KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 25. maaliskuuta 2010

World Cup historiaa: karsinnat 1962

Vuoden 1962 karsintoihin tehtiin taas muutoksia karsintajärjestelmiin. Nyt taustalla oli päätös nostaa lopputurnaukseen pääsevien maiden tasoa. Tämän vuoksi kehitettiin alueellisten jalkapalloliittojen väliset playoffit, siten, että Afrikan, Aasian ja Pohjois- ja väliamerikan alueiden karsintojen voittajat eivät päässeet enää suoraan kisoihin, vaan ne joutuivat pelaamaan ylialueelliset kaksiosaiset ottelut joko Eurooppalaista tai Etelä-Amerikkalaista maata vastaan. Näihin peleihin pääsivät Aasiasta Etelä-Korea, Afrikasta Marokko ja Väliamerikasta Meksiko sekä Euroopasta Espanja ja Jugoslavia kuin myös Etelä-Amerikan Paraguay. Alueellisista voittajista jatkoon meni vain Meksiko ja sen lisäksi Euroopan Espanja ja Jugoslavia.

Kaikkiaan karsinnoissa pelasi otteluja 49 maata. Ja ne taistelivat 14:sta paikasta. Chile kisäisäntänä ja Brasilia mestarina pääsivät kisoihin automaattisesti. Toisen kerran peräkkäin karsinnoissa kävi niin, että Aasiasta ja Afrikasta ei päässyt yhtään edustajaa lopputurnaukseen. Tämähän aiheutti sitten sen, että seuraaviin karsintoihin järjestelmää ja kiintiöpaikkajakoa oli taas muokattava, mutta siitä seuraavassa kirjoituksessa lisää.

Euroopan lohkoissa 1,2 ja 8 kaksi ensimmäistä joukkuetta päätyi tasapisteisiin ja näin jokaisen lohkon voitosta ja lopputurnauspaikasta pelattiin uusintaottelut puolueettomalla maaperällä. Sveitsi voitti Ruotsin (2-1), Bulgaria Ranskan (1-0) ja Tsekkoslovakia Skotlannin jatkoajalla (4-2) ja selvityivät itse kisoihin. Euroopan lohkot oli muutenkin jaettu hiukan hassusti. Lohkoihin 9 ja 10 oli arvottu kumpaankin vain 2 joukkuetta ja niillä ei ollut mahdollisuutta päästä suoraan kisoihin, vaan vain ylialueelliseen jatkokarsintaan. Kuulostaa kummalta systeemiltä, että arvonnassa voidaan jo ratkaista, että onko lohkon voitolla edes mahdollista päästä suoraan kisoihin. No kuitenkin sekä Espanja ja Jugoslavia kuitenkin lopulta selvisivät kisoihin.

Etelä-Amerikassa malli oli vielä ihmeellisempi. 7 joukkuetta ilmoittautui ja yksi niistä valittiin arvalla suoraan ylialueelliseen karsintaotteluun. Lyhin tikku jäi Paraguaylle ja se hävisi Meksikolle ja jäi rannalle.

Afrikan lohkoissa nähtiin kummallisuus, kun Marokko ja Tunisia päätyivät uusintaottelun jälkeenkin samoihin pisteisiin, maalieroihin ja maalimääriin. Jatkoon pääsijä valittiin kolikon heitolla, onni suosi Marokkoa. Uskokaa tai älkää, niin sama näytelmä toistui vuoden 1970 kisojen karsinnassa ja samalla tuloksella! Tunisiassa on varmastikin kiellettyä rahalla peluu, jos Marokkolaisia on lähellä…

Suomea ei kannata mainita näiden karsintojen yhteydessä. Siitä on merkinnät edellisissä blogi kirjoituksissa.

Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti