Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Otteluyhteenveto, 6. pelipäivä, Aasia, 3. kierros

Todella paljon myöhässä, mutta kuitenkin, otteluyhteenvedot parisen viikkoa sitten pelatuista Aasian alueen MM-karsinnan 3. kierroksen otteluista. Kyseisenä ottelupäivänä ratkaistiin 4 viimeistä jatkoon menijää, kuusihan oli jo aiemmin paikkansa neljännellä kierroksella ratkaissut. Otteluita kierroksella pelattiin kaikkiaan 10, joissa tehtiin huikeat 45 maalia eli siis 4,5 maalia ottelua kohden. Se on reilusti yli keskiarvon. Yhdessä ottelussa sivuttiin myös näiden karsintojen suurinta kotivoittomarginaalia ja samalla myös rikottiin useita rajapyykkejä, joista on kirjoitettu tarkemmin täällä. Jokaiseen otteluun olin myös tehnyt oman arvaukseni ottelun päättymisestä. Katsotaan sen tilannetta myös yhteenvetojen kohdalla.

Aasia, Lohko A
Lohkossa A ei pelattu enää jatkopaikoista vaan enemmänkin kunniasta. Irak ja Jordania olivat jo paikkansa jatkossa ansainneet aiemmin. Ensimmäisenä otteluna lohkossa pelattiin Kiinan ja Jordanian välinen ottelu. Kiinalla oli huonosti menneiden karsintojen jälkeen näytön paikka viimeisessä kotiottelussa. Jordania oli kuitenkin liikkeellä lähes parhaimmalla miehistöllään, vaikka kyseessä tavallaan merkityksetön ottelu olikin. Kiina oli kuitenkin ottelussa selkeästi dominoivampi osapuoli ja vei ottelun nimiinsä 3-1. Itse arvelin Jordanian pystyvän kuitenkin pistämään tässäkin ottelussa kampoihin ja pelin päättyvän tasan, joten huti tuli tästä ottelusta.

Lohkon toisessa ottelussa kohtasivat Irak ja Singapore. Ottelu oli jo lähtökohtaisesti Irakin heiniä ja itse ottelu ei sitä ajatusta juurikaan muuttanut. Irak oli niin ylivoimainen kuin sen voi vain kuvitella olevan. Singaporen yllätysmahdollisuudet karsinnassa olivat ensimmäisellä kierroksilla ja kotiotteluissa. Niitäkään se ei pystynyt käyttämään, näin ollen paljon ei ollut luvassa Irakistakaan etukäteen. Tai no Irakista ja Irakista, otteluhan pelattiin Qatarissa Dohassa, Irakin saaman kotipelikiellon takia. Irak kuitenkin voitti ottelun 7-1 ja se vastasi myös minun arvaustani ottelusta.

Aasia, Lohko B
Lohkossa B molemmat 2 jatkopaikkaa oli vielä jaossa Etelä-Korea, Kuwaitin ja Libanonin kesken. Heikoimmassa asemassa lohkossa oli Kuwait, joka oli pakkovoiton edessä lohkon ensimmäisessä ottelussa Etelä-Koreassa. Voitto Kuwaitille olisi taannut sille jatkopaikan. Etelä-Korealle olisi riittänyt jatkopaikkaa jopa tappiokin, jos Libanonkin olisi hävinnyt oman ottelunsa. Tässä ottelussa ensimmäinen jakso oli hyvin tasainen, mutta toisella jaksolla noin puolivälissä lyhyessä ajassa Etelä-Korea iski 2 maalia. Ottelu oli selvä ja sitä kautta myös jatkopaikka Etelä-Korealle. Samalla se tiesi Kuwaitin tippumista jatkosta. Itse veikkasin ottelun päättyvänä tasapeliin, joka sekin olisi tuottanut saman tuloksen jatkoon menon suhteen, Kuwait ei kuitenkaan pystynyt venymään ja näin ollen oma arvaukseni meni metsään.

Lohkon toisessa ottelussa Libanonilla oli paikka varmistaa oma jatkopaikkansa. Voitolla se olisi ollut varma, tasapelikin saattaisi riittää. Yhdistyneitä Arabiemiraatteja vastaan pelattu vierasottelu ei kuitenkaan ollut mikään helpoin lohkon ratkaisuotteluna, vaikka Yhdistyneillä Arabiemiraateilla ei ottelulla niin merkitystä ollutkaan. Se haki vielä ensimmäistä voittoaan lohkossa. Ensimmäinen jakso oli hyvin tasaista vääntöä ja sen lisäajalla Libanon tuli vielä toistamiseen tasoihin, maalein 2-2. Toisella jaksolla kotijoukkue oli kuitenkin vahvempi ja tekaisi pari maalia ja vei ottelusta 4-2 voiton, ensimmäisen tällä karsintakierroksella. Libanon joutui siis jännittämään toisen ottelun lopputulosta. Mutta kun Kuwait jäi lohkon toisessa ottelussa ilman voittoa, niin se tarkoitti Libanonille historiallista jatkopaikkaa neljännelle kierrokselle. Itse veikkailin tähänkin otteluun tasapeliä, mutta pieleen meni sekin arvaus.

Aasia, Lohko C
Lohko C oli toinen lohkoista, joissa jatkoonmenijät oli varmistettu jo viime vuoden puolella. Nämä 2, Japani ja Uzbekistan, kohtasivat lohkon ensimmäisessä ottelussa Japanissa. Ottelussa pelattiin siis vain lohkovoitosta ja kunniasta. Japani kotijoukkueena lähti otteluun suosikkina, mutta toisaalta myös Uzbekistan oli esiintynyt karsinnoissa vakuuttavasti ja erityisesti oman maalin puolustus oli ollut rautaa, vain yksi päästetty maali aiemmissa otteluissa. Tässä ottelussa Japanikaan ei pystynyt kovasta yrityksestä huolimatta murtamaan Uzbekistan puolustusta ja kun Uzbekit kerran kuittasivat toisella jaksolla vastaiskusta, niin voittaja oli selvillä. Tosin toimitti Japanikin pallon maaliin, mutta sitä ennen Uzbekistanin maalivahtia oli telottu tilanteessa. Uzbekistaniin siis 3 pistettä ja lohkovoitto, Japanille kakkossija molemmissa. Oma arvaukseni meni paljon metsään, kun uskoin ottelussa Japanin voittoon.

Lohkon toinen ottelu pelattiin Tajikistanin ja Pohjois-Korean välillä. Ottelusta oli luvassa vähämaalinen, sillä niin vähän molemmat olivat maaleja tehneet. Kummallakaan siis ei ollut mahdollisuuksia jatkoon, mutta Tajikistan haki edelleen ensimmäistä pistettään tällä karsintakierroksella. Siinä se myös onnistui, kun toisen jakson alkupuolella nousi tasoihin 1-1. Nämä jäivät myös ottelun loppulukemiksi ja sitä kautta Tajikistan tuon ensimmäisen pisteensäkin nappasi. Tämäkin meni itsellä persiilleen, kun Pohjois-Korean voittoa tähän otteluun ennustelin. Tähän mennessä siis vain 1 ottelu kuudesta oli mennyt oikein.

Aasia, Lohko D
Australia oli varmistanut paikkansa jo jatkoon, mutta toisesta paikasta oli taistelu meneillään Saudi Arabian ja Omanin välillä. Saudi Arabialla oli voitolla vierasottelussa Australiasta mahdollisuus ottaa toinen jatkopaikka ja jättää Oman rannalle ruikuttamaan. Kaikki näyttikin ottelussa hyvältä sen kannalta aina toisen jakson puoliväliin asti. Se oli hallinnut peliä ja mennyt vielä ensimmäisen jakson lisäajalla 1-2 johtoon. Toisen jakson puolivälissä tuli sitten käsittämätön jakso, varmasti koko maan jalkapallohistoriassa. Australia takoi neljässä minuutissa 3 maalia ja nousi 4-2 johtoon ja lopulta noilla numeroilla myös ottelun voittoon. Saudi Arabia joutui siis odottamaan toisen ottelun lopputulosta jatkopaikan selviämiseen. Oma arvaukseni otteluun oli Australian voitto ja se sentään osui oikeaan, vaikka vaikealta näyttikin.

Toisessa ottelussa Omanin oli pakko voittaa Thaimaa mennäkseen jatkoon. Tasapeli olisi vaatinut Saudi Arabian suurinumeroista tappiota Australialle ja kun sellaista ei kuitenkaan ollut tiedossa, niin vain voitto kelpasi. Jatkopaikka Omanille olisi kyllä melkoinen ihmesuoritus, sillä sillä oli kolmen ensimmäisen ottelun jälkeen kasassa vain 1 piste tässä lohkossa. Oman onnistui tekemään heti ottelun alkuun johtomaalin ja pystyi pitämään johdon aina loppuun asti. Lisäten sitä vielä maalilla ottelun yliajalla. Samalla kun Saudi Arabia hävisi oman ottelunsa, niin tulos tiesi sitä, että Oman nousi huonon alun jälkeen jatkoon ja taistelemaan MM-lopputurnaus paikasta. Itse aavistelin Omanin voittoja, joten osui oikein.

Aasia, Lohko E
Lohkossa E Iran oli jo oman paikkansa varmistanut ja mutta toisesta paikasta taisteltiin naapurimaiden Bahrainin ja Qatarin välillä. Bahrain tarvitsi suurinumeroisen voiton Indonesiasta omasta kotiottelustaan ja sen lisäksi Qatarin olisi pitänyt hävitä oma vieraspelinsä Iranille. Bahrainilta vaadittiin etukäteen arvioiden noin 9-10 maalin voittoa, koska oletettavaa oli, että Qatar häviämistapauksessa häviäisi vain maalilla tai korkeintaan kahdella. Ja hups, kuinka ollakaan Bahrain voitto ottelun ylivoimaisen esityksen jälkeen juuri 10-0! Nyt jos koskaan kannattaa käydä YouTubesta katsomassa ottelun maalit. Jos tätä ottelua ei ollut maksettu, niin ei mitään!! Bahrainin öljyrahoilla yritettiin satavarmasti ostaa jatkopaikka maalle. Olisi tosin kannattanut ostaa samalla myös Iranin pelaajat. FIFAn olisi syytä tutkia Indonesian pelaajien pankkitilit ja ottelu muutenkin suurennuslasilla, todella räikeää toimintaa. Indonesian pelissä ei ollut jalkapallosta tietoakaan. No, Bahrainille kuitenkin 10-0 voitto ja se jäi jännittämään toisen ottelun tulosta. Itse veikkaisin otteluun Bahrainin voittoa, mutta kuvittelin sen tulevan reilun pelin jälkeen, en tällaisen sovitun.

Toisessa ottelussa Iran pelasi Qataria vastaan ja Qatar tarvitsi ottelusta vähintään tasapelin jatkopaikkaan. Ottelu oli kaikin puolin hyvin tasainen. Iran meni heti ottelun alussa johtoon, mutta Qatar kuittasi pelin tasoihin nopeasti rankkarista. Toisen jakson alussa Iran teki jälleen maalin ja oli jo menossa vahvasti voittoon ottelussa, mutta Qatar onnistui pitkän painostusjakson jälkeen lopulta helpottavassa maalissa. Näin ottelu päättyi tasalukemiin 2-2. Tämä ottelu vaikutti selvästi siltä, että molemmat pelasivat tosissaan ja mihinkään salajuttuihin ei oltu ruvettu. Qatarille tämä viimeisin maali tiesi sitä, että se jatkaa neljännelle karsintakierrokselle ja Bahrainin öljysheikeille tippuminen tuli kalliiksi ja Indonesiassa myhäillään partaan. Bahrain siis ulos ja Qatar jatkoon. Minun arvaus oli Iran voitto tästä ottelusta, mutta se ei osunut kohdilleen.

Kaikkiaan sain siis vain 4 ottelua 10:stä oikein, eipä ole kovin mairitteleva tilasto ja nyt kun katsotaan koko Aasian karsinnan kolmatta kierrosta, niin oikein osuneita pelejä oli 31/60 eli hiukan yli puolet osui oikein. Se on siis aika kaukana siitä alkuperäisestä tavoitteesta, joka oli 70% kaikista otteluista. Kokonaisuudessaan arvioimistani 170 ottelusta 108 on mennyt oikein, jo tarkoittaa 62,4%. Vielä siis jotain toivoa on, mutta kyllähän se 70% jää saavuttamatta.