KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 2. helmikuuta 2010

World Cup historiaa: Kiintiöpaikkojen jako

Nykyisin FIFA World Cupeissa pelaa 32 joukkuetta eri puolilta maailmaa, mutta aina ei ole ollut näin. Alkuaikoina mukana oli maita aikalailla eri määrä ja kiintiöpaikat meni aikalailla sen mukaan, että missä kisat pidettiin. Myöhemmin jalkapalloilullisen tason noustua ja maiden lisääntyessä kiintiöpaikkoihin on tehty tarvittavia muutoksia. Alla olevasta taulukosta näkee kuinka kiintiöpaikat on jakautuneet maanosittain. Taulukosta puuttuu vuosi 1930, jolloin mukaan kutsuttiin kaikki FIFA jäsenmaat. Mukana oli 13 maata. Taulukkoon on listattu myös vuoden 2014 FIFA World Cupin kiintiöpaikat. Ainoa muutos tämän vuoden kisoihin nähden on Oseaanian ja Aasian karsintaryhmät yhdistetään viime vaiheessa. Vuoteen 2002 asti edellisten kisojen voittaja pääsi automaattisesti mukaan seuraaviin kisoihin, mutta nyt tuosta on luovuttu. Isäntämaa luonnollisesti pääsee mukaan automaattisesti. (Sorry huono kuvanlaatu)


1 Vuonna 1938 Itävalta vetäytyi kisoista Saksan miehitettyä sen. Korvaavaa joukkuetta ei asetettu, joten siksi mukana oli vain 15 joukkuetta, joista 12 Euroopasta.
2 vuonna 1950 Intia, Skotlanti ja Turkki vetäytyivät kisoista eikä niitä korvattu, joten siksi vain 13 joukkuetta. Näin Aasialla ei ollut edusta kisoissta.
3 Alunperin vuonna 1958 Afrikalle ja Aasialle oli annettu yhteisesti 1 kiintiöpaikka ja Euroopalle 9 paikkaa. Mutta sen jälkeen kun Israel voitti Afrikan/Aasian karsinnan pelaamatta peliäkään muiden luovuttaessa pelattiin Israelin ja Walesin välillä karsintapelit. Näin siis Afrikka/Aasilla oli käytännössä 0,5 paikkaa ja Euroopalla 9,5 paikkaa.
4 Vuonna 1962 Europpalle oli annettu 8 kiintiöpaikkaa plus 2 karsintapelipaikkaa Aasian ja Afrikan alueiden karsintojen voittajia vastaan. Näin siis Euroopalla oli 9 kiintiöpaikka sekä Aasialla ja Afrikalla 0,5 kiintiöpaikka kummallakin. Euroopan joukkueet voittivat molemmat ottelut ja näin kisoissa oli 10 Eurooppalaista maata.
5 Vuonna 1994 oli eri jalkapalloliittojen alueiden välillä kaksinkertainen karsintapelijärjestelmä. Ensin Oseaanian voittaja kohtasi karsijan Pohjois- ja väliamerikan alueelta ja sen parin voittaja kohtasi karsijan Etelä-Amerikan alueelta.
6 Vuodesta 2006 lähtien voittaja ei enää saanut automaattista paikkaa kisoihin.
7 Vuonna 2014 Oseaanian alueen karsintojen voittaja liittyy viimeiseen vaiheeseen Aasian karsinnoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti