KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

keskiviikko 24. elokuuta 2011

Lohkoesittelyt - Aasia, 3. kierros, lohko C


Toinen päivä syyskuuta pyörähtää käyntiin Aasian maanosakarsinnan kolmas kierros. Kahdella aikaisemmallahan on jo pudotettu 23 joukkuetta ja tällä kolmannella kierroksella on tarkoitus pudottaa 10 lisää. Karsinnassa jäljellä olevat 20 maata arvottiin viiteen lohkoon, jossa jokaisessa on 4 joukkuetta. Näistä 2 parasta jatkaa neljännelle kierrokselle. Tutustutaan kaikkiin näihin lohkoihin tarkemmin tässä elokuun aikana. Esittelyvuorossa on nyt lohko C. Lohkot analysoidaan oheisen kaavan mukaan; FIFA ranking, jo pelatut karsintaottelut, muut maaottelut, pelitapa ja maan yleinen (jalkapalloilullinen) tila. Sen jälkeen arvioin lohkon voittajan ja toisen jatkoon menijän perusteluineen.

Lohko C on selkeästi Aasian alueen lohkoista kovatasoisin. Siitä pitävät huolen viime karsinnoista itse kisoihin selvinneet Japani ja Pohjois-Korea sekä vasta toiseksi viimeisessä karsintavaiheessa pudonnut Uzbekistan. Neljäntenä maana mukana piti olla Syyria, mutta se käytti edustusoikeudetonta pelaajaa ja FIFA tuomitsi sen häviämään molemmat ottelut Tajikistania vastaan 0-3. Näin ollen Syyrialle jo arvotulla paikalla pelaa karsintojen kolmannella kierroksella Tajikistan. Japani vaikuttaa luonnollisesti ennakkosuosikilta, mutta helpolla se ei tule lohkossa pääsemään. Japani on lohkon maista ja itse asiassa kaikista Aasian maista korkeimmalla FIFAn rankingissa, sijalla 16. Pohjois-Korean sijoitus listalla on hiukan kummallinen viimekertaisiin kisoihin pääsystä huolimatta, se on sijalla 115. Uzbekistan löytyy sijalta 83 ja Tajikistanin sijoitus on 142. Japani on alueen maista selkeästi menestynein, se on ollut MM-kisoissakin 4 kertaa ja kerran sijoittunut jopa neljänneksi. Lisäksi se voitti viime Tammikuussa pelatun Aasian mestaruusturnauksen ja on nyt voittanut 4 viimeisestä kuudesta Aasian mestaruusturnauksesta. Muista maista Tajikistanilla ei ole mitään merkittäviä saavutuksia, mutta sekä Uzbekistan ja Pohjois-Korea ovat selvinneet Aasian mestaruusturnauksessa kerran neljänneksi molemmat. Uzbekistanille se tapahtui tämän vuoden kisoissa ja Pohjois-Korea oli neljäs vuonna 1980. Pohjois-Korea on se toinen maa lohkosta joka on esiintynyt myös MM-lopputurnauksessa, vuosina 1966 ja 2010. Jälkimmäisestä muistot ovat aika nihkeät, 3 tappiota maalierolla 1-12.

Lohkon maista kaksi, Uzbekistan ja Tajikistan avasivat karsintansa karsintojen toiselta kierrokselta. Viime karsintojen menestyksen takia sekä Japani että Pohjois-Korea selvisivät suoraan kolmannelle kierrokselle. Uzbekistan kohtasi karsinnassa Kirgisian voittaen molemmat ottelut selvästi. Ensimmäinen ottelu kotona päättyi 4-0 ja toinen vieraissa 0-3. Tajikistan puolestaan kohtasi Syyrian, jolle se hävisi molemmat ottelut, ensin vieraissa 1-2 ja sitten kotona 0-4. Mutta kuten todettu Syyria-Tajikistan ottelun tulokset mitätöitiin ja tuomittiin Tajikistanin voitoksi. Näin ollen Tajikistan sai Syyrian paikan kolmannelta kierrokselta.

Viimeisen vuoden aikana Japani on pelannut 13 maaottelua, joista 6 on Aasian mestaruusturnauksen otteluita ja 7 harjoitusotteluita. 8 ottelua on päättynyt voittoon ja 5 tasapeliin. Japanin tilasto on siis erittäin vakuuttava, otteluita kun on pelattu kuitenkin sellaisia maita kuin Etelä-Korea (kolme kertaa), Australia, Tsekki, Peru, Paraguay… vastaan. Uzbekistan on esiintynyt maajoukkue tasolla 17 kertaa vuoden sisällä. Näistä 6 on Aasian mestaruusturnauksen otteluita ja 2 MM-karsintaa ja 9 harjoitusotteluita. Sen tilasto on merkittävästi heikompia kuin Japanilla, 6 voittoa, 4 tasapeliä ja 7 tappiota. Pohjois-Korean vastaavat tilastot 18 pelaamastaan ottelusta on 7 voittoa, 6 tasapeliä ja 5 tappiota. Huomion arvoinen seikka on, että lähes kaikki sen ottelut ovat olleet vähämaalisia. Näistä otteluista 3 on ollut Aasian mestaruuskisoja, 3 AFC Asian Challenge Cupin otteluita, 3 VFF Cupin otteluita, 1 Thang Long-Hanoi Football Cupin otteluita ja 8 harjoitusotteluita. Tajikistan puolestaan on pelannut vain 8 maaottelua vuoden sisällä. Otteluista 2 on ollut MM-karsintaa, 3 AFC Asian Challenge Cupin karsintaa ja 3 harjoitusotteluita. Näistä sillä on virallisesti 6 voittoa ja 2 tasapeliä, pelaamalla pelattuja otteluita 4 voittoa, 2 tasapeliä ja 2 tappiota, koska nuo Syyria ottelut päättyivät molemmat tappioon. Vaikka tilasto Tajikistanin kohdalla näyttää ihan hyvältä, niin on hyvä muistaa, että vastustajat ovat olleet kohtuullisen heikkotasoisia.

Japani on yksi maailman merkittävimmistä talousmahdeista, se on myös väkiluvultaan ja jalkapalloilullisesti yksi Aasian alueen suurimmista. Maassa pelataan erittäin kovatasoista jalkapalloliigaa, josta kohtuullinen osa sen maajoukkueestakin on peräisin. Japani on myös pystynyt tuottamaan huippupelaajia esim. Eurooppalaisiin huippuliigoihin, erityisesti heitä pelaa Saksan Bundesliigassa. Japanissa on yli miljoona rekisteröitynyttä jalkapalloilijaa, siis 20 kertaa enemmän kuin lohkon muissa maissa yhteensä. Uzbekistanista pelaajia löytyy yli 35000, Pohjois-Koreasta n. 15000 ja Tajikistanista vain n. 3000. Jos taas maita verrataan rikkauden mukaan, mikä luonnollisesti vaikuttaa myös maan jalkapalloilulliseen tasoon, niin Japani on ihan omassa kastissaan. Lohkon muut maat kun lasketaan taloudellisesti kääpiöihin. Maantieteellisesti arvioituna pelimatkat tulevat olemaan kaksijakoisia, Uzbekistan ja Tajikistan ovat rajanaapureita Venäjän etelä puolella ja Pohjois-Korea sekä Japani ovat rajanaapureita Itä-Aasiassa. Vaikka Pohjois-Korean ja Tajikistanin välissä on vain yksi maa, niin silti niillä on eroa yli 3500 km.

Näiden tietojen pohjalta olen varma, että Japani selvittää itsensä kahden parhaan joukkoon. Syyrian osallistuminen karsintaa olisi tuonut merkittävän lisäjännityksen tähän lohkoon, koska Tajikistan ei ole lähellekään Syyrian tasoinen jalkapallomaa ja näin ollen Syyrian puuttuminen lohkosta tekee siitä hitusen verran helpomman. Syyria kun olisi etenkin kotiotteluissaan pystynyt haastamaan muita lohkon maita. Tajikistanista en usko siihen olevan. Uzbekistan ja Pohjois-Korea tulevat taistelemaan lohkon toisesta jatkopaikasta. Uzbekistanilla on allaan hyvin menneet Aasian mestaruuskisat, kun taas Pohjois-Korea notkahti siellä pahemman kerran. Pohjois-Korea tulee pelaamaan tiukkoja pelejä jokaisen maan kanssa ja niiden arvioiminen on hankalaa. Mutta silti uskoisin, että Uzbekistan on toinen jatkoon menijä tästä lohkosta. Uzbekistanissa on menossa eräänlainen jalkapallobuumi, hyvin menneiden Aasian mestaruuskisojen ja U-17 MM-kisojen jälkeen. Eli Japani ja Uzbekistan jatkavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti