KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

keskiviikko 31. elokuuta 2011

Lohkoesittelyt - Pohjois- ja Väli-Amerikka, 2.kierros, lohko E


Toinen päivä syyskuuta pyörähtää käyntiin Pohjois- ja Väli-Amerikan maanosakarsinnat, kyseessä on alueen karsintojen toinen kierros. Ensimmäisellä kierroksella MM-kisoihin menetti mahdollisuutensa 5 joukkuetta ja tällä toisella kierroksella on tarkoitus pudottaa peräti 18 lisää. Karsinnassa jäljellä olevista 30 maasta, kuusi parasta pääsi suoraan kolmannelle kierrokselle ja loput 24 arvottiin kuuteen lohkoon, joissa jokaisessa on 4 joukkuetta. Näistä lohkoista paras jatkaa kolmannelle kierrokselle. Tutustutaan kaikkiin näihin lohkoihin tarkemmin tässä elokuun aikana. Esittelyvuorossa on nyt lohko E. Lohkot analysoidaan oheisen kaavan mukaan; FIFA ranking, jo pelatut karsintaottelut, muut maaottelut ja maan yleinen (jalkapalloilullinen) tila. Sen jälkeen arvioin lohkon voittajan eli jatkoon menijän perusteluineen.

Lohko E on Pohjois- ja Väli-Amerikan lohkoista selkeästi kokonaisuudessaan tasaisin ja suoralta kädeltä jatkoon menijän ennustaminen on vaikeaa, koska lohkon kaikilla mailla on etukäteen mahdollisuus jatkoon, toki toisten pitää yllättää enemmän kuin toisten. Mutta lohkossa ei siis ole esim. Panaman tyyppistä suurta etukäteisennakkosuosikkia. Lohkoon arvottiin parhaasta korista Grenada, mutta sen sijoitus 118 FIFA rankingissa ei ole lohkon maista kovin. Guatemala on sitä muutaman sijan korkeammalla, sijalla 113. Belize löytyy sijalta 148 ja St. Vincent ja Grenadiinit sijalta 158. Kaikki lohkon maat ovat kovin pieniä kooltaan, kuten myös jalkapalloilulliselta menestykseltään, sillä yksikään lohkon maista ei ole päässyt koskaan MM-lopputurnaukseen. Pohjois- ja Väli-Amerikan mestaruuskisoista on kuitenkin tullut menestystä, Guatemala voitti kyseisen turnauksen vuonna 1967 ja oli hopealla vuosina 1965 ja 1969. Sen jälkeen on ollut paljon hiljaisempaa. Muilla ei ole näistä karkeloistakaan merkittäviä sijoituksia, eikä noita Guatemalan statistiikkoja voi oikein laskea, kun ne ovat yli 40 vuotta vanhoja juttuja. Karibian alueen mestaruuskisoissa sitä vastoin nämäkin maat löytyvät listoilta. Grenada on ollut pari kertaa hopealla (1989 ja 2008) sekä viime vuonna neljäs. St. Vincent ja Grenadiinit oli vuonna 1995 hienosti hopealla. Belizeä ei löydy tältäkään listalta. Belize sentään löytyy Väli-Amerikan mestaruusturnauksen listoilta, mutta eipä sillä sieltäkään ole menestystä. Joten näiden tilastojen valossa Grenadan tilanne näyttää parhaalta.

Lohkon maista vain Belize oli mukana Pohjois- ja Väli-Amerikan karsintojen ensimmäisellä kierroksella. Sitä vastaan arvottiin Montserratin saarivaltio. 2-osainen karsinta päättyi Belizen voittoon yhteismaalein 8-3. Se voitti ensin vieraissa koko vuoden 2014 kisojen karsinnat avanneen ottelun 5-2 ja sitten muutamaa viikkoa myöhemmin kotonaan 3-1. Esitys oli sinänsä hyvä, mutta vastus ei ollut kummoinen, joten siitä ei saada juurikaan vertailtavaa.

Maaottelutasolla muuten tilastot ovat hyvinkin vaihtelevia maiden välillä. Grenadalle on kertynyt 17 kappaletta maaotteluita viimeisen vuoden ajalta. Sillä on peräti 8 Caribbean Cupin ottelua, sillä se aloitti turnauksen jo karsintakierroksilta ja eteni aina pronssiotteluun asti. Lisäksi se on pelannut 3 Gold Cupin ottelua ja 6 harjoitusottelua. Näistä se on haalinut 4 voittoa, 6 tasapeliä ja 7 tappiota. Ja itse asiassa tämän vuoden Gold Cup osoitti, että Grenada ei ole tällä hetkellä missään hirmuiskussa. Sitä vietiin kolmessa ottelussa maalein 1-15 ja nyt samassa lohkossa pelaava Guatemalakin vei sitä peräti 4-0 kyseisessä turnauksessa. Guatemalaan kun päästiin, niin se puolestaan on pelannut 15 ottelua vuoden sisällä. Niistä 8 on harjoitusottelua, 3 Väli-Amerikan mestaruusturnauksen otteluita ja 4 Gold Cupin otteluita. Gold Cupissa se eteni aina puolivälieriin asti, mutta Väli-Amerikan kisat loppui siltä jo alkulohkoon alkuvuodesta. Otteluista 6 on voittoja, 2 tasapelejä ja 7 tappiota. Voitot ovat tulleet pienemmistä maista, mutta sillä on listalla myös hyviä otteluita hiukan kovempia maita vastaan. St. Vincent ja Grenadiinit on pelannut 12 maaottelua, niistä 6 on harjoitusotteluita ja 6 Caribbean Cupin otteluita, joissa se selvisi toiselle kierrokselle asti. Voittoja on vain 2, tasapelejä ja tappioita molempia 5. Voitot ovat tulleet sellaisia vastaan maita kuin Saint Lucia ja Montserrat. Joten usko siihen, että se pääsisi jatkoon tästä lohkosta on kovalla koetuksella. Belize on pelannut vain 7 maaottelua vuoden aikana. Niistä 2 on ollut MM-karsintaa, 2 harjoitusotteluita ja 3 Väli-Amerikan mestaruusotteluita. Näistä sillä on 2 voittoa, jotka tulivat molemmat MM-karsintaotteluista, 2 tasapeliä ja 3 tappiota. Se mm. hävisi harjoitusottelussa Guatemalalle. Ei siis paljoa luvassa sillekään.

Maita verrattaessa Guatemala on selkeästi suurempi kuin muut. Siellä asuu yli 14 miljoonaa asukasta, jalkapalloilijoita on yli 150000. Enemmän siis kuin Grenadassa ja St. Vincent ja Grenadiineillä on asukkaita. Potentiaalia siis pelaajapuolella on. Grenada on pärjännyt suhteellisen hyvin kokonaisuudessaan jalkapallossa, vaikka sen pelaajamäärä on vain reilut 1650! Se on lohkon vähiten, Belizessäkin on 2 kertaa enemmän jalkapalloilijoita. Kyseisistä maista mikään ei ole erityisen varakas, mutta vain Belizen voidaan sanoa olevan todella köyhä. Se selittää myös osan sen jalkapalloilullisesta heikkoudestakin. St. Vincent ja Grenadiinien menestyksen esteenä on nyt ja tulevaisuudessa sen pienuus ja tarvittavan infran puuttuminen. Sama sopii myös Grenadaan pitkässä juoksussa, vaikka se lohkoon ykköskorista arvottiinkin.

Kaiken yllä kerrotun perusteella lohkon voitto ja jatkopaikka tullaan ratkaisemaan Grenadan ja Guatemalan välillä. Belizen ja St. Vincent ja Grenadiinien taso ei kuitenkaan riitä, vaikka 2 edellä mainittua eivät ole kovinkaan paljon kovempia maita. Molemmilla on yksitäisissä otteluissa mahdollisuutensa, mutta 6 ottelun sarjassa ne eivät pysty pärjäämään. Grenadaankaan en kyllä pysty uskomaan, viime kesänä se ei pärjännyt Guatemalalle, eikä se ole oikein muutenkaan vakuuttanut. Guatemala puolestaan on kuitenkin osoittanut pirteitä merkkejä tänä vuonna. Tästä syystä uskon, että Guatemala jatkaa karsintaa. Mutta senkin tie tulee päättymään kolmannella karsintakierroksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti