KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 22. marraskuuta 2013

MM-lopputurnausmaat

Kaikki 32 MM-lopputurnaus maata on siis nyt selvillä. Jossain vaiheessa karsintaa näytti, että MM-turnauksessa saatettaisiin nähdä todellisia yllättäjiä ja monta ensikertalaista. Lopulta kuitenkin kokemus voitti ja lopputurnaus pelataan yhden ensikertalaisen (Bosnia-Herzegovina) ja 31 kokeneen arvokisamaan kesken. Yksikään maa ei pelaa edes toista MM-turnaustaan, kolmannessa MM-turnauksessaan olevia joukkueita on useita, kuten myös tätä useammin esiintyneitä. Alla on lyhyesti listattu maanosittain lopputurnaus maat ja se miten ne ovat aiemmin kisoissa esiintyneet ja menestyneet.

Aasia
Aasiasta MM-kisoihin selvisi lopulta 4 maata. Viideskin paikka oli mahdollinen, sillä yksi maa (Jordania) selvisi maanosien väliseen jatkokarsintaan. Siinä se ei kuitenkaan onnistunut hankkimaan kisapaikkaa. Aasian alueen maista meni vaihtoon edelliseen turnaukseen verrattuna vain yksi maa, kun Pohjois-Korea muuttui nyt Iraniksi.

Japani
Ensimmäisen maan Aasiasta ja itse asiassa koko MM-karsinnasta paikkansa MM-kisoihin varmisti Japani. Tämä aasialainen kestomenestyjä nähdään MM-kisoissa nyt viidettä kertaa. Samalla se on nyt mukana viidettä kertaa peräkkäin MM-kisoissa, ensimmäinen kerta sille oli siis vuoden 1998 kisoissa. Kahteen otteeseen se on selvinnyt alkulohkosta pudotuspeliotteluihin, mutta molemmilla kerroilla on tullut heti turpaan eli paras sijoitus on 16 parhaan joukkoon.

Australia
Australia varmisti paikkansa toisena Aasian maana MM-kisoihin. Se nähdään MM-turnauksessa neljättä kertaa ja kolmatta kertaa peräkkäin. Se on nyt pelannut kahdet MM-karsinnat Aasian alueella ja edennyt molemmilla kerroilla MM-kisoihin. Australian ensimmäinen esiintyminen MM-kisoissa tapahtui jo vuonna 1974, mutta sen jälkeen seuraavaa esiintymistä piti odottaa aina vuoteen 2006 asti. Menestystä Australialle ei kuitenkaan MM-kisoista ole juurikaan herunut, sillä se on kerran, vuoden 2006 kisoissa selvinnyt pudotuspelivaiheeseen. Eli silläkin paras sijoitus on 16 parhaan joukkoon.

Iran
Iran varmisti myös paikkansa MM-kisoihin Aasian karsinnasta. Sillekin tuleva turnaus on järjestyksessään neljäs. Vaikka Iran on ollut yksi maanosansa suurimmista, niin silti se ei ole kuin harvakseltaan päässyt MM-kisoihin. Ensimmäinen esiintyminen on jo vuodelta 1978 Argentiina kisoista. Toisen kerran se oli mukana Ranskassa ja kolmannen kerran 2006 Saksassa. Menestys on kiertänyt Irania todella kaukaa näissä lopputurnauksissa, sillä se on jokaisella kerralla jäänyt alkulohkoon ja päässyt siis pelaamaan vain 3 ottelua/turnaus.

Etelä-Korea
Viimeisin Aasian alueen MM-lopputurnauspaikan varmistunut maa on Etelä-Korea. Tämä Aasian futisjättiläinen on ollut mukana MM-kisoissa ja 8 kertaa! Tämä tuleva turnaus on siis yhdeksäs ja kahdeksas perättäinen. Ensimmäisen kerran se oli mukana vuoden 1954 Sveitsin kisoissa. Menestystä sille ei ole pääsääntöisesti lopputurnauksesta kuitenkaan tullut, mutta on sillä kuitenkin yhdet kisat missä se pärjäsi erinomaisesti. Jaetut kotikisat Japanin kanssa menivät silti yli kaikkien odotusten, Etelä-Korea päätyi lopulta huikeiden pelien jälkeen neljänneksi!


Afrikka
Afrikan maanosalle oli luvassa 4 kiintiöpaikkaa MM-kisoihin. Pitkän ja kohtuullisen tylyn karsinnan jälkeen nuo 5 maata saatiin selville viime ja tällä viikolla. Yllätyksiä ei lopulta nähty Afrikan maissakaan, vaikka esimerkiksi Etiopia oli kohtuullisen lähellä yllätystä. Lopulta Afrikan alueen maista ei vaihtunut yksikään maa verrattuna vuoden 2010 kisoihin! Vain Etelä-Afrikka, joka oli kisaisäntä joutui luopumaan paikastaan. Oikeastaan aika käsittämätöntä, että mitään muutosta ei tapahtunut Afrikan alueen maissa ja että Arpakin onnistui tukemaan niin, että maat eivät joutuneet vastakkain missään vaiheessa.

Nigeria
Ensimmäisenä kisapaikkansa Afrikan alueelta varmisti hallitseva Afrikan mestari Nigeria. Menestysputki saa siis jatkoa edelleen. Nigeria nähdään nyt MM-kisoissa viidettä kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuoden 1994 USAn kisat ja sen jälkeen väliin on jäänyt vain vuoden 2006 Saksan MM-kisat. Vaikka Nigeria tunnettaan iloisesta jalkapallosta, niin silti se ei ole tuottanut menestystä MM-turnauksessa, sen paras sijoitus on 16 parhaan joukkoon pääseminen vuoden 1994 ja 1998 kisoissa.

Norsunluurannikko
Toisena Afrikan maana kisoihin meni Norsunluurannikko, joka on viime vuosina ollut yksi kovimpia Afrikan alueen maita millä tahansa mittarilla mitattuna. Se nähdään MM-kisoissa nyt kolmatta kertaa peräkkäin ja samalla myös kolmatta kertaa kokonaisuudessaan. Molemmilla kerroilla se on kuitenkin MM-kisoissa jäänyt alkulohkoon ja sen vahvat otteet eivät ole näkyneet MM-turnauspeleissä.

Kamerun
Kolmas Afrikan maa kisoissa on Kamerun. Viime sunnuntaina MM-kisapaikkansa varmistanut Kamerun nähdään kisoissa ja seitsemättä kertaa. Ensimmäisen kerran se esiintyi vuoden 1982 Espanjan kisoissa, sen jälkeen vuoden 1990 Italian kisoissa ja siitä lähtien se oli mukana joka kertaa aina vuoden 2002 Japani/Etelä-Korean –kisoihin. Saksaan 2006 se ei karsinnasta selvinnyt. Viime kisoissa se oli jälleen mukana. Kamerun on jäänyt yhtä kertaa lukuun ottamatta alkulohkoon MM-kisoissa. Vuoden 1990 kisoissa ihastuttanut Kamerun, ja erityisesti Roger Milla, selvisi kahdeksan parhaan joukkoon. Hieno saavutus, mutta sitä Kamerun ei ole pystynyt toistamaan.

Ghana
Neljännen paikan kisoihin Afrikan alueelta varmisti Ghana. Vaikeasta alkulohkosta punnertanut Ghana selvitti viimeisin vaiheen Egyptia vastaan huikean hyvin. Ghana onkin kenties paras Afrikan maa tällä hetkellä. MM-kisoissa se nähdään nyt kolmatta kertaa peräkkäin, muita kertoja se ei ole mukana ollutkaan. Ensimmäisissä kisoissaan se selvisi jo 16 parhaan joukkoon ja toisissa kisoissa eli 2010 Etelä-Afrikassa se oli jo 8 parhaan joukossa ja putosi jatkosta vasta rangaistuspotkuilla.

Algeria
Viimeinen Afrikan alueen paikka meni Algerialle. Vaikka Algeria on tavallaan tuntematon suuruus, niin se esiintyy jo MM-kisoissa neljättä kertaa. Ensimmäiset kaksi kertaa MM-kisoissa oli 80-luvulla, kun se selvisi 1982- ja 1986-kisoihin. Sen jälkeen se nähtiin seuraavan kerran mukana viime kisoissa Etelä-Afrikassa. Ja nyt siis neljättä kertaa Brasiliassa. Menestystä kisoista ei ole kuitenkaan tullut, vaan se on jäänyt jokaisella kerralla alkulohkoon MM-kisoissa.


Eurooppa
Euroopan alueelta tulee MM-kisoihin suurin joukko maita. Kaikkiaan Eurooppalaisia maita nähdään Brasiliassa 13 kappaletta. Suuria yllätyksiä ei Euroopan alueellakaan nähty. Yksi ensikertalainen on siis mukana ja muutamia vaihdoksia maissa edellisiin kisoihin verrattuna tuli muutenkin. Tanska, Serbia, Slovakia ja Slovenia ei selvinnyt tällä kertaa kisoihin ja näiden maiden tilalle saatiin Belgia, Kroatia, Bosnia-Herzegovina ja Venäjä.

Hollanti
Hollanti on ollut suvereeni viime vuosina Eurooppalaisessa jalkapallossa ja se myös varmisti ensimmäisenä Euroopan maana paikkansa MM-kisoihin. Hollannille tulevat kisat ovat kymmenennet ja kolmannet perättäiset. Ensimmäisen kerran se oli mukana jo vuoden 1934 kisoissa, kuten myös 1938-kisoissa. Seuraavan kerran vasta 70-luvulla 1974 ja 1978. Vuodesta 1990 lähtien se on ollut muina kertoina mukana paitsi vuoden 2002-kisoissa. Se on myös ollut MM-kisoissa hyvä, mutta kultaa se ei ole koskaan vielä onnistunut voittamaan. Vuosina 1974, 1978 ja 2010 se oli finaalissa häviävänä osapuolena. Lisäksi sillä on vuoden 1998-kisoista neljäs sija.

Italia
Toisena Euroopan maana paikan varmisti Italia. Italiahan on yksi maailman menestyneimmistä futismaista. Se on MM-kisoissa mukana on peräti 18 kertaa! Ainoat kisat missä se ei ole ollut mukana on vuoden 1930 ensimmäiset kisat ja vuoden 1958 Ruotsin kisat, johon se ei karsinnasta selvinnyt. Sillä on myös huikeasti menestystä vuosien varrelta MM-kisoista, vain Saksa ja Brasilia pystyvät vastaamaan sen futishistoriaan jollain lailla. Italialla on mestaruudet vuosien 1934, 1938, 1982 ja 2006 -kisoista. Hopeaa se on saavuttanut vuosina 1970 ja 1994-kisoissa. Pronssia tuli kotikisoissa vuonna 1990. Neljänneksi se on selvinnyt vuoden 1978 kisoissa. Huikea lista futishistoriaa!

Belgia
Kolmas maa Euroopan alueelta on paluun MM-kisoihin tekevä Belgia. Sekin on kisoissa toki nähty useasti, kaikkiaan 12 kertaa, mutta edellisen kerran se oli mukana vuoden 2002-kisoissa. Se tekee siis paluu 12 vuoden tauon jälkeen MM-kisoihin. Belgia oli mukana historian kolmissa ensimmäisissä kisoissa 1930-1938. Sen jälkeen yksittäiset esiintymiset 1954 ja 1970. Vuosina 1982-2002 se oli mukana joka kerta, mutta sen jälkeen se on ennen näitä kisoja jäänyt karsintaan. Paras sijoitus on vuoden 1986 Meksikon kisoista, joissa se oli lopulta neljäs. Se on myös selkeästi sen paras sijoitus MM-tasolla.

Sveitsi
Itse en ole Sveitsiä pitänyt minään kovan luokan futismaana koskaan, mutta silti Sveitsikin nähdään MM-kisoissa kymmenettä kertaa ensi kesänä. Se oli mukana 1934 -1954 joka kerta, 1958 kisoihin se ei selvinnyt, mutta 1962 ja 1966 se oli mukana. Sen jälkeen tuli piiiitkä tauko. Vasta vuoden 1994 USAn kisoihin Sveitsi selvisi mukaan. Ja sekin jäi yksittäiseksi kerraksi. Nyt se on mukana kolmatta kertaa peräkkäin. Vaikka Sveitsi on monesti kisoissa nähty, ei sille mitään mainittavaa menestystä ole koskaan tullut. 1934 ja 1938 kisoissa se oli 8 parhaan joukossa, mutta silloin osallistuvia maitakin oli vähemmän. 1994 ja 2006 se selvisi 16 parhaan joukkoon.

Saksa
Saksa on yksi kolmesta menestyneimmästä futismaasta maailmassa. Se nähdään Italian tavoin MM-kisoissa jo 18:sta kertaa. Joka kerta kun se on karsintoihin osallistunut, on se selvinnyt myös kisoihin. Itse asiassa se hävinnyt historiassaan vain 2 MM-karsintaottelua! Vuoden 1930 kisojen karsintaa Saksa ei osallistunut ja vuoden 1950 kisojen karsintaa sen ei annettu osallistua toisen maailmansodan vuoksi. Ja kun se kisoihin on päässyt, on se myös menestynyt. Saksalla on kultaa vuoden 1954, 1974 ja 1990 kisoista. Hopealla se on ollut 1966, 1982 ja 1986 kisoissa. Pronssia on tullut 1934, 1970, 2006 ja 2010 kisoissa. Eli se on siis voittanut pronssia kaksissa edellisissä kisoissa.

Venäjä
Venäjä selvitti tiensä myös lohkovoittajaksi Euroopan karsinnassa ja nähdään nyt MM-kisoissa jo 10 kertaa. Tosin 7 näistä kerroista on merkattu edesmenneelle Neuvostoliitolle ja 2 edellistä Venäjälle. Neuvostoliitto oli ensimmäistä kertaa mukana MM-kisoissa 1958 ja sen jälkeen kolmessa seuraavassa turnauksessa. Parien kisojen tauon jälkeen se palasi MM-kisoihin välillä 1982-1990. 1994 kisoissa se oli jo nimellä Venäjä. Edellisen kerran Venäjä on nähty MM-kisoissa Belgian tapaan vuoden 2002 MM-kisoissa, joten paluut tapahtuu 12 vuoden odotuksen jälkeen. Venäjän parhaat menestysvuodet osuvat 50-60 –luvulle, jolloin se oli joka kerta vähintään 8 parhaan joukossa, vuonna 1966 jopa neljäs. Viime kisoissa se on jäänyt aika alkulohkoon.

Bosnia-Herzegovina
Bosnia-Herzegovina on yksi Euroopan alueen lohkovoittajista ja tosiaan ainoa ensi kertalainen tulevissa MM-kisoissa. Aikaisempaa menestystä Bosnia-Herzegovinalla ei juurikaan ole. Se on kaksista edellisistä arvokisoista pudonnut Portugalille jatkokarsinnassa. Nyt se vihdoin ja viimein pääsee koittamaan arvokisatasolla pärjäämistä.

Englanti
Englanti on yksi niistä maista, joilta vuodesta toisesta arvokisoista toiseen odotetaan menestystä. Aika laihoin tuloksin on yleensä menty ja niihin on yleensä petytty. Nyt se on taas yrittämässä menestystä, kaikkiaan tämä on 14. kerta, kun se MM-kisoissa esiintyy. Ensimmäistä kertaa se oli mukana vuoden 1950 MM-kisoissa ja sen jälkeen kaikissa kisoissa aina vuoteen 1970. Sitten se oli mukana vuodesta 1982 vuoteen 1990 ja nyt sitten vuodesta 2002 lähtien se on ollut mukana joka kerta. Menestys on siis kuitenkin odotuksiin nähden ollut pettymys, mutta on sillä kuitenkin yksi mestaruus, vuodelta 1966 kotikisoista. Kerran se on myös ollut neljäs, vuoden 1990 MM-kisoissa.

Espanja
Viimeisin Euroopan alueen ensimmäisen kierroksen jatkoon menijöistä oli hallitseva-vaikka-mikä, Espanja. Espanja nähdään MM-kisoissa Englannin tapaan 14. kertaa. Ensimmäisen kerran Espanja esiintyi MM-kisoissa vuoden 1934 kisoissa, seuraavaksi vuoden 1950 kisoissa. 60-luvulla se oli kisoissa mukana 2 kertaa ja vasta vuoden 1982 kotikisoista lähtien se on varmistanut paikkansa huipputurnauksessa aina. Espanjan menestys MM-kisoissa vertautuu kokolailla Englannin menestykseen, mutta täysin toisenlaisella kaavalla. Espanjalla on myös yksi kulta, vuoden 2010 kisoista, kuten myös yksi neljäs sija, vuoden 1950 kisoista. Muutoin sen suorittaminen on ollut tasapaksua puurtamista. Ennen viime kisojen mestaruutta Espanjaa pidettiin aina totaalisena arvokisojen epäonnistujana. Uusi sukupolvi on kuitenkin muuttanut tuon käsityksen, kuten lähihistoria on osoittanut.

Kreikka
Ensimmäisenä Euroopan alueen jatkokarsinnasta MM-kisoihin paikkansa varmisti Kreikka. Kreikalle tulevat kisat ovat sen kolmannet. Kreikka on aina pärjännyt kohtuullisesti, mutta MM-kisoihin pääse on ollut vaikeaa. Ensimmäisen kerran se oli mukana MM-kisoissa vasta vuoden 1994 USAn kisoissa. Seuraavan kerran se pääsi edellisiin MM-kisoihin, joten tämä on nyt toinen kerta putkeen, kun Kreikka MM-kisoissa nähdään. Molemmilla kerroilla MM-kisoissa se on kuitenkin jäänyt lohkovaiheeseen, joten suuri menestys odottaa vielä tulemistaan.

Kroatia
Kroatia on ollut selkeästi menestynein maa jalkapallossa entisen Jugoslavian alueen maista. Sille tulevat kisat ovat jo neljännet, se on hyvin verrattuna maan lyhyeen historiaan. Vuoden 1994 karsintoihin se ei saanut vielä osallistua. Sen jälkeen se oli kolmissa seuraavissa kisoissa mukana ja palaa nyt yksien kisojen tauon jälkeen MM-kisoihin. Vuoden 1998 Ranskan kisoissa se teki todellisen jättiyllätykset. Davor Suker ja muut tähdet johdattivat Kroatian silloin pronssille. Muutoin se on jäänyt lohkovaiheeseen kyseisissä karkeloissa.

Portugali
Vaikka Portugalia on pidetty yhtenä Euroopan hyvistä futismaista jo pitkään, niin silti tulevat MM-kisat ovat sille vasta kuudennet. Viime arvokisoihinkin sillä on ollut vaikeuksia päästä, mutta on se niihin kuitenkin jatkokarsinnan kautta selvinnyt. MM-kisoissa se oli mukana ensimmäisen kerran vuonna 1966. Sen jälkeen vasta vuonna 1986. Ja vasta vuodesta 2002 lähtien se on pystynyt vakiinnuttamaan paikkansa MM-tasolla. Vaikka se on ollut harvoin kisoissa, niin silti sillä on kuitenkin jonkilaista menestystäkin. Vuoden 1966-kisoissa se oli kolmas ja vuoden 2006 Saksan kisoissa se oli neljäs. Menestystä on siis enemmän kuin monilla muilla osallistuvilla mailla.

Ranska
Viimeinen, muttei vähäisin, Euroopan alueelta MM-kisoihin selvinnyt maa oli Ranska. Ranska kuuluu siihen kastiin, jolla on materiaalia ja mahdollisuuksia sekä suuret odotukset, mutta voittaminen MM-kisoissa on ollut silti vaikeaa. Nyt se on mukana yrittämässä Englannin ja Espanjan tavoin 14. kertaa. Ensimmäiset kerrat se oli heti MM-historian alussa 1930-1938, sitten 1954-1958 ja vielä yksittäin vuoden 1966 kisoissa. Pienen tauon jälkeen se oli mukana 1978-1986. Ja vasta kotikisoista 1998 lähtien se on ollut mukana joka kerta. Menestystä sillä on hyvin paljon. Ainoa mestaruus tuli kotikisoista 1998, Hopealla se oli vuoden 2006 kisoissa Saksassa. 2 pronssia tuli vuoden 1958 ja 1986 kisoista ja kerran (1982) se on ollut neljäs. On sillä myös täydellisiä romahduksiakin tilillään, kuten 2002 ja 2010 kisoissa. Molemmissa se pelasi alle tasonsa ja jäi alkulohkoon kovista odotuksista huolimatta.


Pohjois- ja Väli-Amerikka
Pohjois- ja Väli-Amerikalla oli 3 kiintiöpaikkaa MM-kisoihin, lisäksi yksi maa saattoi selviytyä MM-kisoihin maanosien välisestä jatkokarsinnasta. Meksiko selvisikin tätä kautta kisoihin, joten Pohjois- ja Väli-Amerikan alueelta kisoissa nähdään 4 maata. Verrattuna 2010 MM-kisojen maihin ainoa muutos on, että Costa Rica tulee uutena maana mukaan, muutoin maat pysyivät samana.

Costa Rica
Ensimmäisenä Pohjois- ja Väli-Amerikan alueelta paikkansa MM-kisoihin varmisti Costa Rica. Costa Ricallekin tulevat kisat ovat jo neljäs näytös. Ensimmäisen kerran se oli mukana vuoden 1990 kisoissa. Sen jälkeen se oli mukaan vuosien 2002 ja 2006. Edellisissä kisoissa se ei ollut mukana, mutta nyt se taas siis kisoissa nähdään. Vielä sille ei ole kuitenkaan kertynyt mainittavia tuloksia, sillä paras tulos on 16 parhaan joukkoon pääsy vuoden 1990 kisoissa.

USA
Toisena maana jatkoon tästä maanosasta meni USA. USA on ollut alueen suurimpia futismaita jo pitkään ja seuraavat kisat ovat sille järjestyksessään kymmenennet. USA oli mukana 1934 ja 1938 kisoissa ja vielä 1950, mutta sen jälkeen meni 40 pitkää vuotta ennen kuin se taas MM-kisoissa nähtiin. Vuoden 1990 kisoista lähtien se on sitten ollutkin aina mukana. Ihan ensimmäisissä MM-kisoissa 1930 USA sai pronssia. Pronssi tosin on kyseenalainen, koska pronssiottelua ei pelattu ollenkaan. Modernin ajan paras saavutus on 8 parhaan joukkoon pääsy vuoden 2002 MM-kisoissa.

Honduras
Honduraskin selvitti tiensä suoraan MM-kisoihin karsintalohkosta. Sille tulevat kisat ovat kolmas kerta, kun se tällä tasolla on mukana. Ensimmäisen kerran se pelasi 1982 Espanjan kisoissa ja toisen kerran Etelä-Afrikassa 2010. Se on nyt päässyt pelaamaan 6 ottelua MM-pelejä ja ensimmäinen voitto on vielä saamatta. 3 tasapeliä siltä kuitenkin löytyy. Tulokset ovat olleet sen tasoisia, että se on molemmilla kerroilla jäänyt alkulohkoon.

Meksiko
Alueen viimeisen paikan vei Meksiko, joka juuri ja juuri selviytyi jatkokarsintaan. Siellä se suorastaan murskasi Uuden-Seelannin ja nähdään nyt 15. kertaa MM-kisoissa. Meksiko oli mukana jo historian ensimmäisissä MM-kisoissa 1930. Sen jälkeen yhtäjaksoisesti 1950-1970. Yksittäiset kisat 1978 ja 1986. Vuodesta 1994 lähtien Meksiko on ollut joka kerta mukana. Vaikka Meksiko on omassa maanosassa USAn ohella toinen suuri, niin silti MM-kisoissa menestys on kiertänyt kaukaa. Se on kaksissa kisoissa ollut 8 parhaan joukossa, kotikisoissa vuonna 1970 ja kotikisoissa vuonna 1986. Viimeisessä viidessä MM-turnauksessaan se on joka kerta päässyt alkulohkosta jatkoon, mutta hävinnyt aina ensimmäisen pudotuspelinsä.


Etelä-Amerikka
Ensi kesän MM-kilpailut järjestetään Etelä-Amerikassa, Brasiliassa. Brasilia siis pääsi kisoihin suoraan kisaisäntänä. Karsinnan kautta 4 maata selvisi suoraan MM-kisoihin ja yhdelle oli paikka tarjolla jatkokarsinnan kautta. 10 maasta siis peräti kuudella oli mahdollisuus MM-kisoihin. Ja näin siinä myös kävi, kun Uruguay tuon jatkokarsinnan kautta kisoihin selvisi. Edellisiin kisoihin verrattuna Paraguay jäi pois ja tilalle tulevat Kolumbia ja Ecuador.

Brasilia
Brasilia on tulevien MM-kisojen kisaisäntä ja sehän ei luonnollisestikaan joutunut karsimaan paikastaan kisoihin. Se on maailman historian ainoa maa, joka on ollut jokaisessa 20 MM-turnauksessa mukana. Sen lisäksi, että se on ollut mukana, on se ollut kaikista menestynein maa MM-historiassa. Sillä on kaiken kaikkiaan 5 MM-kultaa (1958, 1962, 1970, 1994 ja 2002), 2 hopeaa (1950 ja 1998) ja 2 pronssia (1938 ja 1978). Lisäksi se on ollut kerran neljäs. Siinä on muille paljon tavoiteltavaa.

Argentiina
Argentiina on toinen Etelä-Amerikan suurista maista. Sillekin tuleva MM-tapahtuma on jo 16. Se on ollut pois MM-kisoista vain vuosina 1938, 1950, 1954 ja 1970. Viimeisin on ainoa kerta, jolloin se ei karsinnan kautta selvinnyt MM-kisoihin. Vuodesta 1974 lähtien se on ollut aina mukana. Argentiinallekin on tullut menestystä, se voitti mestaruudet kotikisoissa 1978 ja 1986. Vuoden 1990 kisoissa se oli vielä hopealla. Sen jälkeen mitaleja ei ole tullut. Kaksissa viimeisissä kisoissa se on ollut 8 parhaan joukossa. Argentiinallakin on hienot meriitit, mutta edellisistä loistosuorituksista on aikaa.

Kolumbia
Toisena Etelä-Amerikan maana paikkansa kisoihin karsinnasta selvitti Kolumbia. Sille ensi kesän kisat on viidennet ja voidaan sanoa, että se tekee todellisen paluun MM-tasolle, sillä edellisestä kerrasta MM-kisoissa on kulunut jo 16 vuotta. Se oli siis mukana viimeksi Ranskassa 1998. Sitä ennen se pelasi vuosien 1962, 1990, 1994 ja 1998 kisoissa. Kun sen kultainen sukupolvi vanheni käsiin, niin sen taso romahti ja vasta nyt se pystyy palamaan MM-kisoihin. Kerran se on MM-kisoissa tähän mennessä selvinnyt 16 parhaan joukkoon. Se tapahtui vuoden 1990 kisoissa Italiassa. Muutoin se on aina jäänyt alkulohkoon.

Chile
Chile nähdään MM-kisoissa nyt jo 9. kertaa. Chilen kisahistoria eroaa muista kisoihin osallistuvista maista merkittävästi, sillä se pystyi nyt vasta toista kertaa historiassaan palaamaan peräkkäisiin kisoihin. Se on ollut mukana vuonna 1930, 1950 ja peräkkäin kisoissa 1962 ja 1966. Sitten se on ollut kisoissa 1974, 1982, 1998 ja 2010. Ja nyt se siis palaa heti uudelleen kisoihin. Sen yksittäinen tähtihetki osui vuoden 1962 kisoihin, missä se voitti MM-pronssia. Muutoin se on jäänyt alkulohkoon tai ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle.

Ecuador
Viimeisen suoran paikan Etelä-Amerikan alueelta vei Ecuador. Sille nämä kisat ovat kolmas koitos MM-tasolla. Se oli ensimmäisen kerran mukana 2002 ja heti perään sitten 2006. Viime kisoissa se ei ollut, mutta voidaan kai sanoa, että tällä vuosituhannella se on noussut Etelä-Amerikan parhaimmistoon. Saksan kisoissa 2006 se selvisi 16 parhaan joukkoon ja sitä edellisissä kisoissa jäi alkulohkoon.

Uruguay
Koko karsinnan viimeisen paikan MM-kisoihin vei Uruguay. Se selvitti tiensä kisoihin maanosien välisen jatkokarsinnan kautta, jossa se voitti Jordanian. Näin ollen se nähdään MM-kisoissa nyt 12. kertaa. Uruguay oli mukana heti historian alussa vuoden 1930 kisoissa. Sen jälkeen vastan vuonna 1950 ja 1954. Välillä 1962-1974 se oli mukana joka kerta. Sen jälkeen meni taas muutamat kisat, kun se ei kisoihin selvinnyt. Vuonna 1986 ja 1990 se oli mukana, samoin kuin 2002 ja vielä noissa edellisissä vuoden 2010 kisoissa. Uruguaylla on myös menestystä MM-tasolta, sillä on 2 mestaruutta, vuosilta 1930 ja 1950 ja sen lisäksi 3 neljättä sijaa, vuosilta 1954, 1970 ja 2010.




MM-kisoissa nähdään siis kohtuullisen kokeneita maita ja eritoten sellaisia maita, jotka ovat tottuneet omalla manterellaan pärjäämään viime vuosina. Oikeastaan on aika yllättävää, että edellisen lopputurnauksen maista vain vaihtunut vain 8 maata. Se on kyllä todella vähän! Paljon suurempaankin muutokseen oli siis mahdollisuus, mutta nyt mentiin tällä lailla. Tämän voisi ajatella olevan myös merkki siitä, että ensi kesän MM-kisat tulevat olemaan huikaiseva näytös. Ainakaan kokemuksen puutteeseen menestys ei tule jäämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti