Lopputurnaukseen pääsi edelleen 16 maata, joista yksi oli isäntämaa, Ruotsi ja yksi oli edellinen mestari, Länsi-Saksa. Karsinnoissa pelejä pelasi 46 maata, mutta mukaan oli ilmoittautunut 54 maata eli vieläkin vetäytymisiä nähtiin.
FIFA jakoi maat useampiin alueellisiin lohkoihin ja jakoi karsintavastuut maanosien jalkapalloliitoille. Lisäksi se määritteli etukäteen tarkasti, että kuinka paljon milläkin maanosalla on kiintiöpaikkoja. Euroopan 9 paikasta oli kilpailemassa 27 maata, Etelä-Amerikan 3 paikasta 9 maata, Pohjois- ja VäliAmerikan 1:stä paikasta 6 joukkuetta ja Afrikan ja Aasian yhdestä paikasta 12 joukkuetta. Lisäksi FIFA teki päätöksen, että MM-lopputurnaukseen ei pääse jollei ole pelannut vähintään yhtä karsintaottelua. Säännölle olikin tarvetta heti ensimmäisellä kerralla, sillä Israel voitti Afrikan ja Aasian alueen karsinnat, koska kaikki muut maat peruuttivat osallistumisensa jossain vaiheessa karsintoja. Toki kyse oli enemmän politiikasta kuin jalkapallosta. Niin Turkki, Indonesia kuin Sudankin kieltäytyivät pelaamasta Israelia vastaan. Turkki tosin sen vuoksi, että se oli sijoitettu Aasian karsintoihin Euroopan sijasta. FIFA oli siis pakotettu löytämään maa joka suostuisi pelaamaan myös Israelissa. Ensin paikkaa tarjottiin Belgialle, mutta sekin kieltäytyi. Tarjolle löytyi Wales, joka sitten onnistuikin voittamaan molemmat ottelut ja meni näin lopputurnaukseen. Israelin värikäs karsintarupema oli saanut lopun ilman tehtyäkään maalia. Sinänsä Walesilla kävi tuuri, koska varsinaisista karsinnoista se ei ole koskaan päässyt kisoihin, tämä on sen ainoa kerta kun se on päässyt MM-lopputurnaukseen. Walesin kisoihin pääsyn myötä tapahtui myös se, että ensimmäisen ja viimeisen kerran kaikki iso-Britannian alueen maat pääsivät lopputurnaukseen.
Aasian karsinnoissa Kiina ja Indonesia pelasivat toisella kierroksella vastakkain 3 kertaa. Indonesia voitti ensimmäisen 2-0 ja Kiina toisen 4-3. Koska otteluvoitot päättyivät tasan, niin sääntöjen mukaan pelattiin puolueettomalla alueella uusintaottelu. No, se päättyi 0-0. Tuolloin ei ollut vielä keksitty rangaistuspotkukilpailu ratkaisemaan jatkoon pääsijöitä. Näin ollen Indonesia pääsi jatkoon paremman maalieron turvin.
Suomen karsinnat päättyivät nolosti, 2:n viimeisen ottelun maaliero oli 0-14. Neuvostoliitto kylvetti Suomea Olympiastadionilla 10-0, Suomen MM-karsintahistorian suurin tappio. Historia ei muutenkaan tunne kovinkaan montaa yhtä suurella erolla päättynyttä kotiottelua… historiallinen karsinta siis kaikin puolin.
Lopputurnaukseen selvinneet maat näkyvät alla olevasta kuvasta. Lisäksi siihen on värikoodattu sijoitukset kisoissa.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti