KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

maanantai 18. tammikuuta 2010

Jalkapalloliitto esittely: CAF

Afrikan alueen jalkapalloliitto on saanut nimen CAF (Confédération africaine de football). Afrikan alueen jalkapalloliitto on perustettu vuonna 1957 neljän maan (Sudan, Egypti, Etelä-Afrikka ja Etiopia) jalkapalloliiton toimesta. CAFiin kuuluu 53 täysivaltaista jäsentä ja 2 ulkopuolista jäsentä Reunion ja Zanzibar. Näistä kumpikaan ei ole myöskään FIFAn jäseniä, joten ne eivät osallitu Africa Cup of Nations karsintoihin eikä FIFA World Cup karsintoihin. Afrikka tunnetaan ehkä parhaiten sodista, köyhyydestä, nälänhädästä, kuivuudesta ja hiekka-aavikoistaan, mutta samalla se luonnonvaroiltaan vauras ja maaosista toiseksi suurin pinta-alaltaan. Lisäksi erityisesti välimeren Afrikan puoleiset valtiot tunnetaan historiastaan ja uskonnoistaan. Afrikka on myös aika helppo rajata, siihen kuuluu mantere ja sen läheisyyteen kuuluvia joitakin saariryhmiä. Jalkapalloilullisesti ei ole kysettäkään, että mihin maanosaliittoon sen maat luetaan toisin kuin esim. Euroopassa ja Aasiassa.

CAFilla on luonnollisesti oma mesturuusturnaus, niin kuin kaikilla maanosaliitoilla. Sen nimi on jo mainittu Africa Cup of Nations. Ensimmäinen turnaus pelattiin vuonna 1957 eli maanosaliiton perustamisvuonna. Alkuvuosina sitä pelattiin epäsännöllisin välein, mutta vuodesta 1968 lähtien sitä on pelattu kahden vuoden välein, riippumatta siitä onko kyseisen vuonna jalkapallon MM-kisoja. Kyseiset kisat ovat parhaillaan menossa, isäntämaana toimii Angola. Isoin ongelma Cup of Nations kanssa on ollut jo pitkään sen sijanti kansainvälisessä jalkapallokalenterissa. Cup of Nations pelataan aina tammikuussa ja se luonnollisesti aiheuttaa ongelmia suurien Eurooppalaisten liigojen ja seurojen peleihin. Kieltäytymisiä ei maajoukkueesta sallita ja näin pelaajilta jää pahimmassa tapauksessa useita sarjapelejä väliin. FIFAn presidentti Sepp Blatter on ehdottanut tai oikeammin vaatinut, että vuodesta 2016 lähtien Africa Cup of Nations tulisi pelata joko heinä- tai elokuussa. Ja se taas tuottaa pari ongelmaa CAFille ja sen jäsenmaille. Muutamissa Afrikan maissa on menossa sadekausi kesä-heinäkuussa ja näin ne eivät voi toimia kovinkaan hyvin isäntämaina turnauksessa. Ja toisekseen tuolla ajoituksella se olisi päällekkäin joka neljäs vuosi MM-kisojen kanssa, joten CAF joutunee muuttamaan rytmiä joko 4 vuoden välein pelattavaksi tai erivuosirytmiin. Mielenkiintoista nähdä, miten paljon FIFA pystyy asiassa painostamaan. Africa Cup of Nations on nyt pelattu 26 kertaa. Ja turnauksessa on ollut 4 isoa maata, Egyptillä (6), Ghanalla (4), Kamerunilla (4) ja Nigerialla (2) on yhteensä 16 mestaruutta ja yhteensä 37 mitalia eli melkein puolet kaikista jaetuista mitaleista.

CAF pyörittää myös omaa Afrikan seurajoukkueiden mestareiden liigaa nimeltään The CAF Champions league. Liigalla on pitkä historia, koska ensimmäinen turanus pelattiin jo vuonna 1964, seuraava 1966 ja siitä lähtien se on pelattu vuosittain. Vuoteen 1997 asti turnaus tunnettiin nimellä African Champions Cup, mutta Euroopan mestareiden liigan menestyksen pohjalta CAF päätti muokata pääturnauksensa sen mukaiseksi. Kaiken kaikkiaan CAF Champions League on pitkä turnaus, sekä alkaa yleensä tammikuussa ja kestää marraskuulle. Tämä luonnollisesti aiheuttaa ongelmia, koska monissa Afrikan maissa kansallisten sarjojen kausien aikataulutus vaihtelee rajusti ja siten eri joukkueet ovat eri kuntovaiheissa eri aikoina. CAF yrittää kuitenkin saada kaikki kansalliset sarjat pyörimään samaan aikaan, mutta edessa on iso työmaa. Turnauksen historiaa ovat hallinneet Egyptiläiset seurajoukkueet, 12 kultaa ja 5 hopeaa on matkannut Egyptiin. Marokkoon ja Kameruniin on mennyt 5 kultaa molempiin. Egyptin suuri joukkue Al-Ahly on voittanut 6 kultaa ja 2 hopeaa. Tänä vuonna turnaus alkaa helmikuussa karsintakierroksella.

CAF:llä oli vuoden 2010 FIFA World Cupiin 5 kiintiöpaikkaa plus Etelä-Afrikalla oma paikka kisaisäntänä. Lopputurnauksen joukkuemäärän lisäyksen jälkeen Afrikalla on ollut tuo 5 kiintiöpaikkaa, sitä ennen paikkoja oli 2-3, kun joukkuemäärä oli 24 joukkuetta nykyisen 32 sijaan.

Voidaankin siis kaikenkaikkiaan sanoa, että Afrikka on tietyllälailla ongelmallinen alue. Iso mantere, erilaiset kulttuurit, erilaiset uskonnot, erilaiset säät ja olosuhteet sekä erilaiset aikataulukset tuottavat jatkuvaa säätämistä CAFin toimintaan. Jatkossa FIFA tulee siis varmasti painostamaan CAFia muuttamaan asioita mihin he voivat vaikuttaa, mutta Afrikan kanssa tulee varmasti aina olemaan erityistilanteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti