KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

torstai 18. helmikuuta 2010

Suomen menestys MM-karsinnoissa osa2

Ekassa osassa perehdyttiin vuosiin 1938-1982, vuosiin jolloin Suomella ei juurikaan ollut mahdollisuuksia MM-karsinnoissa. Tässä osassa luodaan katsaus vuosiin 1986-2010, vuosiin jolloin Suomalainen jalkapallo on mennyt oikeasti eteenpäin, ainakin tulosten valossa. Ja olipa jatkokarsintaan pääsykin kerran aika lähellä, ne muutamat sysimustat sekunnit kun Unkari pelistä saisi pyyhittyä pois. Mutta siellä ne vaan muisti sopukoissa tukevasti lepää. Ja jos joku ei niitä muista, niin tässä linkki missä voi muistia virkistää ja tuntea taas sen ahdistuksen: http://www.youtube.com/watch?v=aT-q65Qjy1M Kylmät väreet menee edelleen läpi ja tällä kertaa ei mitenkään onnen tunteensta… itse lupasin aikanaan heittää telkan ulos, jos Unkari tasoittaa… ei lentänyt, hävettää kyllä myöntää!!

1986: Suomi pelaa hyvät karsinnat, 3 voittoa, 2 tasapeliä ja 3 tappiota. Ensimmäistä kertaa voittojen määrä nousee tappioiden rinnalle. Mika Lipponen maalaa kolmesti ja Suomi kaiken kaikkiaan 7 kertaa. Omassa maalissa soi 12 kertaa. Viimeksi yhtä vähän maaleja on mennyt omiin 1962 karsinnoissa. Jatkopaikka jää kahden pisteen päähän. Turkki kaadetaan kahdesti ja Pohjois-Irlanti kerran.

1990: Palataan taas entisaikojen tasolle, 1 voitto, 1 tasapeli ja 4 tappiota. Maalierokin murskaava 4-16. Lipponen osuu kahdesti. Jatkopaikka ei ole lähelläkään, mutta Wales sentään jää taakse.

1994: Ensimmäistä kertaa 10 ottelua karsinnassa, vain 2 voittoa ja 1 tasapeli sekä 7 tappiota. USAn kisat jäävät haaveeksi, vain Israel jää taakse taulukossa. Maaliero on 9-18. Aki Hyryläinen ja Ari Hjelm tekevät 2 maalia mieheen. Jari Litmanen osuu ensimmäistä kertaa MM-karsinnoissa.

1998: Surullisen kuuluisat karsinnat. Tuskin koskaan Suomelle on käynyt yhtä hyvää tuuria karsintaarvonnassa. Lohkon "kovimmat" maat ovat Sveitsi ja Unkari, molemmat ihan lyötävissä. Karsinta alkaa huonosti 2:lla tappiolla, mutta sitten muiden ristiinpelaamisen jälkeen Suomella onkin viimeisessä kotipelissään Unkaria vastaan voitolla mahdollisuus päästä jatkokarsintaan. Antti Sumiala vie Suomen johtoon ja ottelua jännitetään aivan viime minuuteille, kunnes Unkari tasoittaa! Tai olisiko parempi sanoa, että Suomi tasoittaa, koska ilmeisesti 4-5 viimeistä kosketusta ennen Unkarin maalia on suomalaisten. Surullista. Kahdeksasta ottelusta tulee 3 voittoa, 2 tasapeliä ja 3 tappiota, maalierolla 11-12. Antti Sumiala on maalirohmu viidellä maalilla.

2002: Tilastojen valoissa yhdet Suomen parhaista MM-karsinnoista. 3 voittoa, 3 tasapeliä ja 2 tappiota eivät kuitenkaan paljon lohduta, Englanti ja Saksa ovat aivan liian kovia, karsintapaikka jää 5 pisteen päähän. Mikael Forssell osuu neljästi. Näissä karsinnoissa Englanti muuten pöllyttää Saksaa 5-1 vieraskentällä Munchenissä.

2006: Suomella ei oikeastaan ole mitään mahdollisuuksia näissä karsinnoissa, pienet voitetaan, mutta isoille ei mahdeta mitään. Kaikki niin sanotusti isompia maita (Hollanti, Tsekki, Romania) vastaan pelatut ottelut päättyvät tappioon, mukana myös se surullisen kuuluisa 3-4 tappio Tsekeissä. Se jossa, tilanteessa 3-3 viimeisten minuuttien ollessa käsillä, Shefki Kuqilla on vapaa puskupaikka, puoli maalia tyhjänä, päin maalivahtia, vastahyökkäys Tsekeille ja maali… ja tappio. Tästä osoitteesta lisää angstia: http://www.youtube.com/watch?v=jee4xlr376w&feature=related. Suomi tekee enemmän maaleja kuin yksissäkään muissa karsinnoissa 21, omiinkin menee 19. Voittoja tulee 5, tasapelejä 1 ja tappioita 6. Alexei Eremenko tekee yhden karsinnan Suomalaisen maaliennätyksen, 8 kappaletta.

2010: Koskaan aikaisemmin Suomi ei ole saanut yhtä paljon pisteitä MM-karsinnassa, kuin näissä viimeisimmissä. 5 voittoa yhdistettynä 3:een tasapeliin tuotti 18 pistettä. Jatkopaikka ei kuitenkaan ollut lähelläkään, vaan Saksa ja Venäjä olivat ihan liian kovia. Maaleja tehtiin 14 ja päästettiin saman verran. Jonatan Johansson teki 5 maalia.

Kaikenkaikkiaan nämä vuodet tuottivat 62:ssa ottelussa 22 voittoa, 13 tasapelia ja 27 tappiota. Aika tasaista siis jo tilastojen valossa. Jos taas ruvettaisiin vertaamaan Suomen niin sanotusti meitä heikompiin ja vahvempiin maihin, niin tilasto alkaisi näyttämää koko lailla vastaavalta kuin aikaisemmin noiden vahvempien maiden osalta. Eli tappioita tulee niistä otteluista tasaiseen tahtiin. Onneksi kuitenkin on päästy sille asteelle, että useimmissa tapauksissa ns. heikommat maat voitetaan. Näissä 62:ssa ottelussa Suomi teki 78 maalia ja päästi 98.

Kaikkien vuosien karsinta sisältää siis 111 ottelua, 28 voittoa, 17 tasapelia, 66 tappiota. 120 tehtyä maalia ja 265 päästettyä. Tein myös päiväkohtaisen tilaston Suomen MM-karsintaotteluista, mutta niistä myöhemmin. Mutta sen verran voi jo sanoa, että Suomen kannattaisi pelata mahdollisimman paljon pelejä lauantaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti