KARSINTATILANNE

Otteluita pelattu: 816/816, maaleja tehty: 2335
Eurooppa
Aasia
Etelä-Amerikka
Afrikka
Pohjois- ja Väli-Amerikka
Oseania
53 karsijaa
43 karsijaa
9 karsijaa
51 karsijaa
35 karsijaa
11 karsijaa
13 vielä mukana
4 vielä mukana
5 vielä mukana
5 vielä mukana
4 vielä mukana
0 vielä mukana
40 pudonnut
39 pudonnut
4 pudonnut
46 pudonnut
31 pudonnut
11 pudonnut
13 kisoihin
4 kisoihin
5 kisoihin
5 kisoihin
4 kisoihin
0 kisoihin

2014 FIFA World Cupiin selvinneet maat
Brasilia, Japani, Australia, Iran, Etelä-Korea, Hollanti, Italia, Costa Rica, USA, Argentiina, Belgia, Sveitsi, Saksa, Kolumbia, Venäjä, Bosnia-Herzegovina, Englanti, Espanja, Chile, Ecuador, Honduras, Nigeria, Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana, Algeria, Kreikka, Kroatia, Portugali, Ranska, Meksiko, Uruguay

Seuraavat MM-karsintaottelut
Karsinta on päättynyt

LIVESCORE

perjantai 15. tammikuuta 2010

Jalkapalloliitto esittely: AFC

Aasian alueen jalkapalloliitto kantaa nimeä AFC (Asian Football Confederation). Se perustettiin vuonna 1954 12:sta perustajajäsenen voimin ja nykyisellään siihen kuuluu 46 jäsenmaata. Jos Oseaanian jalkapalloliiton alueella on paljon vettä, niin Aasian jalkapalloliiton alueella asuu paljon ihmisiä. Määrä on enemmän kuin puolet koko maapallon väkimäärästä eli n. 3,5 miljardia. Ja näistäkin n. 2,5 miljardia asuu kahdessa maassa, Kiinassa ja Intiassa. Maantieteellisesti ajatellen suuri osa Aasiaan luettavasta alueesta kuuluu Venäjälle, mutta jalkapalloilullisesti Venäjä lasketaan kuuluvaksi Europpaan, kuten myös muut kahteen maanosaan kuuluvat maat Turkki, Azerbaidzan, Kazakstan, Armenia ja Georgia. Israel ja Kypros kuuluvat kokonaisuudessaan Aasian maanosaan, mutta ne taas kuuluvat poliittisista syistä Euroopan jalkapalloliittoon. Vuonna 2006 Australia vaihtoi Oseaanian jalkapalloliitosta Aasian jalkapalloliittoon haasteiden vuoksi sekä sen vuoksi, että Euroopassa ammatikseen pelaavilla pelaajilla olisi lyhemmät vieraspeli matkat MM-karsinta otteluihin.

AFC:n tärkein kilpailu on AFC Asian Cup. Ensimmäinen virallinen turnaus pelattiin pari vuotta AFC:n perustamisen jälkeen vuonna 1956. Ja sen jälkeen sitä on pelattu 4 vuoden välein aina vuoteen 2004 asti. AFC.ssa kuitenkin koettiin ongelmaksi, että heidän mestaruuskisansa pyörivät samassa syklissä kuin kesäolympialaistet ja UEFAn järjestämät jalkapallon EM-kisat. Näinpä AFC muutti kiertokulkua niin, että vuoden 2004 jälkeen taukoa oli vain 3 vuotta eli pelattiin vuonna 2007. Tämän jälkeen on palattu taas neljän vuoden sykliin. Seuraavat kisat pelattaan vuonna 2011 Qatarissa. Karsinnat sinne ovat parhaillaan menossa ja useita maita on jo varmistanut pääsynsä kisoihin. AFC Asian Cupissa on aina eletty joidenkin joukkueiden valta-aikaa. Alkuvuosina hallitsivat Etelä-Korea (2 kultaa) ja Israel (1 kulta, 2 hopeaa). 1968-1976 Iran voitti 3 kultaa peräkkäin. Kuwaitilla oli 2 loppuottelua, joista toinen voittoisa vuosina 1976-1980. Vuodesta 1984 lähtien on pelattu 7 turnausta ja Saudi-Arabia on ollut finaalissa 6 kertaa voittaen 3 kertaa. Tänä aikana Japani on ottanut 3 kultaa. Viimeksi mestaruuden vei ensimmäistä kertaa historiassaan Iraq. Yksi asia mikä kertoo jalkapallon kasvusta ja boomista eri puolilla Aasiaa on, että joka kerta vuotta 1992 lukuunottamatta, jokaisessa lopputurnauksessa on ollut ensikertalaisia mukana. Ja näin käy myös vuonna 2011, jos joku kolmikosta Kirgistan, Sri Lanka tai Tazikistan voittaa AFC Challenge Cupin. Ei kuulosta todennäköiseltä, mutta mitähän vaan voi tapahtua.

AFC:n toinen pääkilpailu on AFC Champions league. Sitä on pelattu vuodesta 2002/03 lähtien. Sitä ennen vuodesta 1985/86 lähtien pelattiin AFC Champions leaguen edeltäjää Asian Club championship kilpailua. Välillä 1967-1972 pelattiin Asian Champion Club tournamentia. AFC Champions leaguen joukkuemäärää on muutettu nyt jo pari kertaa, tällä erää siihen osallistuu 32 joukkuetta pääasiassa Aasian 10:stä parhaasta liigasta. Hallitseva mestari on tällä hetkellä Etelä-Korealainen Pohang Steelers, joka myös samalla on koko seurajoukkuehistorian menestynein joukkue 3:lla voitollaan. Muutenkin menestyneimpiä joukkueita on tullut Etelä-Koreasta, kaikkiaan 8 voittoa ja 4 hopeasijaa. Muita hyvin pärjänneitä maita ovat Japani ja Saudi-Arabia.

AFC:llä oli vuoden 2010 FIFA World Cupiin 4,5 kiintiöpaikkaa, mutta Bahrain ei onnistunut kaatamaan kaksiosaisessa karsinnassa Uutta-Seelantia. Näin Aasiasta osallistuu kisoihin neljä maata: molemmat Koreat, Australia ja Japani.

AFC:lla on luonnollisesti myös paljon muuta toimintaa, mm. futsalia, naisten ja nuorten erilaisia maajoukkue ja joukkueturnauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti