KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

maanantai 29. elokuuta 2011

Lohkoesittelyt - Aasia, 3. kierros, lohko D


Toinen päivä syyskuuta pyörähtää käyntiin Aasian maanosakarsinnan kolmas kierros. Kahdella aikaisemmallahan on jo pudotettu 23 joukkuetta ja tällä kolmannella kierroksella on tarkoitus pudottaa 10 lisää. Karsinnassa jäljellä olevat 20 maata arvottiin viiteen lohkoon, jossa jokaisessa on 4 joukkuetta. Näistä 2 parasta jatkaa neljännelle kierrokselle. Tutustutaan kaikkiin näihin lohkoihin tarkemmin tässä elokuun aikana. Esittelyvuorossa on nyt lohko D. Lohkot analysoidaan oheisen kaavan mukaan; FIFA ranking, jo pelatut karsintaottelut, muut maaottelut ja maan yleinen (jalkapalloilullinen) tila. Sen jälkeen arvioin lohkon voittajan ja toisen jatkoon menijän perusteluineen.

Lohkossa D on myös yksi suuri suosikki, Australia. Entinen Oseanian alueen jätti pelaa nyt toisia karsintoja peräkkäin Aasian maanosakarsinnoissa ihan sen vuoksi, että saisi kovempia pelejä kuin mitä sai aikanaan Oseanian alueella. Ennakolta Australia on lohkon vahvin maa, sen nykyinen FIFA ranking on 22 ja se on toiseksi korkein koko alueen maista. Muut lohkon maat ovat kaukana se takana, mutta sitäkin tasaisemmin. Nimien perusteella voisi ajatella, että Saudi-Arabia on selkeä toinen jatkoon menijä, onhan se Australian ohella toinen maa tässä lohkossa joka on ollut MM-lopputurnauksessa. Itse asiassa Saudi-Arabia on ollut siellä useammin kuin Australia, kaikki 4 kertaa (1994, 1998, 2002 ja 2006). Viime kisat siis katkaisivat tuon putken. Australia on ollut mukana vuosina 1974, 2006 ja 2010. Saudi-Arabian ranking sitten tuon vuoden 2006 jälkeen on romahtanut dramaattisesti. Se pyöri pitkään, aina vuoteen 2005 asti 20-40 välissä tuolla listalla, mutta sen jälkeen pudotusta on tullut muutamaa lyhyttä nousua lukuun ottamatta ja nykyinen sija on 87. Omanin ranking taas on sahannut 80-100 välillä, mutta on nyt tänä vuonna lipsahtanut yli sadan ja on nykyisellään 103. Thaimaa löytyy kyseiseltä listalta sijalta 120, jossa se on kokolailla majaillut vuodesta 2005 lähtien. Lohkon maista Saudi-Arabialla on menestystä myös Aasian mestaruuskisoista, se on peräti toiseksi menestynein maa kyseisissä turnauksissa. Kaikkiaan sillä on 3 voittoa ja 3 hopeaa. Viimeisin voitto on vuodelta 1996 ja hopea 2007. Australia oli vasta toista kertaa mukana tänä vuonna ja oli mukana loppuottelussa, mutta nyt häviävänä osapuolena. Thaimaakin on onnistunut hankkimaan yhden mitalin Aasian mestaruuskisoista, se oli vuonna 1972 kotikisoissaan kolmas. Omanin paras jalkapallosuoritus on Gulf Cupin voitto vuodelta 2009, sitä ennen se oli parissa kisoissa ollut hopealla.

Aasian alueen karsintojen toisella kierroksella Australia oli ainoa lohkon maista, joka ei pelannut, kaikki muut olivat mukana. Thaimaa pudotti 2-osaisessa karsinnassa Palestiinan yhteismaalein 3-2, voittamalla ensin kotona 1-0 ja pelaamalla tasan 2-2 vieraissa. Ei siis mikään mahti esitys ottaen huomioon, että Palestiina on esim. FIFA rankingissa vasta sijalla 157, mutta jatkopaikka kuitenkin. Saudi-Arabia puolestaan kohtasi Hongkongin ja eteni todella helposti jatkoon, ensin kotivoitto 3-0 ja sitten vierasvoitto 5-0. Toki Hongkong ei ole jalkapalloilullisesti mikään mittari, joten suurta kuvaa tuo jatkoon meno ei tuota. Oman taas kohtasi omassa otteluparissaan Myanmarin. Se joutuikin sen kanssa tiukoille, vaikka yhteismaalit 4-0 eivät välttämättä sitä kuvaa. Molemmat ottelut päättyivät 2-0 Omanin voittoon. Myanmar esiintyi kuitenkin otteluissa pirteästi ja Oman joutui pistämään parastaan mennäkseen jatkoon.

Muita maaotteluita maat ovat kuitenkin pelanneet paljon viimeisen vuoden aikana. Australia on pelannut kaikkiaan 16 ottelua, joista 10 on ollut harjoitusotteluita ja 6 Aasian mestaruusturnauksen otteluita, joissa se siis eteni aina finaaleihin asti. Otteluista sillä on 8 voittoa, 5 tasapeliä ja 3 tappiota. Voittoihin mahtuu mukaan mm. vierasvoitto Saksasta maaliskuulta. Saudi-Arabialla otteluita on takana 21 kappaletta, näistä 2 siis MM-karsintaa, 3 Aasian mestaruusturnauksen otteluita, 11 harjoitusotteluita ja 5 Gulf Cupin otteluita. Voittoja sille on kertynyt näistä 8, tasapelejä 7 ja tappioita 6. Merkille pantavaa on, että viime marraskuun Gulf Cupin jälkeen ennen MM-karsintojen alkua sillä on 8 viime ottelusta 1 voitto, 2 tasapeliä ja 5 tappiota. Eli kohtuullisen heikko vuosi on menossa Saudi-Arabialla. Mielenkiintoista nähdä kääntyykö kurssi tässä syksyn aikana. Syytä olisi jos kisoihin meinaa päästä. Omankin on pelannut maaotteluita kohtuullisen paljon, 19 kappaletta. Otteluista 12 on harjoitusotteluita, 2 MM-karsintaa, 3 Gulf Cupin otteluita ja 2 WAFF (Länsi-Aasian jalkapalloliitto) mestaruusturnauksen otteluita. Niistä sillä on 6 voittoa, 8 tasapeliä ja 5 tappiota. Sen osalta taas on pantava merkille, että tämän vuoden puolella se ei ole hävinnyt vielä kertaakaan maaottelutasolla. Vastustajat ovat tosin olleet oman alueen maita, mutta ei esim. Kuwaitia ja Bahrainia ihan huonoina vastustajina voida pitää. Ja on sillä voitto Tunisiastakin maaliskuulta. Mielenkiintoinen tilasto verrattuna esim. Saudi-Arabiaan. Thaimaa on pelannut viimeisen vuoden aikana 11 maaottelua, joista 2 on ollut MM-karsintaa, 6 harjoitusotteluita ja 3 Kaakkois-Aasian mestaruusturnauksen otteluita. Otteluista sillä on 5 voittoa, 5 tasapeliä ja vain yksi tappio. Tilasto sinänsä on ihan kohtuullinen, mutta kovia jalkapallomaita listalta ei löydy. Kenties Singapore on ollut yksi kovimmista. Australia siis vaikuttaa tälläkin tavalla arvioiden olevan lohkon kovin. Saudi-Arabia ja Oman ovat aika tasapäisesti pelailleet.

Australiasta löytyy rekisteröityneitä jalkapalloilijoitakin enemmän kuin muista maista yhteensä, kaikkiaan yli 430000. Toki se ei maan väkimäärään suhteutettuna ole kovin paljoa. Maassa kun asuu kuitenkin yli 22 miljoonaa asukasta. Tämä lohko on muutenkin väkiluvultaan isojen maiden lohko, Thaimaasta kun löytyy yli 67 miljoonaa ihmistä, tosin kovin vähän heistä pelaa jalkapallo, vain noin 28000. Saudi-Arabia on lohkon maista toiseksi suurin väkiluvultaan, yli 27 miljoonalla ihmisellä. Näistä kuitenkin vain 15000 on rekisteröityneitä jalkapalloilijoita. Oman sitten taas onkin selkeästi pienempi maa, sieltä löytyy asukkaita vain 2,7 miljoonaa, joista futaajia on 8600. Yleisesti ottaen 3 lohkon maista on erittäin vauraita, vain Thaimaa on selkeästi köyhempi kuin muut maat. Arabi maissa taas on menossa monenkinlaista hässäkkää ihmisten halutessa parempi oikeuksia ja itsehallitsijoiden vallan murenemista. Se voi osaltaan vaikuttaa myös nyt syksyllä alkaviin karsintoihin, vaikka Oman ja Saudi-Arabia eivät niitä pahimpia pesäkkeitä olekaan.

Tältä pohjalta arvioin, että Australia menee jatkoon helposti lohkovoittajana. Se jalkapallon taso on niin paljon edellä muita lohkon maita. Töitä se joutuu tekemään, etenkin vierasotteluissa. Toiseksi jatkoon menijäksi arvioin Omanin. Saudi-Arabian ja Omanin jalkapallotrendit ovat menneet eri suuntiin viime vuosina. Siksi näen, että tähän on tulossa jatkoa. Saudi-Arabian kultaiset sukupolvet joutuivat väistymään ja riittävää tasoa ei löydy vielä uusista tulokkaista. Omanilla taas tilanne on päinvastoin, sen parhaat pelaajat ovat nyt parhaassa iässä. Esimakua näiden kahden maan taistelusta saadaan jo heti ensi perjantaina, kun Oman kohtaa kotonaan juuri Saudi-Arabian. Siitä alkaa sen kulku kohti jatkopaikkaa. Thaimaakin onnistuu napsimaan pisteitä sieltä täältä, mutta vain tasapeleillä. Mutta Australia ja Oman siis jatkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti