KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

tiistai 16. elokuuta 2011

Lohkoesittelyt - Aasia, 3. kierros, lohko A


Toinen päivä syyskuuta pyörähtää käyntiin Aasian maanosakarsinnan kolmas kierros. Kahdella aikaisemmallahan on jo pudotettu 23 joukkuetta ja tällä kolmannella kierroksella on tarkoitus pudottaa 10 lisää. Karsinnassa jäljellä olevat 20 maata arvottiin viiteen lohkoon, jossa jokaisessa on 4 joukkuetta. Näistä 2 parasta jatkaa neljännelle kierrokselle. Tutustutaan kaikkiin näihin lohkoihin tarkemmin tässä elokuun aikana. Ensimmäisenä esittelyssä on lohko A. Lohkot analysoidaan oheisen kaavan mukaan; FIFA ranking, jo pelatut karsintaottelut, muut harjoitusottelut, pelitapa ja maan yleinen (jalkapalloilullinen) tila. Sen jälkeen arvioin lohkon voittajan ja toisen jatkoon menijän perusteluineen.

Aasian alueen viidestä lohkosta, lohko A on kenties kaikista mielenkiintoisin ja etukäteen tasaisin, lohkojen C ja E ohella. Lohkoon arvottiin Kiina, Irak, Jordania ja Singapore. Näistä Kiina on luonnollisesti lohkon ennakkosuosikki, onhan se korkeimmalla sijalla FIFAn rankingissä, sijalla 73. Toiseksi jatkoon menijäksi on ennakkoarvailujen perusteella menossa Irak, joka on listalla sijalla 108.. Nämä molemmat maat ovat esiintyneet sekä MM-lopputurnauksessa että AFC Asian Cupin (Aasian mestaruusturnaus) finaaleissa historiansa aikana. Kiina oli ainoan kertansa MM-kisoissa vuonna 2002 ja Aasian mestaruusturnauksen finaalissa vuosina 1984 ja 2004 häviävänä osapuolena. Irak taas oli MM-kisoissa jo vuonna 1986 Meksikossa, mutta tuoreessa muistissa on vielä Aasian mestaruusturnauksen voitto vuodelta 2007. Oman yllätysmakunsa lohkoon tuo Jordania, joka on pari viimeistä vuotta tehnyt taas vahvaa nousua jalkapallokartalla. Toki jos vain tuijotetaan FIFA rankingia, niin Jordania oli sijalla 37 vuonna 2004 elokuussa, nykyisellään sija on 91. Singaporeakaan lohkossa ei voi aliarvioida, se makaa tällä hetkellä ranginkissa sijalla 131, tosin yleisvire rankingissa on alaspäin.

Kaikki lohkon joukkueet aloittivat vuoden 2014 MM-kisojen karsinnat toiselta karsintakierrokselta. Näistä Kiina selvisi jatkoon selvästi helpoiten, vaikka alku Laosia vastaan olikin todella kankea. Yhteismaalit 13-3 ei jätä kauheasti arvailuille sijaa kumpi oli parempi. Jordania selvitti Nepalin myös kohtuullisen helposti. Kotona massiivinen 9-0 voitto ja vieraissa tasapeli riitti myös helposti jatkopaikkaan. Irak ja Singapore sitä vastoin joutuivat tiukoille omissa ottelusarjoissaan. Irak kaatoi Yemenin 2-0 kotonaan ja pelasi 0-0 tasurin vieraissa. Singapore puolestaan voitti monien vaiheiden jälkeen Malesian 5-3 ensimmäisessä osassa ja onnistui toisessa osassa nappaamaan tasapelin 1-1.

Kiina on pelannut viimeisen vuoden aikana erilaisia maaotteluita 19 kappaletta. Mukaan mahtuu 14 harjoitusottelua, 3 Aasin Cupin ottelua ja 2 MM-karsintaottelua. Niistä se on voittanut 10, pelannut tasan 5 ja hävinnyt 3. Voitoista lähes kaikki on tullut ennakolta heikompia vastaan. Vuoden 2011 Aasian Cupissa se jäi alkulohkoon, sen edelle ehti samasta lohkosta Qatar ja Uzbekistan. Irak sen sijaan on pelannut viimeisen vuoden aikana peräti 27 maaottelua, kiitettävä luku. Näistä 17:sta on ollut harjoitusmaaotteluita, 4 Gulf Cupin finaaliturnauksen otteluita, 4 Aasian Cupin finaaliturnauksen otteluita ja 2 MM-karsintaa. Voittoja on 12, tasapelejä 4 ja tappioita 10. Aasian mestaruusturnauksessa alkuvuodesta Irak selvisi puolivälieriin asti, mutta tie nousi pystyy Australiaa vastaan, vasta 118. minuutilla syntyneen maalin vuoksi. Jordania puolestaan on pelannut vuoden sisällä 19 ottelua, niistä 11 on harjoitusotteluita, 2 Länsi-Aasian mestaruusturnauksen otteluita, 4 Aasian mestaruusturnauksen otteluita ja 2 MM-karsintaotteluita. Otteluista 6 on päättynyt voittoon, 10 tasapeliin ja vain 3 tappioon. Melkoinen tasapeliautomaatti siis. Aasian mestaruusturnauksessa se selvisi aina puolivälieriin asti, mutta siellä Uzbekistan voitti sen 2-1. Singaporen otteluruuhka onkin ollut sitten huomattavasti pienempi, se on pelannut vain 12 maaottelua viimeisen vuoden aikana. Näistä 4 on harjoitusotteluita, 3 Vietnamin VFF cupin otteluita, 3 on AFF Suzuki Cupin otteluita ja 2 on MM-karsintaotteluita. Näistä Singapore on ottanut 6 voittoa, 3 tasapeliä ja 3 tappiota. Toki Singaporen vastustajat ovat olleet hieman sieltä heikommasta päästä.

Pelitavallisesti Aasian alueen maat eivät yleisesti juurikaan eroa toisistaan. Tässä lohkossa on hiukan toisin. Kiina luotti edellisen valmentajansa luomaan 4-2-3-1 systeemiin, mutta se ei johdon mielestä tuottanut riittävän laadukasta peliä ja nyt onkin jännä nähdä, että mitä uusi valmentaja Espanjalainen Jose Antonio Camacho tuo peliin mukanaan. Luottaako hän tuohon samaan mihin Espanjakin pääosin luottaa vai luoko Kiinan vahvuuksille sopivan pelitavan. Singapore pelaa enimmäkseen peribrittiläistä pitkien pallojen nostelua ja target pelaajan hakua. Irak pelasi ainakin AFC mestaruusturnauksessa 3-5-2 systeemillä, muuta muokkasi mitä turnauksen edetessä 4-4-2 systeemiksi. Jordan taas luottaa tiukasti puolustuksen kautta peluuseen ja vastahyökkäyksiin. Jopa 5-4-1 voi olla mahdollinen heidän pelitavassaan. Pelithän aika pitkälle ratkeavat pelitapa ja sen toteutus eroihin. Tietyt pelitavat tarvitsevat luonnollisesti toisenlaisia pelaajia kuin toiset, ja niiden toteutus taas tietynlaisia, joten ihan suoraan ei pelitapa eroilla saada eroavaisuutta toisiinsa.

Mittakaavaerot näissä neljässä maassa on mittavat, lähes kaikessa. Kiinassa on tilastoituja jalkapalloilijoita 26 miljoonaa, Jordanian ja Singaporen yhteinen väkilukukaan ei ole lähelläkään sitä. Irakissa sentään on ihmisiä tuota määrää enemmän. Rekisteröityjä pelaajia on Kiinassa yli 700000, kun muut pääsevät yhteensä hieman reiluun 30000:een. Singapore on yksi maailman pienimpiä valtioita, kun taas Kiina on yksi isompia. Jos taas maita mitataan bruttokansantuotteella/henkilö, niin Singapore on aivan omassa kastissaan, se on maailman kaikista maista viiden parhaan joukossa, kun muut pyörivät n. 100 paikkeilla. Yleistä maan tilaa miettiessä tulee lähinnä mieleen arabimaiden viimeaikaiset poliittiset käänteet, Kiinan valtava talouskasvu ja Singaporen vauraus. Kiina satsaa tällä hetkellä jalkapalloon todella vahvasti, kuten lähes kaikkeen muuhunkin. Myös Jordanialla on kova satsau menossa ja koska maan väestö on kohtuullisen nuorta, on jalkapallolle tilaus olemassa. Singaporella, vaikka paljon pelaajia suhteessa asukaslukuun on, ei mahdotonta kasvua ole luvassa. Irak taas sitä vastoin, poislukien 2007 Aasian Cup, on ollut pienoisessa alamäessä ja suurta muutosta ei ole näköpiirissä.

Ennakkoarvioni on, että tästä lohkosta menee jatkoon Kiina ja Irak. Kiinan esitys Laosia vastaan oli kuitenkin alkukankeuden jälkeen murskaava ja sen satsaus on sitä luokkaa, että sillä ei ole varaa pudota tässä vaiheessa. Ainoan kysymysmerkin herättää juuri tuon satsauksen tuomat paineet, mikä näkyi esim. alkuvuoden Aasian mestaruuskisoissa. Kiina joutuu tekemään täyden työn Irakin ja Jordanian vieraana, mutta kotiotteluiden turvin se on vuorenvarmasti kahden parhaan joukossa. Toinen jatkoonmenijä on kaikesta huolimatta Irak. Näkisin, että vielä ei ole Jordanian aika, se tulee vasta seuraavissa kisakarsinnoissa. Irakin vie jatkoon sen rutiini ja kokemus. Jordania puolestaan sortuu voittamisen kulttuurin puutteesseen, toinen sen otteluista Singaporea vastaan tulee päättymään tasapeliin. Singaporelle jää tässä lohkossa vain kiusaajan rooli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti