KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

maanantai 3. lokakuuta 2011

Lohkoesittelyt - Etelä-Amerikka, 1. kierros, osa 2


Tässä osassa perehdymme kolmeen seuraavaan maahan Etelä-Amerikan alueen karsintalohkon esittelyssä. Tarkoitus on luoda hieman taustaa sille analyysille, joka tulee sarjan kolmannessa osassa, jossa veikataan MM-lopputurnaukseen selviäviä maita. Nyt esittelyssä ovat kovasti kisalipuista taistelevat maat Chile, Kolumbia ja Peru. Maista käydään läpi maiden menestys MM-lopputurnauksissa, Etelä-Amerikan mestaruuskisoissa sekä pelatuissa harjoitusotteluissa. Lisäksi käydään läpi maiden FIFA rankingit, yleinen statistiikka ja maiden jalkapalloilullinen tila.

Aloitetaan Chilestä, joka on saavuttanut myös menestystä MM-tasolla. Vuonna 1962, jolloin Chile oli MM-kisojen kisaisäntä se onnistui venymään turnauksessa pronssille. Se on kirkkaasti sen paras saavutus, vaikkakin sillä on menestystä myös toisesta suuresta turnauksesta, Etelä-Amerikan mestaruusturnauksesta, Copa Americasta. Siellä se on ollut mukana finaalissa kaikkiaan 4 kertaa, mutta hävinnyt joka kerta. Se on myös saavuttanut 5 pronssia, mutta myös hävinnyt pronssiottelun 10 kertaa. Menestys tosin on kiertänyt sitä kaukaa viime vuosina, sillä edellinen hopea on vuodelta 1987 ja pronssiottelupaikka vuodelta 1999. Etelä-Amerikan maista vain Ecuador ja Venezuela eivät Chilen lisäksi ole koskaan voittaneet tuota turnausta. MM-lopputurnaukseen Chile on selvinnyt 8 kertaa, mutta viime vuosikymmeninä sekin on ollut harvinaisempaa. Chile oli mukana vuoden 2010 kisoissa, mutta edeltävät kerrat olivat 1982 Espanjassa ja 1998 Ranskassa. Mutta tuota pronssia lukuun ottamatta mainittavaa menestystä ei ole tullut. Viimeisen vuoden aikana Chile on pelannut kaikkiaan 16 maaottelua, joista 4 on ollut tämän vuoden Copa Americaa ja 12 harjoitusotteluita. Näistä se on kaapinut 7 voittoa, 5 tasapeliä ja 4 tappiota. Aina viimeisimpiä maaotteluita lukuun ottamatta tilasto on ollut kohtuullisen hyvä, mutta syyskuussa se kohtasi sekä Espanjan että Meksikon häviten molemmat ottelut maalilla. 4 viimeistä maaottelua on nyt mennyt ilman voittoa, joten siinä mielessä tilanne tulevia karsintoja ajatellen on hiukan haastava. Muutoin Chile on kyllä pelannut siis hyvin viimeisen vuoden aikana ja sen puolesta on varmasti valmis karsinta-avaukseen kovinta mahdollista testiä vastaan, eli Argentiinaa.

Chilen tuloksellikkaat viime vuodet näkyvät myös FIFA rankingissa, tuloksellikkaat siinä mielessä, että vaikka se ei ole suurissa turnauksissa pärjännyt, niin silti se on pystynyt naaraamaan harjoituspeleistä kiitettävästi voittoja. Näin ollen ei olekaan ihme, että sen FIFA ranking on ollut kovassa nousussa vuodesta 2005 lähtien, jolloin se makasi sijalla 70. Tuoreimmalta listalta Chile löytyy jo sijalta 14. Toki se on ollut vielä korkeammallakin, vuonna 1998 huhtikuussa, jolloin se oli peräti 6. Mutta kuten nämäkin vaihtelut osoittavat, Chile ei ole koskaan onnistunut vakiinnuttamaan itseään maailman parhaiden jalkapallomaiden joukkoon. Sillä on liian suuret erot sen pelin tasossa ja erityisesti pelaajien tasossa. Eri ajanjakson pelaajat ovat vahvasti eritasoisia ja tästä aiheutuu valtavat heitot maan jalkapallon tasoon. Sen juniorijärjestelmä ei pysty tuottamaan jatkuvasti uusia laatupelaajia jokaisesta ikäryhmästä. Muutoinkin sen maajoukkueen peli ailahtelee aika paljon. Loistavia esityksiä saattaa seurata täydellisiä floppeja, kuten esim. kävi tämän vuoden Copa Americassa, missä se pelasi hienon alkulohkon, mutta hävisi sitten Venezuelalle puolivälierässä. Venezuela tosin ei ole enää niin heittopussi kuin joskus aiemmin, mutta silti tämä esimerkki kuvaa hyvin Chilen tilannetta. En tunne Chileläistä mielenlaatua mitenkään tarkemmin, mutta jotenkin voisin kuvitella, että perusluonteena on, että eivät ole aina ihan terävimmillään silloin kuin pitäisi. Tästä huolimatta uskon, että Chile on viimeiseen asti mukana taistelussa MM-lopputurnauspaikasta.

Seuraava esiteltävä maa on Kolumbia. MM-tasolla Kolumbian kulta-aika osui 90-luvulle, Carlos Valderraman ja kumppaneiden selvitessä kaikkiin kolmeen MM-lopputurnaukseen. Parhaimmaksi tulokseksi jäi kuitenkin 1990 kisojen sijoittuminen 16 parhaan joukkoon eli siis ainoa kerta, kun se pääsi alkulohkosta eteenpäin. Näiden turnausten lisäksi se on vain kerran onnistunut selviämään MM-lopputurnaukseen, tämä tapahtui jo vuonna 1962. Mutta viime aikoina sillä on ollut kansainvälisessä jalkapallossa vaikeampaa, nyt jo kolmet peräkkäiset eli kaikki 2000-luvulla pelatut MM-turnaukset ovat jääneet siltä väliin. Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa, Copa Americassa, tuo 90-luvun menestys näkyy myös. Välillä 1987-1995, se otti kyseisestä turnauksesta 3 pronssia ja yhden neljännen sijan viidestä turnauksesta. Tosin jo 1975 se oli ollut hopealla. Jättipotti Kolumbialle tuli kuitenkin vuoden 2001 Copa Americassa. Se otti omissa kotikisoissaan kultaa. Se onkin toistaiseksi sen ainoa suurturnauksen voitto. Viimeisimmässä Copa Americassa se pääsi alkulohkosta jatkoon, mutta hävisi puolivälierässä Perulle. Muutoin viimeisen vuoden aikana Kolumbia on pelannut kaikkiaan 15 maaottelua, joista 4 on siis ollut Copa Americaa ja 11 harjoitusotteluita. Näistä sillä on 7 voittoa, 4 tasapeliä ja 4 tappiota. Ihan mukiin menevät tilasto, mutta ongelma otteluissa on ollut se, että niitä ei ole pelattu maailman kovimpia maita vastaan, mukana on nimittäin Jamaican, Hondurasin ja Etelä-Amerikan tasoisia keskitason maita. Syyskuun molemmat harjoitusmaaottelut se voitti, joten siinä mielessä se on valmiina avaukseen, joka sen kohdalta on vasta 11.10.2011. Se on siis huilivuorossa ensimmäisellä ottelukierroksella.

Kolumbian kultainen sukupolvi on väistynyt ja tämän vuosituhannen alun jälkeen Kolumbiassa on eletty uutta aikaa. Maajoukkue tulokkaat ja uudet vastuunkantajat eivät ole täysin pystyneet vastaamaan huutoon. Menestys on kiertänyt vuoden 2001 Copa American mestaruuden jälkeen Kolumbiaa. Tämä vastaava on valitettavasti luettavissa myös Kolumbian FIFA rankingista. Kun vuonna 1996 ja 2002 se oli FIFA rankingissa jopa sijalla 4, niin nykyisellään tuo sija on 32. Kesäkuussa se oli huonoimmillaan koskaan, 54, mutta Copa Americasta tulleet voitot ja pisteet nostivat sitä taas ylöspäin. Mutta yleinen trendi viimeisen 10 vuoden ajalta on ollut laskeva. Tämä on kaiken kaikkiaan aika synkkä kuva maalle, joka kuitenkin oli jo nousemassa yhdeksi maailman isoista jalkapallomaista. Samalla kun maa oli huipulla, niin unohtui nuorisotyö ja nuorten vieminen huipulle vaadittavalle tasolle, josta nyt maksetaan kovaa hintaa. Välistä jäi siis useampi ikäryhmä, mutta nyt on taas hiukan valoa tunnelin päässä. Tämän vuoden U-20 MM-kisoissa juurikin Kolumbiassa, se oli kahdeksan parhaan joukossa. Mutta näiden nuorten esiinmarssi miesten tasolle tulee liian aikaisin ja Kolumbialla on todella todella kova tie selvitä vuoden 2014 MM-kisoihin.

Kolmas esiteltävä maa tässä postauksessa on Peru. Jos Kolumbian kulta-aika osui 90-luvulle, niin Perulla se oli jo aikaisemmin, 70-luvun loppupuolella. Se on ollut MM-lopputurnauksessa mukana 4 kertaa, mutta viimeisimmästäkin on jo 30 vuotta aikaa, eli se tapahtui 1982. Ensimmäisen kerran se oli mukana ensimmäisessä MM-lopputurnauksessa 1930, sen jälkeen olikin 40 vuoden paussi. Vuoden 1970 kisoissa se saavutti parhaan sijoituksensa päästen 8 parhaan joukkoon. Se selvisi alkulohkosta jatkoon, mutta Brasilia pudotti sen ensimmäisellä kierroksella pudotuspeleissä pois. Vuonna 1978 se voitti MM-kisoissa oman alkulohkonsa, mutta toisella kierroksella se hävisi kaikki lohkonsa ottelut maalierolla 0-10. Tästä huolimatta se listattiin kisojen 8:ksi parhaaksi. Copa Americassa sen tilasto on merkittävästi parempi. Se on napannut kyseisestä turnauksesta 2 mestaruutta. Ensimmäinen tuli jo vuonna 1939 ja toinen se parhaimpina menestysvuosina, vuosi oli 1975. Siinä mielessä sen tilasto on mielenkiintoinen, että se ei ole koskaan hävinnyt Copa America finaalia eli molemmilla kerroilla kun se on ollut finaalissa, se on voittanut. Pronssimitaleita maa on ottanut kaikkiaan 7 ja neljänsiä sijojakin on 5. Pronssimitalit noin yleisesti ovat myös vuosien takaa, mutta tuorein mitaleista on tältä kesältä. Tämän vuoden Copa Americassa se esiintyi pitkästä aikaa edukseen ja sai siis palkkioksi pronssiset mitalit. Näin sen 28 vuoden mitaliton putki katkesi. Alkulohkostaan se pääsi vasta vertailun jälkeen jatkoon, voitti puolivälierässä Kolumbian, hävisi välierässä tulevalle mestarille Uruguaylle ja voitti pronssiottelussa toisen yllättäjän Venezuelan. Tulevia MM-karsintoja ajatellen menestys ei olisi voinut tulla parempaan paikkaan. Maaotteluita Peru on pelannut viimeisen vuoden aikana kaikkiaan 17 kappaletta. 6 näistä on Copa Americaa ja 11 harjoitusotteluita, joista 2 Kirin Cupia. Otteluista 6 on voittoja, 8 tasapelejä ja 3 tappiota. Peru on siis varsin hyvässä vireessä.

Perun hyvä vire viime aikoina on havaittavissa myös FIFA rankingista. Kun sen pitkän aikavälin sijoitus on pyörinyt 60 tienoilla, niin nyt viime kesän Copa American ja hyvin menneiden harjoitusotteluiden jälkeen Perun sijoitus on 35. Heinäkuussa se oli jopa 26, joka on Perun kaikkien aikojen kovin saavutus. Perun voidaan siis sanoa olevan valmiina karsinnan alkuun, mutta miten tähän tilanteeseen on tultu. Peru ei ollut saavuttanut juurikaan menestystä edellisen vuosituhannen loppupuolella ja maassa mietittiin toimenpiteitä asian muuttamiseksi. Maa tuotti ja tuottaa laadukkaita ja taitavia junioreja, mutta valmennuspuoli ei ollut pysynyt perässä jalkapallon muuttuessa. 200-luvun alusta lähtien myös FIFAn tukemana Peru alkoi kehittää ja panostaa valmennusosaamiseen kautta linjan ja sen tulokset alkavat näkyä nykyään. Toki kyseessä on vain yksi hyvin mennyt Copa America, mutta myös harjoitusotteluista saadut hyvät tulokset ovat tukemassa tätä käsitystä. Viimeisimmissä MM-karsinnoissa se on ottanut 3-4 voittoa jokaisessa, joka tietenkään ei riitä jatkoon, mutta nyt on lupa odottaa enemmän. Mutta irtoaako Perulle vieläkään jatkopaikka, itse en näillä näkymin kuitenkaan jaksa siihen uskoa.

Siinä siis 3 maan esittelyt, viimeisessä postauksessa esitellään ainakin menestyksen perusteella mitattuna Ryhmä muut maat. Mutta koskaan ei kannata ketään aliarvioida ennen kuin on tutustunut tarkemmin. Etelä-Amerikan lohkon esittelyn viimeisessä osassa esitellään 3 maata; Bolivia, Ecuador ja Venezuela.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti