KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 22. tammikuuta 2010

Jalkapalloliitto esittely: CONCACAF

CONCACAF (The Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) on vuonna 1961perustettu Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliitto. Lähinnä jalkapalloilullisista syistä siihen kuuluu myös Etelä-Amerikan puolelta 3 maata: Surinam, Ranskan Guyana ja Guyana. Nämä ehkä mukana siksi, että muut Etelä-Amerikan alueen valtiot ovat suuria jalkapallomaita ja nämä kolme koettaisiin heittopusseiksi. CONCACAFin alueella voidaan sanoa olevan 2 suurta jalkapallomaata: USA ja Meksiko. Nämä kaksi maata ovat olleet molemmat mukana useimmissa MM-kisoissa ja hallinneet CONCACAF alueen mestaruusturnausta Gold Cupia. CONCACAFiin kuuluu 40 jäsenmaata, joista 5 (Ranskan Guyana, Guadeloupe, Martinique, Saint-Martin ja Sint Maarten) ei ole FIFAn jäseniä. Nämä maat eivät osallistu myöskään täten 2014 FIFA World Cup karsintoihin.

CONCACAFin alueella on 3 erillistä alueellista jalkapalloliittoa, NAFU (Pohjois-Amerikan jalkapalloliitto), UNCAF (Keski-Amerikan Jalkapalloliitto) ja CFU (Karibian alueen jalkapalloliitto). NAFUun kuuluvat isot maat USA, Kanada ja Meksiko. Nämä maat ovat oikeutetussa asemassa CONCACAFin alueen pääkilpailussa Gold Cupissa. Niiden ei tarvitse karsia sinne, vaan heille on vakiopaikka lopputurnaukseen. Gold Cup turnausta on pelattu vuodesta 1991 lähtien, mutta ennen sitä pelattiin CONCACAF championship turnausta, alkaen vuonna 1963. Kyseistä turanusta pelattiin vuoteen 1973 saakka kahden vuoden välein ja sen jälkeen 4 vuoden välein, kunnes vuonna 1991 nimi muutettiin Gold Cupiksi ja sen jälkeen vuosirytmiä on vaihdeltu pariinkin otteeseen, nykyisin pelataan kahden vuoden välein parittomina vuosina. Gold Cupia ovat hallinneet luonnollisesti USA ja Meksiko, mutta vuonna 2000 koettiin pienoinen yllätys, kun kumpikaan maa ei yltänyt edes mitaleille. Gold Cupia ei voi oikeastaan kutsua vain CONCACAF alueen turnaukseksi, koska vuodesta 1996 vuoteen 2005 asti mukana oli aina yksi tai kaksi kutsuvierasmaata. Sen jälkeen mukana on ollut vain CONCACAF alueen maita. Turnauksien menestynein maa on Meksiko 8 kullalla, USAlla on 4 ja alkuvuosina CONCACAF Championship turnauksessa pärjännyt Costa-Rica on voittanut 3 kertaa. Vuoden 2011 CONCACAF Gold Cupin järjestäjämaata ei ole vielä valittu... Mikä on kummallista sinänsä.

CONCACAF alueella on myös oma mestareiden liigansa, CONCACAF Champions league. Sitä pelataan vuosittain ja on jo pelattu vuodesta 1967 lähtien. Tosin ensimmäiset yritykset Champion Cupille oli jo vuonna 1962 ja 1963. Nykyisin kaikilta alueellisten jalkapalloliittojen alueilta pääsee joukkueita mukaan ja näinollen turnausta pelataan 24 joukkueen voimin. Ja yllätys yllätys, menestyin maa on ollut Meksiko. Meksikolaiset seurajoukkueet ovat voittaneet kaikkiaan 26 kultaa ja kaikille muille yhteensä on mennyt vähemmän voittoja. Yllättäen USAlaiset seurajoukkueet ovat joutuneet tyytymään vain 2 kultaan. Menestynein joukkue on ollut Cruz Azul, 5 kultaa ja yksi hopea. Itseasiassa viime vuonna joukkue koki ensimmäisen finaalitappionsa.

CONCACAFilla oli 3,5 kiintiöpaikkaa vuoden 2010 FIFA World Cupiin, mutta saattaa olla, että tuo luku tulee pienentymään, ainakin jos sitä peilataan menestymiseen. USA ja etenkin Meksiko ovat menestyneet, mutta muut eivät. No nähtäväksi jää tuo miten jako tullaan toteuttamaan. Aikaisemmin CONCACAFilla on ollut myös vain 3 kiintiöpaikkaa ja kun joukkueita oli lopputurnauksessa 16, niin CONCACAFilla on 2 kiintiöpaikkaa.

CONCACAFin karsinnoista siis aika usein puhutaankin, että kuka on se kolmas. Josko sitten näissä vuoden 2014 FIFA World Cup karsinnoissa nähtäisiin yllätyksiä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti