoista; Luis Suarez ja Diego Forlan, lisäksi sillä on vielä tarjota esim. Napolissa loistava Edison Cavani. Vaikka Uruguay pystyy myös pyörittämään palloa suosikin asemassa, on se tällä hetkellä ehkä paras maailman paras vastaiskujoukkue. Sen pelaajien nopeus ja taito on häikäisevää. Uskonkin, että myös Uruguay tulee selviämään vuoden 2014 MM-kisoihin.

Kolmantena maana esitellään maanosan neljänneksi menestynein maa, Paraguay. Jos Uruguay on menestynyt Copa American finaaliotteluissa upeasti, niin jonkun täytyy tietysti olla ottavana osapuolena ja yksi niistä on juurikin Paraguay, joka tänäkin vuonna hävisi tuon finaalin. Mutta on se onnistunut nappaamaan kaksi mestaruuttakin, vuosina 1953 ja 1979. Finaalitappion se on kärsinyt tähän mennessä 6 kertaa. Pronssimitaleja on kertynyt kaikkiaan 7 kappaletta. MM-kisoissa menestys taas on ollut merkittävästi vähäisempää, sen paras saavutus on vuoden 2010 kisoista, jolloin se ylsi 8 parhaan joukkoon. Ja nyt kun se pärjäsi vuoden 2011 Copa Americassa, niin voidaan siitäkin sanoa, että se on palaamassa myös huipulle. Sen otteluissa vain on se ongelma, että se tekee todella vähän maaleja, toki se niitä päästääkin, mutta voittojen ottaminen on vaikeaa, jos ei pysty tekemään maaleja. Sen suoritus muuten tämän vuoden Copa Americassa oli huikea, 5 tasapeliä ja 1 tappio, mutta silti hopeaa. Vastaavaan ei varmasti mikään maa ole koskaan pystynyt. Näistä 5 tasapelistä, peräti 3 päättyi 0-0. Sekä puolivälierän että välierän se voitti rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja näin ollen selvisi finaaliin. Siellä tuli siis kuitenkin turpaan.

Paraguayn pelityyli on herättänyt pahennusta. Se pelaa tiukkaa sumppupuolustusta, jota toki pelaa moni heikompi maakin. Mutta Paraguayn kohdalla pelityylin tylyys on huomattavasti raaempaa, koska sen pelaajilla on myös valtavasti taitoa, taktista kykyä ja nopeutta toteuttaa tuota tyyliä. Nykyinen tyyli tuo tuloksia, kuten viime vuoden MM-kisat ja tämän vuoden Copa America osoittaa, mutta se myös vie jalkapallolta jotain pois. Toki täytyy myöntää, että tulos on se mikä ratkaisee ja se kumpi on parempi paikalla olijoista voittaa. Itse kuitenkin hyökkäävän jalkapallon kannattajana en pidä tätä tietä oikeana tienä, enkä ole ajatuksineni yksin. Mutta Paraguay menestyy ja sillä hyvä. Se tulee olemaan myös Etelä-Amerikan karsinnan yksi vahvimmista maista, varsinkin kun pitkän sarjan alkupuolella voi vielä kokeilla hakea pisteitä hieman avoimemmin, kuin tärkeillä loppuvaiheilla. Mutta jos Paraguayn karsinta alkaa huonosti, niin silloin sen voi olla vaikeaa kammeta itseään takaisin kahinoihin jatkopaikoista. Paraquay onkin täten yksi maista, joka joutuu taistelemaan tosissaan MM-kisalipusta ja voi jopa jäädä ulkopuolelle.

Siinäpä 3 ensimmäistä maata, jatkoa seuraa ennen karsinnan alkua. Seuraavassa osassa ovat esittelyssä jatkopaikkoja myös tavoittelevat Chile, Kolumbia ja Peru.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti