KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 1. syyskuuta 2011

Lohkoesittelyt - Aasia, 3. kierros, lohko E


Toinen päivä syyskuuta pyörähtää käyntiin Aasian maanosakarsinnan kolmas kierros. Kahdella aikaisemmallahan on jo pudotettu 23 joukkuetta ja tällä kolmannella kierroksella on tarkoitus pudottaa 10 lisää. Karsinnassa jäljellä olevat 20 maata arvottiin viiteen lohkoon, jossa jokaisessa on 4 joukkuetta. Näistä 2 parasta jatkaa neljännelle kierrokselle. Tutustutaan kaikkiin näihin lohkoihin tarkemmin tässä elokuun aikana. Esittelyvuorossa on nyt lohko E. Lohkot analysoidaan oheisen kaavan mukaan; FIFA ranking, jo pelatut karsintaottelut, muut maaottelut ja maan yleinen (jalkapalloilullinen) tila. Sen jälkeen arvioin lohkon voittajan ja toisen jatkoon menijän perusteluineen.

Lohkoon E arvottiin mielenkiintoinen kattaus Lähi-Idän maita. Mukana on siis paljon muutakin kuin pelkästään jalkapallo. Lohkoon ykköskorista nousi Iran, joka on kieltämättä lohkon menestynein ja siinä mielessä isoin maa. Sen nykyinen FIFA rankingkin on hyvin korkea, 53. Se saa kaverikseen lohkoon Qatarin, joka majailee sijalla 88, sekä Bahrainin, jonka sijoitus on 101. Näistä kolmesta löytynee nuo jatkoon menijät etukäteisarvion mukaan. Neljäntenä maana mukaan tulee Kaakkois-Aasiasta Indonesia, se on kuitenkin merkittävästi heikompi kuin muut maat, vaikka sen FIFA ranking onkin 131. Indonesia on muuten toinen maa Iranin ohella, joka lohkon maista on esiintynyt MM-lopputurnauksessa. Se nimittäin oli mukana jo vuoden 1938 kisoissa. Iranin esiintymiset ovat kuitenkin aika paljon tuoreempia, vuosilta 1978, 1998 ja 2006. Aasian mestaruuksia Iran on haalinut 3 ja sen lisäksi vielä 4 pronssia. Se ei siis koskaan ole hävinnyt loppuottelua. Muista maista vain Bahrain on saavuttanut kyseisissä kisoissa jonkinlaista menestystä, se oli vuonna 2004 neljäs. Bahrainin osana oli myös olla viime MM-karsinnoissa Aasian alueen viimeinen maa, joka menetti mahdollisuutensa kisoihin. Se hävisi jatkokarsinnassa Uudelle-Seelannille yhteismaalein 1-0. Indonesian parhaat saavutukset, jos tuota MM-lopputurnaus paikkaa ei lasketa, ovat 4 kakkossijaa Kaakkois-Aasian mestaruusturnauksessa, viimeisin viime vuodelta. Jos taas katsotaan Länsi-Aasian mestaruuskisojen tilastoja, niin Iran hallitsee sitäkin. Sillä on 4 mestaruutta, 1 hopea ja 1 pronssi. Bahrainin paras saavutus on lohkovaihe ja Qatar on kerran selvinnyt semifinaaleihin. Ei siis kovin kovaa menestystä tältä kaksikolta.

Lohkon maista kolme osallistui karsintojen toiselle kierrokselle. Bahrainin sai suoran pääsyn kolmannelle kierrokselle, koska se menestyi viime MM-kisojen karsinnassa niin hyvin. Eli oli käytännössä maanosan viidenneksi paras maa. Iran kohtasi toisella kierroksella Malediivit. Kotivoitto 4-0 käytännössä ratkaisi jo jatkopaikan kohtalon, mutta se sai sinettinsä vasta 1-0 vierasvoiton jälkeen. Qatar puolestaan pelasi Vietnamin kanssa. Ensimmäinen ottelu oli myös selvä, sen Qatar voitti 3-0 kotonaan. Toisessa ottelussa se teki avausjaksolla maalin, joka takasi jo lähes varmasti jatkopaikan. Pieni notkahdus toisella jaksolla ja Vietnam vei voiton 2-1, mutta Qatarille kuitenkin jatkopaikka. Indonesialle arvottiin vastustajaksi Turkmenistan. Ottelupari olikin selkeästi kaikista tiukoin. Ensimmäinen ottelu Turkmenistanissa päättyi 1-1 tasapeliin ja toista ottelu Indonesia johti kotonaan jo 3-0 ja 4-1. Turkmenistan kuitenkin nousi ja teki viimeisellä kympillä 2 maalia. Se ei kuitenkaan riittänyt ja näin Indonesia jatkoi kolmannelle kierrokselle.

Iran on ollut aktiivinen muutenkin maajoukkuetasolla, se on vuoden aikana pelannut erilaisia maaotteluita 18 kappaletta. 2 niistä on MM-karsintaa, 4 Aasian mestaruusturnauksen otteluita, 8 harjoitusotteluita ja 4 Länsi-Aasian mestaruusturnausta. Otteluista sillä on 13 voittoa, 3 tasapeliä ja vain 2 tappiota. Tilasto siis näyttää todella hyvältä ja vielä kun voitettujen maiden listalta löytyy maita nimeltä Venäjä, Kiina jne. niin osoitus tasosta on todella kova. Qatarkin on ollut aktiivinen maaottelija, sillä on vuoden sisällä kaikkiaan 22 ottelua. Tilasto on kuitenkin selkeästi heikompi kuin Iranilla. Qatarin otteluista 2 on MM-karsintaa, 13 harjoitusmaaotteluita, 3 Gulf cupia ja 4 Aasian mestaruuskisojen otteluita, niistä sillä on 6 voittoa, 6 tasapeliä ja 10 tappiota. Eikä se ole voittanut nyt kolmeen otteluun. Lisäksi sillä on tappiota viime ajoilta pienempiä jalkapallomaita vastaan, kuten Vietnam ja Intia. Bahrainin maaottelutilastot viimeiseltä vuodelta osoittavat 5 voittoa, 7 tasapeliä ja 10 tappiota. Kaikkiaan siis myös 22 ottelua, joista 14 on harjoitusotteluita, 3 Aasian mestaruusturnauksen otteluita, 3 Gulf Cupin otteluita ja 2 Länsi-Aasian mestaruusturnausta. Ei siis mikään kovin ihmeellinen statistiikka Bahrainillakaan. Viimeiseen kolmeen otteluun se ei kuitenkaan ole hävinnyt, mutta voittanutkin vain kerran. Indonesia puolestaan on pelannut 15 maaottelua, näistä 2 on MM-karsintaa, 6 on harjoitusotteluita ja 7 Kaakkois-Aasian mestaruusturnauksen otteluita, joissa se siis selvisi aina finaaliin asti. Voittoja sille on kertynyt peräti 11, tasapelejä vain 1 ja tappiota 3. Tilasto on kenties jopa kovempi kuin Iranilla, mutta kun katsoo vastustajia, niin ne ovat kaikki Jordaniaa lukuun ottamatta heikompia jalkapallomaita. Toki listalta löytyy yksi ottelua Uruguayta vastaan, mutta siitä tuli 1-7 tappio. Tilasto ja pelit kuitenkin osoittavat sen, että joissain yksittäisissä otteluissa Indonesiakin on varteenotettava joukkue.

Lohko on yleiseltä asettelultaan siis erittäin mielenkiintoinen. Kolme Lähi-idän maata ovat naapureita keskenään, vai merialue erottaa ne toisistaan. Sen lisäksi ne kaikki joutuvat kerran käymään kaukana Kaukoidässä Indonesian vieraana. Maista Qatar ja Bahrain ovat erittäin vauraita valtioita, lähinnä öljyn pumppaamisen ja sen jalostamisen vuoksi. Iranissakin on öljyteollisuutta, mutta maa on kooltaan huomattavasti suurempi ja sitä kautta myös köyhempi. Indonesia voidaan lukea maailman köyhimpiin valtioihin. Väkiluvullisesti maita vertailtaessa Indonesia on selkeästi suurin. Se on maailman neljänneksi suurin valtio yli 230 miljoonalla asukkaalla, Iranissakin ihmisiä on yli 75 miljoonaa. Sen sijaan Qatar ja Bahrain ovat kääpiöitä kahden muun rinnalla, vaikka niissä kokonsa puolesta asuu paljon ihmisiä, yli miljoona molemmissa. Vaikka Indonesiassa asuu paljon ihmisiä, niin silti siellä on vain n. 66000 rekisteröityä jalkapalloilijaa. Osasyynä on maan köyhyys, infran ja osaamisen puuttuminen, hankalat ilmasto ja maantieteelliset olosuhteet jne. Iranista rekisteröityneitä pelaajia löytyy yli 700000, joten siitä riittää aikuistasollekin riittävästi pelaajia maajoukkueeseen valittavaksi. Bahrain ja Qatar joutuvat etsimään pelaajansa muutaman tuhannen rekisteröityneen pelaajan joukosta.

Iran on lohkon selkeä suosikki. Sen jääminen jatkopaikan ulkopuolelle olisi todellinen jättipommi. Mutta helpolla se ei tule pääsemään. Bahrain ja Qatar ovat kuitenkin sen luokan jalkapallomaita, että niiltä voi jo odottaa Iranin ihan miehekästä haastamista. Iran ei siis suoranaisesti marssi jatkoon, mutta menee kuitenkin. Bahrain jäi viime MM-karsinnoissa siis viimeisenä maana rannalle ruikuttamaan ja voisi oikeastaan sanoa, että sen kultainen sukupolvi on vanhenemassa käsiin. Sillä on vielä mahdollisuutensa näissä karsinnoissa, mutta jatkossa se ei ehkä enää pärjää. Tästä se kuitenkin menee vielä jatkoon, tosin se käy tiukan taiston Qatarin kanssa. Indonesian rooli on olla keräämässä kokemusta kovista otteluista ja joissakin kotiotteluissa se on yllätysvalmis. Varsinkin kun sen vastustajat joutuvat matkaamaan sen luokse aika pitkän matkan. Iran ja Bahrain siis jatkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti